zaterdag 23 juli 2011

Leger Egypte: respect voor vredesakkoorden met Israel

Vandaag heeft de Egyptische veldmaarschalk Mohammed Tantawi onderstreept dat Egypte alle in het verleden ondertekende overeenkomsten over vrede met Israel respecteert. Bovendien zal Egypte blijven werken aan stabiele en blijvende vrede in het Midden Oosten.

Tantawi's woorden moeten serieus worden genomen. Juist het Egyptische leger weet als geen ander dat vrede met Israel het beste voor Egypte is. Alle oorlogen die Egypte met Israel had sinds 1948, liepen desastreus af voor Egypte.

Tantawi's woorden zijn op een heel andere manier zeer interessant. Het Egyptische leger laat zich nauwelijks uit over politiek en laat dit vooral aan het kabinet (van marionetten!) over. Dat Tantawi zelf zich over de Camp David vredesakkoorden met Israel uitspreekt duidt erop dat hij zichzelf met zijn leger hard zal maken voor het handhaven van de vrede met Israel.

Ergo: het leger blijft zich met de politiek van het land bemoeien, ook als er een parlement en een president zijn gekozen. Maar eigenlijk kijken we daar niet van op he?

2 opmerkingen:

KCB zei

Moeten we uit dit soort berichten nu opmaken dat het leger van Egypte, net als het leger van Turkije, een betere garantie zal zijn voor wijs bestuur dan de (straks) democratisch verkozen regering?

Jos M. Strengholt zei

Het is echt volstrekt niet duidelijk wat het leger in Egypte gaat doen.