Het gaat om een brug van 32 kilometer die beide landen met elkaar verbindt. De brug zou ongeveer bij Sharm al-Sheikh (Egypte) en Ras Hamid (Saoedie Arabie) moeten komen te liggen. Geld zou via de Gulf Cooperation Council (GCC) beschikbaar moeten komen; het gaat om een project van ruim 4 miljard euro.
Dat Egypte juist nu akkoord is met deze brug is misschien niet toevallig. Door de ‘revolutie’ in Egypte zijn de betrekkingen met landen als Saoedie Arabie veel sterker geworden. Egypte is ook financieel veel meer afhankelijk van de Arabische Golfstaten dan eerder, en wil bewust minder afhankelijk zijn van Westerse steun. Om die reden weigerde Egypte onlangs een lening van 3 miljard van het IMF tegen een rente van 1.5%.
In het verleden hebben Israel en Jordanie zich tegen zo’n brug verzet. Israel ziet niet graag dat de Arabieren sterker geografisch verbonden zijn; Jordanie ziet veel inkomsten verloren gaan als vrachtvervoer niet langer van Aqaba gebruik maakt, zoals nu veelal gebeurt.
De ecologische schade die dit aan dit schitterende deel van de Rode Zee zou aanbrengen, is vast geen reden om zo'n brug niet te willen. Jaarlijks gaan ongeveer 1.5 miljoen Egyptenaren naar Saoedie Arabie – denk aan de Hajj in Mekka en Medina. En jaarlijks bezoeken 750.000 Saoediers Egypte – denk aan de Hoeris in Dokki en Zamalek, wijken met veel nachtclubs in Cairo.
Gebaseerd op Arab News en op Der Spiegel
2 opmerkingen:
Een brug te ver...
Een brug te veel...!
Een reactie posten