woensdag 22 september 2010

Egyptische kerels die hun leven gaven voor hun overtuiging

Vandaag, 22 september, is de gedenkdag van de Egyptische heilige St Mauritius (Op de afbeelding rechts op de voorgrond). Naar hem is de Zwitserse stad Sankt Moritz genoemd. Denk aan deze heilige als je op de lange latten staat in de sneeuw aldaar! In de oudheid heette die stad trouwens Agaunum. St Mauritius was misschien erg donker, want zijn naam suggereert dat zijn familie oorspronkelijk uit Mauritanië kwam.

Het vroegste verslag van het martelaarschap van St Mauritius danken we aan een brief van Eucherius, bisschop van Lyon (ca. 434-450). Die schreef over een gebeurtenis van 150 jaar daarvoor, dus of de details kloppen is de vraag. Maar het verhaal gaat dat Mauritius een geheel uit Egyptische christenen bestaand legioen uit Thebe naar Zwitserland bracht in opdracht van keizer Maximianus, aan het begin van de vierde eeuw. Ze moesten in Zwitserland een opstand tegen het Romeinse Rijk neerslaan.

Toen de keizer wilde dat het legioen ook lokale christenen ging aanvallen, weigerden St Mauritius en zijn mannen. Elke tiende soldaat werd daarom gedood. Omdat ze bleven weigeren werden tenslotte alle 7000 soldaten om zeep geholpen. Dit gebeurde in de buurt van het huidige St Moritz, op 22 september.

Dat waren nog eens kerels, die Egyptische christenen. Ze waren bereid hun leven te offeren voor hun overtuiging.

Geen opmerkingen: