zaterdag 30 juli 2011

bloedbad in Egyptische kustplaats el-Arish

Gisteravond reden ongeveer 150 radicale moslims op motoren en in pickup trucks door de kustplaats el-Arish aan de noordkant van de Sinaiwoestijn. Ze reden schietend door het stadje. Bij het politiebureau ontstond een langdurig vuurgevecht waarbij 7 doden en tientallen gewonden vielen.

Ik ben vaak op vakantie geweest in dit slaperige bedoeienenstadje. De stranden zijn breed en leeg; het stadje heeft een paar leuke restaurants. De mensen zijn aardig. En je kunt er prachtig Romeinse en Griekse munten kopen van bedoeienen die ze in de grond vinden; el-Arish is al millennia een belangrijke halte op de route tussen Egypte en Syrie. Alleen door de stochting van Israel is die rol teloor gegaan.

Spanningen waren er altijd al in el-Arish. De bedoeinen hebben een hekel aan het centrale bestuur van de Egyptische overheid en zoekt altijd naar meer vrijheden. De overheid wil belasting vangen en heeft het dus nodig dat mensen een adres hebben. Daar verzetten de bedoeinen zich tegen.

Het lijkt of veel bedoeienen nu de vlag van de radicale Islam hebben opgenomen als logo van het verzet tegen die gehate overheid. Daarbij gaat het niet om de 'geestelijke ligging' van die overheid, maar om het feit dat het om Egypte gaat en om een overheid die alles wil weten en een centraliserend beleid voert. Het is de vraag of de Islam in dit geval zo belangrijk is; een moslim die een aanval van wat voor soort uitvoert, gebruikt al snel de islamitische strijdkreet 'allahoe akbar' (God is groter). Zelfs bij sportevenementen kan je zulke kreten horen als Egyptische teams tegen 'christelijke' Afrikaanse teams spelen.

De officieren van de politie in el-Arish komen uiteraard niet uit de Sinai maar uit Egypte. En tegen teveel wapengeweld is die politie niet bestand. De bedoeinen gebruiken bommen en mortieren, naast 'gewone' geweren en mitrailleurs.

2 opmerkingen:

Paul Miller zei

Triest voor alle partijen.
En nu maar hopen dat die bedoeinen niet in een Vergadering van de VN met hun mobieltjes staan gaan zwaaien met oorlogsfilmpjes daarop. Voor je het weet krijgt Sarkozy daar weet van en sommeert hij Nederland om F-16 in te zetten. Voor de bevrijding.

Belastingbetalen vind ik overigens ook niet leuk, maar t'is wel nuttig, schijnt. Al was het alleen maar om de Grieken een hart onder de riem te steken. Tenslotte heeft Griekenland ons de beschaving gebracht. Wij zijn de Grieken schatplichtig en niet de bedoeinen, toch?

Anoniem zei

Gert A zegt,

He Jos,


Snap jou punt, "de islam is hier waarschijnlijk niet zo belangrijk".

Wel is het zo dat de Koran nu eenmaal veel "handvatten" geeft voor geweld.

Dat maakt het erg gemakkelijk.
Je bedenkt dan gewoon een argument waarom jij wel zuiver gelovig bent en hun niet
en hopla je hebt een argument om geweld te gebruiken.

Je kunt dus in zekere mate zeggen dat de Koran misbruikt word voor dit conflict.
Als het echter niet zo vol stond met gelovigen op te roepen tot geweld was hier veel minder voedingsbodem voor.

De mens heeft nu eenmaal een donkere en gewelddadige kant als dat dan ook nog eens word gevoed door een "heilig" boek, tsja.
Daarom is het ook zo goed dat de Bijbel ons juist beteugeld qua gebruik van geweld.

Geloof best dat moslims vaak om de meest onnozele redenen Allahoe akbar roepen.
Dat maakt het echter nog niet minder irritant en intimiderend.


PS. Paul Miller,hoe krijg je het nu weer voor elkaar om de Grieken hier bij te gebruiken.