woensdag 27 juli 2011

Beurs Egypte al dagen in mineur

De EGX30, de beurs van Egypte, is in de mineur, uit vrees voor de voor vrijdag aangekondigde demonstraties op het Tahrierplein. Voor de derde achtereenvolgende dag daalde de beurs, en de omzet vandaag was maar 300 miljoen pond, dus omstreeks 35 miljoen euro. Maandag verloor de beurs 0.6%, gisteren 0.36%, en vandaag ging de daling verder met 0.73%.

Een beursanalist, Wael an-Nahas, zegt dat dit komt omdat ‘veel Egyptenaren erg bezorgd zijn over komende vrijdag en de kans op geweld.’ Andere redenen voor de slechte situatie op de beurs zijn volgens an-Nahas de internationale schuldencrisis en de instabiliteit die al maanden de Egyptische politiek kenmerkt.

De Egyptische pond is al maanden vrij stabiel - en is vandaag 11.65 cent waard. Voor een euro krijg je vandaag dus 8.58 pond. Gezien de instabiliteit van de Egyptische markt is het onwaarschijnlijk dat deze stabiliteit van de pond het gevolg is van marktwerking; Egypte stopt waarschijnlijk miljarden aan steun in de markt, om te voorkomen dat geimporteerde goederen sterk in prijs stijgen.

Zeker met het oog op de vastenmaand Ramadan, waarin Egyptenaren zich enorm aan eten tegoeddoen, kan de overheid geen onvrede over prijsstijgingen veroorloven. Mijn inschatting is dat we kort na de Ramadan wel met forse prijsstijgingen te maken gaan krijgen in Egypte; de overheid zal dan iets minder motief hebben om de inflatie in de hand te houden te koste van zijn harde valuta; bovendien gaan per 1 september minimumlonen gelden in de overheidssector. Vanaf 1 september gaan ambtenaren minstens 700 pond per maand verdienen. Dat zal vast tot wat inflatie gaan leiden door toenemende koopkracht.

Geen opmerkingen: