vrijdag 1 juli 2011

Egypt lijkt demonstratie-moe. Droom is over?

Jawel, ik gebruik een vraagteken. Het zou wel dom zijn om te suggereren dat ik kan koffiedik kijken. Maar voor zover ik zie...

Van de week vonden behoorlijk zware gevechten plaats tussen een paar duizend demonstranten en de veiligheidstroepen van de politie. Woedend waren de demonstranten omdat die veiligheidstroepen er lustig op los mepten in en om Tahrier. Er vielen ruim 1000 gewonden.

Je zou denken... 'Revolutionair Egypte waakt op.' En inderdaad. De 6 April Jeugd Beweging, de drijvende kracht achter het begin van de opstand op 25 januari, riep van de week op tot een 'miljoen-mensen-mars' op Tahrier in centraal Cairo. Overigens had de moslimsbroederschap dat weken geleden ook al gedaan.

Dus wat zou je verwachten... dat tienduizeden Egyptenaren, hongerig naar verandering in dit land, zich nu verzamelen. Op Tahrier kwamen vandaag nog geen 1ooo mensen. In steden als Alexandrie en Suez kwamen er ook 500-2000. En dat terwijl dit ongeveer het laatste moment is om de Militaire Junta te laten weten dat Egypte serieus wil democratiseren.

Als ik Veldmaarschalk Mohammed Tantawi was, zou ik nu een lekker glaasje Grand Marquis (rood) nemen en toasten met mijn vrienden van de legertop. Egypte lijkt niet meer te bewegen tot serieuze demonstraties. Er kunnen in september gewoon verkiezingen voor het parlement komen, en dat nieuwe parlement zal vast geen alternatief hebben dan de echte machthebbers in Egypte - het leger - in het zadel te houden.

Egypte heeft niet genoeg over voor echte verandering, denk ik. De economie staat er zo allerberoerdst voor dat de gewone man liever rust en kalmte heeft dan democratie. Rust en kalmte is immers beter voor de economie. De werkeloosheid en armoede blijft snel toenemen. En niet alleen is het leger, met de rust en kalmte waarvoor het lijkt te staan, de beste garantie voor brood op de plank, maar het zorgt zelfs voor spelen. Deze week wilde de voetbalbond de topper Ahli-Zamalek afgelasten vanwege de spanningen in de stad; het leger greep in en zorgde dat de klassieker kon doorgaan.

Farao is verdronken maar zijn leger marcheert voort. En elke nieuwe Farao zal dat leger in het zadel houden. En de meeste Egyptenaren vinden het prima. Of zullen ze volgende week, op 8 juli, als weer een grote demonstratie moet plaatsvinden, toch bewijzen dat het ze menens is?

Geen opmerkingen: