donderdag 30 september 2010

Van der Goen: 'De Kerk zal moeten betalen.'

‘Als er geen weg is, leggen wij er een aan’, belooft advocatenkantoor Van der Goen uit Soest. Dat proberen ze nu waar te maken door Paus Benedictus XVI persoonlijk – dus de hele Rooms Katholieke kerk - aan te klagen voor het misbruik van kinderen waar ook in de kerk. De kerk zou miljarden euros moeten betalen, zegt Bob van der Goen als advocaat van Mea Culpa United, een internationale stichting voor slachtoffers van seksueel misbruik in kerkelijke instellingen.

De advocaat acht de paus mede hoofdelijk aansprakelijk voor het leed dat duizenden slachtoffers is aangedaan. "De kerk heeft een fout gemaakt: ze had onvoorwaardelijk moeten kiezen voor de kinderen en ze heeft de multinational, de kerk, boven de kinderen gesteld. Dat is een historische fout", aldus Van der Goen. "De kerk zal moeten betalen en desnoods in afgeslankte vorm verder moeten gaan", vindt Van der Goen.

Van der Goen vergelijkt de zaak met de tabaksindustrie. Interessante gedachte. De tabaksindustrie verkocht gevaarlijke producten met misleidende reclame. Dat lijkt me in het geval van de Kerk moeilijk hard te maken. Dus gooit hij alles over de boeg van: De paus heeft zelf instructies gegeven om de zaak in de doofpot te houden. Als dat waar is, zou ik dat moreel zeer kwalijk vinden. Maar we hebben het dan wel over een periode van 30 jaar geleden, toen de doofpot-aanpak in alle geledingen van de samenleving nog veel 'normaler' werd gevonden. Ten onrechte natuurlijk.

Maar is de doofpotaanpak strafbaar? Slachtoffers besloten om wat voor reden ook om niet naar de politie te stappen. Ik kan me voorstellen dat dit vreselijk moeilijk is, maar dat is wel wat ze hadden moeten doen.

Mooi dat Van der Goen vast advies geeft aan de Kerk dat het door deze rechtzaak misschien moet denken aan afslanking van de Kerk. Ik heb een vaag vermoeden dat hij door deze rechtzaak niet zal hoeven afslanken. En dat de slachtoffers er niks beter van worden.

Bron: ND.nl

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is vreselijk wat er allemaal gebeurd is. Slachtoffers hebben het moeilijk. Maar ook daders hebben het moeilijk. Ik zou de verborgen zonden van meneer van der Goen weleens wereldwijd uit willen spreiden. We zijn allemaal zondig.

Bovendien wordt ik misselijk van alle aandacht dit allemaal krijgt. Er zijn onnoemlijk veel slachtoffers van huiselijk geweld, incest, misbruik binnen gezinnen. Daar wordt ook geen mediahype omheen gebouwd, terwijl de slachtoffers hiervan ook proberen te overleven. Voor hen kan dit nieuws iedere keer ook zeer pijnlijk zijn.


Het zou mensen sieren om de geen wraakgevoelens te tonen, en een hang naar geldzucht. Geld lost de gevolgen van het misbruik echt niet op hoor! Toon compassie met slachtoffer en dader, zodat deze laatste tot inkeer komt. Vergeving is een groot goed! Als daders bereid zijn om vergeving te vragen, dan is er een opening ook voor de slachtoffers om verder te leven. dit kan ook zonder camera aandacht.

Unknown zei

Ik zou zelf wat minder compassie met daders hebben dan u. Als het mijn kinderen zou zijn overkomen weet ik niet wat ik gedaan zou hebben, maar het zou niet onder de christelijke deugden worden geschaard denk ik.

Maar de poging om na 30 jaar nog geld te krijgen staat me ook niet aan. Vieze mannetjes hadden achter slot en grendel gemoeten, en leuter operatief eraf... maar om degenen die niet de dader zijn geld te laten betalen? Nee. Zou ik niet doen.

Anoniem zei

een andere anoniem!

Waarom zou de kerk miljarden euro's moeten betalen? Wordt daar iemand ook maar iets beter van dan? Ik snap mensen niet, die een geldelijk voordeel willen halen uit "leed". Moet je jezelf daar door beter gaan voelen? Dat kan je toch niet afkopen! Willen ze dan zo'n gevoel krijgen als ik heb over mezelf? Iemand belonen voor iets wat nooit had mogen gebeuren. Een mens is toch geen voorwerp, dat verkocht moet worden voor de hoogste prijs! De slachtoffers die met zulke advocaten in zee gaan begrijp ik dus ook niet. Dat wil niet zeggen dat ik niet vind dat misstanden niet uitgezocht en aangepakt mogen worden.

@anoniem
Sorry, compassie tonen voor de daders? Zo'n opmerking maakt me ziek. Waarom medelijden moeten voelen voor daders. Waarom zouden zij het moeilijk hebben? Zij zijn degenen die dit leed veroorzaken niet de slachtoffers en niet de media.Je hebt volgens mij geen idee wat het de slachtoffers aandoet. Het lijkt wel of je wil zeggen "zand erover" vergeven en vergeten. Maar dat zelfde zand waait weer weg. Van mij mogen ze allemaal zonder uitzondering zwaar gestraft worden.

Bart zei

Los van de mediahype (waar je natuurlijk je vraagtekens bij kunt zetten), vind ik het allerminst vreemd dat mensen schadevergoedingen vragen. dat gebeurt bij crimineel handelingen. Zoals ik een van de slachtoffers hoorde zeggen: 'Dat geld gaat meteen door naar in mijn geval de Alzheimerstichting. Maar ik wil dat de kerk geraakt wordt, en geld is daarin een middel'.

Onderzoek toon HARD aan dat er in de katholieke kerk in vergelijking met andere instituten niet meer misbruik voorkwam. Dat pleit voor mij de kerk als oorzaak uit. Bijft over: crimineel gedra, en dat mag vervolgd worden.

Anoniem zei

@ Bart
Dit is van anoniem twee(voor de duidelijkheid

Maar Bart met het laten betalen van een kerk of welke party dan ook, dat kan toch nooit je gevoel afkopen? Geld maakt alleen maar dat je jezelf nog goedkoper en slechter gaat voelen. En iedereen weet dat de daders er wel heel makkelijk mee wegkomen, terwijl je juist hen moet straffen, en nog niet eens je zelf natrappen met een vergoeding.......voor seks!!

Rosemarie. zei

hehe mijn wachtwoord voor dit bericht is 'Phile'.
dank je pap