Een beetje filosoferen over de nabije toekomst van Egypte, dat is zoiets als de vlucht van vogels bestuderen zoals de Augur deed in het romeinse rijk. 'Wat is de wil van de goden', was hun vraag. Aan de manier waarop de vogels vlogen en floten moest de wil van de goden worden opgemaakt.
Egypte heeft ook wat hogere en lagere goden. De hogere: Het Hoge Commando van de strijdkrachten, de oude mannen van de Moslimbroederschap, een paar presidentskandidaten. Een paar lagere goden: allerlei heren en dames van tientallen partijen en bewegingen, een paar ministers.
Wat willen die met Egypte? Echt duidelijk is het nu. Dus letten we allemaal op de vogels, de kleine hints die je kunt opmaken uit wat de 'goden' in Egypte zeggen en doen. Vaag blijft het, ontegenzeglijk.
Misschien zit ik er helemaal naast nu, maar ik heb een vermoeden dat de hogere goden
1) Vooral snel een parlement willen. Dat is een no-brainer. Dit zeggen ze lang. Maar waarom?
2) Om dan op een slimme manier aan het volk te kunnen melden dat het nu eindelijk echt vertegenwoordigd is. Het parlement kan dus echt namens het volk, de meerderheid, gaan optreden.
3) En dan zal het parlement 'namens het volk' laten weten dat de economie en de samenleving dringend stabiliteit en vernieuwing nodig hebben. Gelijk hebben ze.
4) En die stabiliteit wordt gehinderd door een focus op het verleden; we moeten naar de toekomst kijken. En derhalve...
5) Is het leger, die schitterende hoeder van de revolutie, in een gebaar van welwillendheid bereid om alle mannen vrij te laten die sinds januari zijn opgepakt in verband met revolutionaire misdaden (stenengooiers, plunderaars?). Alle militaire tribunaals tegen die lui worden gecanceld.
6) En, 'gelijk op', moeten natuurlijk ook de verdachten van corruptie en misdaden van het oude regime vergiffenis krijgen (misschien op een paar na?) in een gebaar van grootmoedigheid en liefde voor het hele volk en de prachtige toekomst van Egypte. Want het leger wil absoluut niet dat de beerput van de corruptie opengaat. Dan gaan ze er zelf aan.
7) En uit dankbaarheid voor de prachtige rol van het leger in de revolutie wil het volk natuurlijk dat het leger een sterke positie in de samenleving zal houden.
De Moslimbroederschap, die bij de verkiezingen vast een heel stevige nestje gaat bouwen in het parlement, is denk ik bereid met het leger in deze aanpak mee te doen in ruil voor een aantal geschenken.
Ten eerste, het geschenk van snelle verkiezingen (tegen de zin van de rest van de meeste politieke partijen en bewegingen).
Ten tweede, laten we niet vergeten, het leger heeft magazijnen vol files over al die mannetjes van de Broederschap. Door de verschillende geheime diensten is van veel van die mannen meer bekend dan ze lief is.
Ten derde, wat voor politieke posities gaat de Moslimbroederschap krijgen als er eenmaal een kabinet moet worden gevormd na de verkiezingen? Voorlopig heeft het leger daarover alle zeggenschap.
7 opmerkingen:
Begrijp ik dus hieruit dat het leger liever geen 'hogere commando's wil berechten om zo met nieuwe commando's vooral vertrouwen te houden?
zoiets vermoed ik. he man jij moet naar je boot! Lekker varen, zwemmen, BBQen, rennen door het weiland.
Huur toch een tv man...
Er zijn wel meer voorbeelden van landen waar een grote ommekeer heeft plaatsgevonden en die vooruit wilden kijken. Als alle gevallen van corruptie beoordeeld moeten worden hier in Egypte weet u zelf als iemand die hier woont dat dat onmogelijk is. De corruptie is in de samenleving doorweven. Als de top verbetert verbetert de onderkant mee. En dat er 600 hoge politiemensen op non-actief zijn gesteld is wel echt goed nieuws. Groet, daniella, cairo
Ha Danielle - ik zeg toch ook niet dat ik het oneens ben met het idee van 'zand erover'? De corruptie gaat zo diep dat ik het zelfs slap vind om een paar toplui aan te pakken. Terwijl iedereen (ook ik....) er zo vaak aan meedeed. Al was het alleen maar om de politie om te kopen om me toe te laten mijn auto te parkeren.
Beste Jos, ik meende een cynische ondertoon te bespeuren in je voorspelling wb de corruptie, vandaar mijn reactie. Ik heb ook de neiging om het een schijnvertoning te vinden, de processen tegen de toplaag, en toch zou ik niet weten hoe het anders zou moeten, misschien moeten we het historisch zien, als les voor het volk of breder, ik weet het ook niet. Ik hoorde dat ook de zoon van Abuleish (Sekem, prachtig project) in de gevangenis zit, speculatie in aarde. Daar zit enorm veel buitenlands geld, afijn hij moet nog een proces krijgen. Ik denk dat er ook een groot grijs gebied is, mensen die meedoen met het systeem, inclusief corruptie, maar vervolgens dat geld niet per definitie verkeerd gebruiken.....groet, Daniella
groet, Daniella
Daniella zei: "als de top verbetert, verbetert de onderkant mee." Dit is niet per se het geval. Corruptie aan de onderkant heeft een andere oorzaak dan corruptie aan de bovenkant. Corruptie aan de onderkant komt vooral door te lage lonen, waardoor ambtenaren en politiefunctionarissen extra geld bij moeten verdienen door middel van corruptie.
Een gedoogd corrupt systeem is soms beter dan geen corrupt systeem. Uit onderzoek in Oekranie blijkt dat strikte handhaving van de regels leidt tot ernstige handelsbelemmeringen en economische achteruitgang. De ontcorruptisering van een samenleving is geen zaak van straffen van misdadigers, maar moet gepaard gaan met gelijktijdige hervormingen van de sociaal-economische structuur, culturele houdingen, en wettelijke regelgeving. Het opofferen van bepaalde corrutpe mensen is dan inderdaad alleen show.
Beste Peter ik ben het helemaal met je eens, ik hoop op je laatste ontcorruptisering wat betreft Egypte! groet, Daniella
Een reactie posten