donderdag 28 juli 2011

Kopten afgetuigd wegens opknappen kerk

Zes Kopten kwamen op 25 juli in het ziekenhuis terecht na door moslims in hun dorp Ezbet Jaqoub Bebawi (buiten Samalout, in de zuidelijke provincie Minia) te zijn mishandeld. De moslims zijn niet opgepakt.

De knokpartij begon met een ruzie tussen een Koptische vrouw Ruth (25) en een moslim Gassem Fouad. Dat escaleerde, en mondde erin uit dat een groep moslims wachtte met ijzeren staven op een stel Koptische boeren die van hun land terugkeerden. Die Kopten liepen hersenschuddingen, gebroken armen en andere wonden op. De veiligheidspolitie wist de rust te herstellen.

Geen van de moslims is gewond; geen van de moslims is gearresteerd. Wel is een Kopt gearresteerd op verdenking van wapenbezit. In de dorpen van Egypte is dat een ‘misdaad’ waar beslist elke boer zich aan schuldig maakt maar nooit voor wordt opgepakt.

Naar het lijkt is de spanning in het dorpje groot omdat omdat de christenen, die een meerderheid van 60-70% in het dorp vormen, met alle formele toestemmingen hun kerkje opknapten en de moed hadden om een kerkklok te installeren. Dat gebeurde vorige week.

4 opmerkingen:

Peter Boswijk zei

Kerkklokken zijn inderdaad expliciet verboden volgens de Sharia...

Umdat al-Salik (The Reliance of the Traveler), a manual for the Shafi'i school of Islamic jurisprudence certified as "reliable" by Egypt's al-Azhar University, explains that non-Muslims are:

... "forbidden to ring church bells or display crosses, recite the Torah or Evangel aloud, or make public display of their funerals and feastdays, and are forbidden to build new churches" - o.11.5 (6,7)

RObert Spencer geeft op zijn website nog voorbeelden uit Rusland, Bosnie, Somalie, Gaza, Filipijnen en UK. Zie http://www.jihadwatch.org/2011/07/egypt-muslims-attack-christians-over-the-installation-of-a-church-bell.html

Het is inderdaad zo dat er geen officiele wettelijke gecodificeerde regel is dat kerken geen bel mogen hebben of luiden. Maar volgens mij geldt de Sharia toch een beetje als 'gewoonterecht' van het land (zoals het ook in de Grondwet is vastgelegd).

M.i. behoor je toch als Christen je daarnaar te voegen en de overheid te gehoorzamen, ook wanneer de regels in jouw ogen onterecht zijn. Dat is alleen anders wanneer het in strijd is met Gods geopenbaarde wil, zoals bijvoorbeeld de verkondiging van het Evangelie. Maar ik zie niet hoe kerkklokken Gods geopenbaarde wil zijn. M.i. moeten ze die kerkklokken maar netjes opbergen.

Jos M. Strengholt zei

Ha Peter - veel kerken in Egypte gebruiken hun klokken zonder enig probleem.

Paul Miller zei

M.i. speelt hier de anti-cultuur van de islam een (vals) toontje mee. Zijn er professionele symfonieorkesten in islamitische landen? Seculiere dansgezelschappen? Amateur toneelverenigingen? Het is alles islam wat daar de klok slaat.

Toch wel apart hoe kerkklokken een integraal onderdeel zijn geworden van het Christendom. Het is een prachtig gezicht, zo'n grote klok, dat wel. Of een heel 'klokkenspel'. Klinkt hemels bovendien. Ik ben wel eens in topje St.Bavo Kerk Haarlem geweest. Geweldig.

De hoogst geplaatste en grootste KLOK (wijzerplaat in ieder geval) ter wereld staat nu in Saoedi-Arabië. Mekka om precies te zijn. Mijn vraag is, 'slaat' die klok ook echt? Eh, luidt, bedoel ik natuurlijk. Waarschijnlijk alleen om vijf voor twaalf. En of dat minuten zijn of seconden weet ik niet, maar het wordt tijd dat er een einde komt aan de culturele kaalslag van de islamitisch monocultuur. Leve het Calvinistische kerkorgel!

Jos M. Strengholt zei

Ha Miller! Even voor je info - ja hoor, Egypte heeft professionele symfonieorkesten, seculiere dansgezelschappen, amateur toneelverenigingen... het is echt niet alles Islam wat de klok slaat!