maandag 18 juli 2011

De Egyptische Indiana Jones is ontslagen

Eindelijk is het echt gebeurd. Zahi Hawass is de laan uit als Mr Archeologie van Egypte. In zekere zin jammer, want de man was in staat met zijn persoonlijkheid elk programma over archeologie op te leuken. Maar zijn rol werd zo groot, dat een val wel moest komen. Hij was minister van archeologie, maar kreeg deze week zijn ontslag.

Zahi Hawass wordt beschuldigd van het weggeven van antiquiteiten aan Suzanne Mubarak en aan buitenlandse bezoekers; hij stond op de loonlijst van Discovery Channel; hij gunde het bedrijf dat zijn kledinglijn verkoopt, de gebruiksrechten van de winkel van het Egyptisch Museum; zijn collega's voelden zich geminacht omdat elke serieuze vondst alleen door De Heer Zahi aan de wereld mocht worden onthuld. Goed voor zijn inkomen immers?

Goed dus dat deze man de laan uit is. Feitelijk heerste hij over de hele archeologie-sector en alle musea in Egypte. De vraag is wat zijn ontslag daarvoor zal betekenen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Toch wel jammer, ik vergelijk 'm altijd met onze Mart Smeets; de een is de beste acteur van Egypte, de ander is de beste acteur van Nederland.
Maar goed, Hawass: ik herinner me nog een tamelijk mysterieus voorval: hij was in het verleden hoofd van alléén district Gizeh, en in die hoedanigheid vertoefde hij toen in het buitenland om een conferentie bij te wonen. Tijdens dat verblijf in het buitenland werd hij toen in Egypte ontslagen. Enfin, een tijdje hoorde je niets meer van hem, maar toen was ie plotseling weer terug, en dan niet "slechts" als districtshoofd van Gizeh, nee, meteen maar als grote baas van de hele Egyptische organisatie op gebied van archeologie. Ik had toen zo'n beetje de indruk dat hij omhoog gepromoveerd was om maar van hem af te zijn, je weet wel, iets van "koop maar een hoedje en doe jij de Discovery-programma's maar" of zo. Misschien wist ie een paar feitjes van degenen die hem het ontslag aangezegd hadden, wie weet.

Groet, Jan.