woensdag 13 juli 2011

Moslimbroederschap steunt leger Egypte

Terwijl veel van de partijen en bewegingen van opstandige Egyptenaren zich steeds feller uitspreken tegen de militaire junta van het land, heeft de Moslimbroederschap (MB) opnieuw de kant van het leger gekozen.

De leider van de MB, Mohammed Badie, heeft Egypte opgeroepen het leger te steunen en om de rol van het leger in de bescherming van de revolutie te waarderen. 'In onze buurlanden vermoorden de leger hun eigen volk', zei Badie op een persconferentie in Sharqiya, ten noordoosten van Cairo.

Badie verwierp de eis om eerst een nieuwe grondwet te schrijven voordat parlementsverkiezingen plaatsvinden, omdat dit zorgt voor uitstel van die verkiezingen waardoor het leger langer aan de macht zal blijven.

Door het leger pontificaal te steunen, verwijderd de MB zich verder van de rest van organisatie die in januari tegen het regime in opstand kwamen. Het bevestigt de veronderstelling die ik vanaf de val van Moebarak heb geuit, namelijk dat de MB en het leger het al lang op een akkoordje hebben gegooid.

Maar het zou ook kunnen dat de MB met zijn houding denkt de steun van het volk te winnen. In Egypte bestaat veel boosheid jegens de groperingen die maar doorgaan met protesten tegen de legerleiding. Egypte bevindt zich in een economsich ellendig moeras van toenemende armoede en heeft voor herstel van de economie vooral stabiliteit nodig. De militaire junta is momenteel de enige mogelijke factor van stabiliteit in Egypte.

Dit laatste wordt vandaag ook onderstreept door de beurs van Egypte: die knalde na een paar negatieve dagen vandaag weer omhoog - omdat het leger heeft laten weten dat het niet van plan is af te wijken van het tijdpad voor verkiezingen dat het eerder heeft gegeven. Dit suggereert dat het leger zich niet veel zal aantrekken van de protesten van de afgelopen dagen.

Geen opmerkingen: