zaterdag 11 september 2010

Wat Wilders in Amerika over Kopten zei, is onwaar

Er zijn veel dingen waar ik geen verstand van heb. Over de toespraak van onze Geert Wilders in New York zal ik dus weinig zeggen. Maar hij doet een uitspraak over de Egyptische christenen waar ik wel wat van weet. Geert Wildert zei in NY, lees ik op zijn website:
the oldest Christians in the world, the Copts, are not free to renovate their churches, let alone to build one in Egypt.

Ik ga er maar van uit dat wat Wilders verder zegt van een hoger feitelijk gehalte is dan deze uitspraak, maar hij heeft enorm ongelijk. Even los van zijn rare Engels waarin hij beweert dat de Kopten de oudste christenen op aarde zijn (ze worden gemiddeld beslist niet zo oud als Nederlandse christenen), wat hij zegt over kerkbouw klopt echt niet. Ja, het is waar dat de Kopten niet de vrijheden hebben die we in Nederland gewend zijn. Maar ze bouwen echt enorme kerken, met toestemming of zonder toestemming van de overheid. Dus Wilders, over de Kopten heb je het helemaal mis.

41 opmerkingen:

Anoniem zei

Hij heeft toch gewoon gelijk? Kopten hebben presidentiële toestemming nodig om kerken te renoveren of te bouwen.
Dat Kopten het wel doen, zegt niets over de wetten die er zijn, ik heb wat gelezen over wetten die Kopten deze vrijheden ontnemen. Maar ik kan het fout hebben. Ik ben langs een paar kerken en kloosters geweest, en wat Wilders heeft gezegd lijkt te kloppen.

Over dat Egyptische christenen de oudste zijn, weet ik niet, maar ze zijn inderdaad een van de eerste die op een grote schaal het christendom accepteerden.

gert zei

Hoi Jos,wel opmerkelijk dat nota-bene de "ongelovige" Wilders ipv Rouvoet, Slob of Voordewind de situatie van de Kopten benoemd.
Hij had natuurlijk ook kunnen spreken over de Kopten die als slaaf worden gehouden door de moslims,lees;
http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/3914

Jammer voor alle politiek correcte aasgieren dat Geert een toespraak hield waar ze niets op kunnen aanmerken.Wedden dat Bea nu loopt te stampvoeten in haar paleis.

De pvda,dat is uitgelekt, gaan in hun oppositie rol nog meer samenbinden dan ze al deden we krijgen het nederland van Job Cohen.Desnoods met de botte bijl.

Unknown zei

Wilders zei, zonder enige kwalificatie, dat Kopten niet vrij zijn om kerken te bouwen. Dat is gewoon onzin. Ik zie ze overal kerken bouwen. Dus Wilders is slecht op de hoogte, of liegt.

Zijn Nederlanders wel vrij om kerken te bouwen in Nederland? Ook wij moeten toestemming vragen. Moet in bestemmingsplan passen etc.

Aigyptos, natuurlijk is het christendom in Egypte heel oud, maar om te zeggen dat Copts 'are the oldest christians in the world' is grammatikaal gewoon dom engels. Ik snap best wat hij bedoelt, maar hij zegt het niet.

Anoniem zei

"Wilders zei, zonder enige kwalificatie, dat Kopten niet vrij zijn om kerken te bouwen. Dat is gewoon onzin. Ik zie ze overal kerken bouwen. Dus Wilders is slecht op de hoogte, of liegt."

Ik denk dat Wilders goed op de hoogte is, maar gewoonweg niet alle tijd heeft genomen om de situatie 100% correct uit te leggen in zo'n speech.

Zie:
"Much of the on-going sectarian strife in Egypt is related to the ability to build churches. Unlike Muslim citizens, who only need a municipal license to build mosques, the Copts require presidential approval for a church, based on the 1856 Ottoman Hamayoni Decree, in addition to ten humiliating conditions laid down by the Ezaby Pasha Decree of 1934, before being considered for a presidential decree. These include the approval of the neighboring Muslim community."
http://www.aina.org/news/20100825221652.htm

"Zijn Nederlanders wel vrij om kerken te bouwen in Nederland? Ook wij moeten toestemming vragen. Moet in bestemmingsplan passen etc."

Maken wij hier in Nederland hierbij onderscheid tussen kerken en moskeeën, zoals in Egypte? In Egypte heb je toestemming nodig van de president om legaal een wc te repareren. Als je in Egypte een moskee wil bouwen word je in principe gesubsidieerd, doordat gebouwen vlakbij de moskee een forse belastingverlaging krijgen.

Unknown zei

Ik weet de problemen van Kopten en die zijn er ook echt. Maar Wilders sugereert dat Kopten geen kerken mogen bouwen. Dat is gewoon onwaar. Kom eens in Assoean kijken waar een paar jaar terug een enorme kathedraal is neergezet op een zeer opvallende plaats. En op veel andere plaatsen worden ook kerken gebouwd.

En ik zou AINA voor berichten over Egypte echt niet vertrouwen.Daar wordt zo overdreven...

Anoniem zei

Het is maar net hoe je het interpreteert natuurlijk. Als jij niet vrij bent iets te doen, betekent dat, dat je in je vrijheid wordt aangetast. En dat is ook het geval, de vrijheid om kerken te bouwen/renoveren wordt aangetast. Naar mijn mening heel sterk aangetast zelfs, omdat er zelfs toestemming nodig is van de president. Als jij wel vrij bent om een huis te bouwen, maar niet om een kerk te bouwen, wordt je vrijheid om een kerk te bouwen relatief veel meer aangetast.

Welke formulering had volgens jou wel geklopt? Probeer de situatie in een bijzinnetje (zoals Wilders deed) maar weer te geven. Vrij lastig.

En welke sites zijn wel betrouwbaar? Zijn meerdere sites van Orthodoxe Christenen zwaar overdreven? Mag ik alleen de westerse staatsmedia gebruiken? En hoe zit het met de moslimse media, zijn die wel objectief?

Overigens vind ik het erg jammer dat ik heel veel mensen zie die zo hun best doen om moslims te verdedigen, op een andere site zag ik over dat slavernij-verhaal; "tsja, slavernij is van alle tijden". Maar dat zal wel aan mij liggen.

Unknown zei

Hoe had Wilders het kunnen zeggen? Nou: 'In een land als Egypte is het voor christen, de oorspronkelijke bewoners van het land, veel moeilijker om toestemming te krijgen om kerken te bouwen dan het is voor moslims om moskeeen te bouwen'.

Wat Wilders nu zei was veel te kras. Maar in zijn toespraak paste alleen zo'n krasse uitspraak, niet iets subtielers.

Over dat slavernij-verhaal, dat is ernstig en ik neem zomaar aan dat in dat dorop bij Minia wat zaken echt verkeerd liggen. En de Egyptische overheid komt de minderheid van de Kopten vaak erg traag, veek te laat, te hulp;

In Nederland is onze houding doorgaans geweest: we moeten onze minderheden de ruimte geven. In Egypte is de houding: minderheden moeten zich maar aanpassen.

gert zei

Waar totaal aan voorbij gegaan word is wááróm Wilders in New-York was.

Hij was daar om de barbaarse moslimterreur daad te gedenken die 3000 onschuldige Amerikanen op een gruwelijke wijze de dood in joegen.
Na deze barbaarse daad gepleegd door de volgelingen van de barbaar mo gingen wereldwijd,óók in Holland andere moslims juichend de straten op.

Opmerkelijk dat geen enkele ander Hollandse politicus daar was om dit te gedenken,nee men ging gisteren de straat op om tegen Wilders te protesteren,men zat voor de buis om Wilders te betrappen,of dat hij maar iets fouts zou zeggen over de aanhangers en over deze godsdienst van de vrede.

Iemand had braakneigingen toen hij het pro PVV standpunt van Bertje Doornbos las,ik krijg nu braakneigingen!

Anoniem zei

gert wat ben je toch vermoeiend, en mis je elke keer de essentie van het verhaal.

Anoniem zei

Zo onschuldig waren die 3000 amerikanen niet. De aanslag is niet voor niets gepleegd op een van de centra van het kapitalistische Westen en was geen aanslag van moslims tegen christenen, maar van moslims tegen kapitalisme.
Als je ziet wat het speculatieve kapitaal overal ter wereld voor schade aanricht, dan spreken we niet meer over 'onschuldige' speculanten. Uiteraard vergoeilijkt dat de aanslag zelf niet, maar zo leuk is dat financiele wereldje niet - zeker ook gezien de veel crises in vele vormen die inherent zijn aan het systeem. Stabiliteit is wezensvreemd aan dit financiele systeem en de mensen die in de centra werken weten dat ook. Het is een volstrekt immoreel gebeuren.

Anoniem zei

^
Zie je nu wat Wilders bedoelt meneer Strengholt.
Socialisten en moslims doen zo hun best om de moord op 3000 onschuldigen te vergoeilijken. Meneer anoniem je hoort niet in dit land thuis.

gert zei

Wat een laag bij de grondse verbijsterende uitspraak van anoniem.
"Zo onschuldig waren die Amerikanen niet".

Maak jezelf eens bekend als je het lef hebt laat eens zien wie je bent anoniem.

Natuurlijk geld voor alle brandweerlieden en politie agenten en hulpverleners die bij bosjes omkwamen ook dikke bult eigen schuld.


Hoi Alex,het kan best zijn dat ik de essentie van het verhaal mis maar Jos houd trekt zich ook weinig aan van de essentie van Wilders z'n verhaal als hij de Kopten als voorbeeld neemt voor de moslim onderdrukking in Egypte.

Natuurlijk is een tegengeluid erg vermoeiend.Toch zijn dwarsliggers onmisbaar,vraag maar aan de ns.
Weet jij trouwens wie er achter anoniem schuil gaat?

Unknown zei

Gert je blaast wat hoog van de toren. Het doden van 3000 onschuldigen is schandelijk maar je bent oud genoeg om je te herinneren hoe de VS Irak bombardeerde in 1990-91, en hoe de VS Irak en Afghanistan gewoon veroverde daarna. Hoeveel onschuldige doden vielen daarbij? Het is niet goed te praten, maar het is ook geen wonder dat de VS ooit een keer zelf de dupe wordt van zijn internationale beleid. Je verontwaardiging komt nu wat onecht over.

gert zei

Ik ga niet verder meedoen met deze enge verwerpelijke discussie,het is een vreemde tactiek van sommigen om de terreur daden van moslim groeperingen die dat tot hun levensdoel/hun handvest hebben gemaakt te vergoeilijken door daar de vaak defensieve tegenacties van anderen tegenover te stellen.Laatst werd dat nog gedaan met hamas,daar werd het gedrag van enkele kolonisten tegenover gesteld.

Kijk nog fff zou ik zeggen bij uitzending gemist naar de reportage van sbs6 van gisteravond 23.40uur "in memoriam New-York City" en laat je geheugen opfrissen en ga daarna jullie schamen.

Anoniem zei

Er zaten trouwens ook een aantal moslims onder de onschuldige doden op 9/11...

Willemijn zei

Het staat me nog bij dat een tijd gelijden, wegens, de toen nog genoemde varkensgriep, varkens zijn geruimd van koptische christenen. Wat mij er van bij gebleven is dat ze zo ongeveer op vuilnishopen wonen, en minderwaardig worden behandeld door de moslimbevolking. Lijkt me dat koptische christenen geen prettig leven hebben. Of is dat niet waar? Overigens weet ik dat wel zeker van evangelische christenen, zij worden barbaars behandeld.

Unknown zei

zo erg is het echt niet in Egypte. En evangelischen hebben het zeker niet slecht in Egypte. K weet niet hoe je dit zo denkt! En ik heb tientallen van die lui in dienst gehad dus kan t aardig weten.

Willem van Gent zei

De reacties hier doen me denken aan de tijd van de koude oorlog. In weerwil van wat een ieder kon weten werd het beeld hooggehouden dat Christenen in het gehele oostblok ondergronds leefden. Ik heb het idee dat organisaties als opendoors dit soort beeldvorming tegen beter weten in in stand houden. Een bekende van mij ging een naar Polen in de jaren 80. Hem werd op het hard gedrukt het adres van de te bezoeken gemeente uit het hoofd te leren. En hij kreeg een bijbel mee (printed in Poland!), want dat mocht niet.
De kerk bleek als zodanig zeer herkenbaar, er stond een bord op de deur met de naam en de diensten. Bij de ingang stond een kastje met bijbels voor de bezoekers....
Oh ja, ook ik weet dat christenen gepest werden door de overheid.

Willem van Gent zei

Al Kaida is volstrekt helder over de de motieven voor 9/11. De VS heeft troepen in Saoudie Arabie, en houdt dus heilig land bezet. Omdat de VS een democratie is is iedere burger medeschuldig. Je mag daarom ook burgers aanvallen ter verdediging.

Cowboy zei

I thought you know more than this Jos!!We are not allowed to build churches here and it is not easy at all...It sounds very strange that you say so even though you have lived here for so long...you remember last year in Ain Shames, Cairo, when a group of Christians were praying in a building belongs to the church and hundreds of Muslims attacked them because they are praying in a "house" and the gov denied them for ten years to grant them an authorization. Regardless of what mr. Wilders means to you as a Dutch, but as an Egyptian I agree with him 100$

Cowboy zei

It is so bad in Egypt...and you need to go to the metro or a local bus or work in a gov office to see it all. Just watch some Arabic Islamic channels and you can see the great amount of hate. if you just follow the case of Kamilia Shehata and what the people in demonstrations say about Christians and the Pop Shenouda and you will know what I'm talking about.

Unknown zei

Hey look! My cowboy friend! How great that Google translates my Dutch for you!

I know quite well how problematic the situation for Christians is in Egypt, what do you think...

I am only commenting on Wilders' statement that the Copts can not build one church in Egypt. You know this is exaggerated. My worry is that if people see the exaggeration, they will not believe any word of the complaints of the Copts anymore.

Egyptians tend to speak in hyperbole - always exaggerating the situation. Westerners tend to speak in understatements. If someone comes with exaggerations - like what Wilders does - he disqualifies what he has to see in a western context. Even though the matter he brings up is problematic enough..

Okay now, my beloved Walad al-Baqara?

Cowboy zei

Hello Jos, I did provoke you, didn't I :-)I see your point, but I don't see that he is actually exaggerating at all, Christians are not allowed to build church unless they get an authorization from the governor and they hardly get it. maybe his statement about being the oldest Christians is a bit over, but I think he meant the oldest in the middle east.

What do you mean by Walad al-Baqara??? son of a cow?? IS this what you mean?

Unknown zei

Boy of a Cow? CowBoy?

I know Christians do not easily get permissions for Church building. But you and I can come up with a good list of churches being built in Egypte in the past 20 years. Especially last 10 years. Been to Aswan lately, and seen the new cathedral?

Jabir zei

In de NRC Next van vandaag stellen ze dat die uitspraak over de Kopten van Wilders juist was.

Cowboy zei

This is not a joke Jos it's insult....

Building a church in Egypt happens in most of the cases as a deal between the Pop and Mubarak and his Gov....Pop Shenouda MUST give something in exchange..sometimes to keep silent about issues and sometimes to agree on things [Gamal Mubark is big issue] and so on...and the majority of those churches are for the Orthodox only..other congregation don't have any cards to deal with. only the orthodox. and it is a shame. any way you may know more than I do.

Unknown zei

I do not think the orthodox get the better deal - the protestants get much more... I know one pastor who got permission in past 20 years to open 30 churches all over egypt.

Yes,I know how problematic it is for the orthodox to get permissions. I did not deny this. I am only saying that Geert Wilders did not speak the truth. The Copts DO build churches.

Cowboy zei

Even though it is not from Newsweek or the a famous newspaper, but this article is very helpful in clearing my point of view:
http://www.aina.org/news/20100825221652.htm

Neel zei

Beste mijnheer Strengholt, het is overduidelijk dat u niet weet waar u over spreekt. Een priester in Egypte mag nog geen wc herstellen in zijn kerk, geen ingezakt muurtje rond zijn kerk terug herstellen, enz... zonder toestemming van de regering. En die toestemming laat soms jaren op zich wachten. Een jaar of wat geleden werd er nog een priester in de gevangenis gegooid omdat hij, het wachten beu, zelf een kleine herstelling aan zijn kerk had uitgevoerd. En u gaat hier eventjes doodleuk vermelden dat de kopten in Egypte mogen doen wat ze willen en gigantische kerken mogen bouwen zonder toestemming???? Geen valse informatie plaatsen aub.

Unknown zei

Kopten bouwen en verbouwen kerken met en zonder officiele toestemmingen. Ik zal u niet vermoeien met de voorbeelden die ik de afgelopen 20 jaar zelf heb gezien.

Heb ik gezegd dat het makkelijk is voor de christenen in Egypte? Mijn enige commentaar op de woorden van Wilders is: de man overdrijft. Hij suggereerde dat in Egypte geen kerk kan worden gebouwd. Dat is onwaar.

Dat toestemmingen soms lang op zich laten wachten is helder en de manier waarop het de Kopten moeilijk wordt gemaakt is verwerpelijk. Maar overdrijven is ook niet goed, en dat doet Wilders.

Johan van den Berg zei

Voor beide situaties zijn dus voorbeelden te noemen: de moeite die sommige Egyptische kerken hebben om bouwvergunningen te krijgen (ook al hebben ze daar wettelijk gezien alle recht op!), en het soms grote gemak waarmee kerken geopend/gebouwd (b)lijken te kunnen worden.

Maar hier gaat het erom hoe de politicus Geert Wilders met die feiten omspringt. En dan heeft Jos volgens mij groot gelijk als hij zegt dat Wilders de feiten onjuist weergeeft: hij vertelt enkel dat deel van het verhaal dat in zijn straatje past. Als een gemiddelde verjaardagsgast of cafébezoeker dat doet, het zij zo; maar van de leider van de belangrijkste (want enige) politieke beweging van ons land mogen wij als kiezers meer zuiverheid, transparantie en oprechtheid eisen. Wat gaat deze politicus ons anders voorspiegelen als hij echt mag (mee)regeren?

Dit alles nog even afgezien van het feit dat we volgens Zondag 40 van de Heidelbergse Catechismus Geert Wilders moeten rekenen onder de overtreders van het zesde gebod: "Gij zult niet doden."

>> Vraag: Wat eist God in het zesde gebod?
Antwoord: Dat ik mijn naaste niet met gedachten, woorden of gebaren, en al helemaal niet door daden, hetzij zelf of door tussenkomst van anderen onteer, haat, kwets of dood; maar dat ik alle wraakzucht afleg, dat ik ook mijzelf geen kwaad doe of mij moedwillig in gevaar begeef.<<

Het zal je maar gezegd worden!

Jan Dirk Snel zei

Grappig. Jos Strengholt vermeldt een eenvoudig feit, namelijk dat kopten de facto wel kerken bouwen in Egypte, maar toch schijnen sommigen daar moeite mee te hebben. De werkelijkheid mag kennelijk niet kloppen als die strijdt met hun ideologie. Die kerk in Assoean zal ook wel een fata morgana zijn?

Alleen wie zich nauwkeurig aan de feiten houdt, kan ook werkelijke misstanden aan de orde stellen.

Ondertussen zou ik er op willen wijzen dat kopten wat Wilders betreft in Nederland op geen enkele wijze welkom zijn: hij wil een immigratiestop voor alle mensen uit islamitische landen, ook als die mensen christen, jood of iets anders zijn.

Zie: http://jandirksnel.web-log.nl/jandirksnel/2010/09/ook-christenen-en-joden-zijn-niet-welkom.html

Anoniem zei

de enige wat hieruit duidelijk naar voren komt is dat de eigenaar van deze blig, gelijk met vele andere westerse christenen, niet echt vriendelijk is tegen oosterse christenen. Ipv vergroten van het christelijk gebied (ofdat nou protestants, katholiek of bysantijns is...) houden veel mensen zich nog steeds bezig met bekeerpraktijken in (veelal arme) landen waar oosters christenen leven. wellicht een zending ook naar de Kopten sturen?

Unknown zei

Anoniem? Geen naam?

De eigenaar van deze blog heeft alle respect voor de Kopten, en was twee weken terug nog op bezoek bij Paus Shenouda III in de kathedraeya in Abbaseya. Dus praat niet van die onzin zeg.

Anoniem zei

Meneer Strengholt, ik las uw twitter, en ik moet zeggen, ik ben helemaal niet chagrijnig of iets dergelijks.

Het gaat om de waarheid.

Nog een keer.
Wilders' quote:
"while the oldest Christians in the world, the Copts, are not free to renovate their churches, let alone to build one in Egypt."

Het woord waar het hier om gaat is vrijheid (are not free). Mijn definitie van vrijheid is: De mogelijkheid om je te uiten/gedragen zoals je wilt, zo lang je niemands persoon of bezit schaadt. Inbreuk van de vrijheid is als een externe instantie eisen gaat stellen die inbreuk maken op de mogelijkheid van mensen om zich te gedragen (kerk renoveren of bouwen) zoals men wil. Niemand wordt geschaad als er een kerk wordt gebouwd. Niemand wordt geschaad als men een kerk wil renoveren.

Wat is jouw definitie van vrijheid? En pas die definitie is toe op de uitspraak dat Kopten niet vrij zijn kerken te bouwen/renoveren?

Meneer Strengholt. Het is heel simpel. Als je toegeeft dat moslims 'vrijer' zijn om moskeeën te bouwen dan christenen 'vrij' zijn om kerken te bouwen is er sprake van onvrijheid voor de christenen.

Immers, als de situatie zo is dat moslims alle vrijheid hebben en christenen niet, dan wordt de vrijheid van christenen blijkbaar ingeperkt, in zoverre dus dat 'Copts are not free to build and renovate churches'.

Dat hij impliceert dat er geen kerken zijn gebouwd afgelopen 20 jaar, dat is uw (foute) interpretatie. Ik ga liever in op de inhoud.

Unknown zei

Wilders zei toch klip en klaar, zo verstaat toch elke hoorder, dat in Egypte geen kerken mogen worden gebouwd? Voor reparaties is geen vrijheid (dat mag niet) en voor kerkbouw al helemaal niet (dat mag dus helemaal niet)

Natuurlijk, in Egypte worden massaal veel moskeeen met overheidsgeld neergezet en kerken moeten de overheid omkopen etc etc. Maar ik denk dat elke hoorder van de woorden van Wilders begrijpt dat hij zegt dat er geen kerken mogen worden gebouwd.

Wilders had gewoon een sterker voorbeeld moeten zoeken. De Kopten hebben het slecht in Egypte, de overheid komt ze vaak heel traag te hulp, ze worden stelselmatig achtergesteld, moordenaars van Kopten gaan vaak vrijuit. En zo kan ik er nog wel wat noemen.

Ik ben het met je definitie van vrijheid ook niet eens overigens. Ik denk dat je het verward met gelijkheid. In Nederland is het makkelijker om een schoenenwinkel te openen dan een coffeesjop voor hash. Moet je dus zeggen dat er geen enkele vrijheid is voor hashsjops?

Paul Miller zei

Over één ding kunnen we het wel eens zijn. Een Koptische trambestuurder mag in Amsterdam geen kruisje dragen. Mag dat in Egypte wel, dan is er in Egypte meer godsdienstvrijheid dan in Nederland. Zo simel is dat. Of zijn er in Caïro helemaal geen trambestuurders? Kunnen we daar ook over van mening verschillen? Of er wel trams rijden bedoel ik...

Unknown zei

Hahaha leuke Paul, ja Kopten mogen kruisjes om in Egypte. Ook Koptische trambestuurders.

Anoniem zei

Beste meneer Jos M. Strengholt,

Het is duidelijk dat u niks over de Kopten weet. Kopten hebben vrijheid? Waar heb u het over?! Bent u uberhaupt wel ooit in Egypte geweest? Blijkbaar niet. Ik ben een kopt, van een heel oude koptische familie. Ik zou u graag willen vertellen wat voor vrijheden wij genieten in Egypte.
We hebben de totale vrijheid om doodgeschoten te worden;
We hebben de totale vrijheid om ontvoerd te worden;
En we hebben de totale vrijheid om verkracht te worden.
Mooie vrijheden, vindt u niet? Alles dat meneer Wilders zei is waar! En het zijn mensen als u die onze lijden veroorzaken. We worden al jaren geslacht en gemarteld. Niet alleen mogen wij geen kerken bouwen, maar ook zoals Wilders zei een badkamer in een kerk renoveren heeft toestemming van de President nodig. De grote kerken waar u het over hebt, zijn óf 400 á 500 jaar oud of een enkele uitzondering in de tijd van Kolonel Nasser waar 1 grote kerk in Caïro gebouwd mocht worden. En dat is dan ook de laatste keer geweest (de Koptische Kathedraal in Abbasia). Het lijkt alsof u niet eens tv hebt gekeken de laatste 10 jaren. Blijkbaar meneer Strengholt, bent u heel hard aan het liegen of u praat uit onwetendheid.

Aan het eind van de dag zal ik een kleine artikel toevoegen met namen van plaatsen waar slachterijen zijn gebeurd en ik zal linken van foto's sturen van de dode lichamen die er toen achterbleven, niet eens fatsoenlijk begraven. Waar de regering overigens absoluut niks aan deed want zoals ik al eerder zei, elk christen mag vermoord worden door een moslim zonder wat voor vervolging dan ook. En dan mag u aan ons en aan iedereen waar u tegen gelogen hebt vertellen over de "vrijheden" waar wij in Egypte van genieten.

Oh en trouwens, van mijn Nederlands kun je begrijpen dat ik hier al een tijdje woon, komt natuurlijk doordat Egypte vol vrijheid en vrede is, toch? haha Daarom vluchten wij Kopten allemaal weg uit Egypte. (Ik denk dat u ook denkt dat er maar een paar honderd joden zijn vermoord in de Tweede Wereld Oorlog en niet een paar miljoenen)

Met vriendelijke groeten,
Kiwan.

Unknown zei

Mooi dat je in Nederland woont, Kiwan. Ik woon sinds 1988 in Egypte. Ben een priester in een kerk hier. Mijn gemeenteleden hebben echt wel meer vrijheid dan de vrijheid om doodgeschoten te worden, zoals je zegt.

Ik zeg trouwens nergens dat de situatie van de Kopten goed is. Hoe kom je daar bij?

viagra online zei

Maar ze bouwen echt enorme kerken, met toestemming of zonder toestemming van de overheid. Dus Wilders, over de Kopten heb je het helemaal mis.