woensdag 20 juli 2011

Egyptische leger maakt kieswet bekend

Het Hoge Commando van de Egyptische Srtijdkrachten heeft bekend gemaakt hoe de verkiezingen voor het parlement gaan verlopen. De helft van de 504 zetels van het lagerhuis worden bepaald op grond van 'the winner takes all', zoals verkiezingen in Engeland verlopen. De andere helft van de zetels wordt verdeeld op basis van kieslijsten - zoals we dat in Nederland kennen.

De verkiezingen gaan in drie etappes verlopen, want het leger wil niet dat in het hele land tegelijk wordt gestemd. Het heeft laten weten dat hiervoor is gekozen zodat de Egyptische rechters beter op de eerlijkheid kunnen toezien. Buitenlandse waarnemers worden niet geaccepteerd.

Op 18 september begint een kiescommissie met de voorbereidingen; de verkiezingen zullen waarschijnlijk in november plaatsvinden.

Hiermee komt het leger een kleine beetje tegemoet aan de eisen van de liberale democraten. Veel bewegingen en partijen hadden liever eerst een nieuwe grondwet gezien, en dat de verkiezingen veel langer zouden worden uitgesteld zodat ze hun boedel op orde kunnen krijgen voor de verkiezingen. Ook hadden ze gehoopt dat alle parlementsleden door kieslijsten zouden worden gekozen. Voorlopig lijkt voor de Moslimbroederschap van de verkiezingen te gaan profiteren.

Geen opmerkingen: