Libie is een paradijs voor toeristen, met Romeinse archeologie zo wondermooi. Italianen hebben dit al lang geleden ontdekt maar Nederlanders trekken nog niet in drommen naar het land dat bekender is om zijn vreemde leider dan om zijn schoonheid. De Engelse krant de Independent waarschuwde gisteren tegen plannen van British Petrol om bij de kust van Libie naar olie te gaan boren, omdat hierdoor de fragile archeologie gevaar loopt. De boormachines in de Golf van Sirte gaan dieper dan die in de Golf van Mexico. Zal BP veiliger te werk gaan? In de Golf van Sirte ligt vijf meter onder zeeniveau de oude haven van Apollonia. Twee andere Wereld Erfgoed archeologische juweeltjes liggen dichtbij.
Claude Sintes, directeur van het Museum van Ancient Arles in Zuid Frankrijk en directeur van de Franse archeologische missie die in Libie onderzoek doet onder water, is zeer bezorgd over mogelijke schade aan de oudheden. Langs de Libische kust liggen bovendien tienduizenden wrakken van schepen uit de Romeinse tijd – en meestal nog niet eens in kaart gebracht. Niemand weet hoeveel schade er ontstaat door BP's drilboren onder water.
Extra problematisch is dat Libie weinig ervaring heeft in het toezicht houden op de mogelijke risicos van boren onder water en het is samen met Kroatie het enige land aan de Middellandse Zee dat geen noodplannen heeft klaarliggen voor het geval er sprake is van een olieramp, zegt de Wall Street Journal.
Een nieuw BP project in de Golf van Sirte is niet het enige gevaar voor de oudheden van Libie. ‘Oude vindplaatsen worden met bulldozers gelijk gemaakt omdat de locatie aan de kustlijn zo waardevol is”, zegt Dr. Nic Flemming, een Britse archeoloog, aan de Independent. "Landen tekenen vedragen voor de bescherming [van zulke vindplaatsen], maar als iemand met een zak geld langs komt en zegt dat hij een hotel wil bouwen en banen scheppen, dan zijn die verdragen snel vergeten.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten