vrijdag 17 september 2010

Tory Baucum: Boek voor evangelisten en church planters

Tory K. Baucum, Evangelical Hospitality: catechetical evangelism in the early church and its recovery for today (2008)

In dit boek vergelijkt Baucum de catechese in de vroege kerk met de Methodistische revival van John Wesley en de Alpha cursus van Nicky Gumbel. Baucum zelf heeft veel ervaring met Alpha. Baucum laat zien hoe een catechetische aanpak in evangelisatie goed werkt omdat het deelnemers op een natuurlijk manier helpt bij een koersverandering in het leven. Daarbij gaat hij in op de betekenis van relaties, rituelen, retoriek, en rollen.

Wie betrokken is bij church planting of evangelisatie doet er goed aan dit boek te kopen. Het is geen eenvoudige ‘how to’ in 10 stappen, maar een zeer solide studie. Het legt een zeer stevige bodem voor het doordenken van het eigen werk, en het zit onbedoeld vol adviezen en ideeën die in de eigen arbeid kunnen worden toegepast. Zoals de tip om nadruk te leggen op samen eten en op het gebruiken van de zaligsprekingen in een vroeg stadium. Het advies uit de Alpha cursus om een ‘worshipleider’ niet toe te staan er een show van te maken maar om tamelijk onzichtbaar te zijn, deed mijn hart opspringen. In dit boek worden recente sociologische en theologische studies meegenomen over de manier waarop mensen van wereldbeeld en gedrag veranderen.

Baucum is een Anglicaanse priester van de High Church soort, met een evangelikaal geloof. Hij dient in Truro (Anglican) Church in Fairfax (VA).

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Jos,

Ik ben benieuwd en ga het boek zeker bestellen en met grote interesse lezen. Keep in touch!

Zegen,
Rocco

Jochem zei

Lijkt me maar een mooi boek; vooral de combinatie Alpha / vroege kerk / Wesley. En dat ook nog in een High Church Anglican setting. Smullen! Jammer dat ik niet dichter bij Fairfax in de buurt woon.