zondag 26 september 2010

Kopten als bedreiging voor de nationale eenheid van Egypte?

Al-Azhar's Groot-Imam Ahmed al-Tayyeb riep gisteren een vergadering bijeen van toptheologen van zijn islamitische universiteit. Noodsituatie in Egypte. De Koptisch Orthodoxe bisschop Bishoi heeft namelijk beweerd dat een paar verzen in de Koran zijn toegevoegd na de dood van de profeet Mohammed.

De bisschop sprak over een paar verzen over Jezus en de Drie-eenheid in de Koran die Bijbelse gegevens tegenspreken. En om niet te zeggen dat de geliefde profeet Mohammed zich vergiste, zei hij dat die verzen na diens dood aan de Koran waren toegevoegd. Je moet je ook wel enorm in bochten wringen als kerkleider in Egypte. Gewoon zeggen dat je denkt dat de Koran een misbaksel is kan niet.

Maar ook het slimmigheidje van bisschop Bishoi werkte natuurlijk niet, en Ahmed al-Tayyeb zei ‘geschokt’ te zijn door de uitspraken van de bisschop. ‘Dit soort gedrag is onverantwoord en bedreigt de nationale eenheid in een tijd waarin het vitaal is die eenheid te bewaren.’

Een christen in Egypte die zegt dat hij de Koran als volmaakte openbaring van Allah verwerpt, bedreigt de nationale eenheid? Interessante gedachte. Het is voor moslims volstrekt normaal en gepast om te beweren dat christenen de bijbel hebben vervalst – dat kan je dagelijks via islamitische TV-zenders horen uit de mond van islamitische theologen. Maar o wee, iets soortgelijks over de Koran mag niet gezegd worden. Dezelfde Groot-Imam Al-Tayyeb die zo 'geschokt' was, had er zelf op TV geen moeite mee om te beweren dat christenen hun hele bijbel hebben vervalst.

De Kopten, die hooguit 10% van de bevolking van Egypte vormen, worden dus verantwoordelijk gehouden voor het bewaren van de nationale eenheid. Moslims kunnen zeggen wat ze willen. In wezen wordt de nationale eenheid elke keer bedreigd als christenen in Egypte laten merken dat ze de Islam niet accepteren. Het is dus duidelijk in het belang van de nationale eenheid van Egypte dat de Kopten ophouden te bestaan. Ze mogen er zijn, zolang ze niets zeggen dat de Islam tegenspreekt. De enige goede Kopt is een moslim, nietwaar?

In de moslimwereld bestaat het idee dat een sterke samenleving per definitie een uniforme samenleving is. Pluriformiteit is uit den boze. Alles wat ‘anders’ is, bedreigt de nationale eenheid. Zou dit samenhangen met de islamitische visie op God als absolute rekenkundige eenheid? Tawhid – de leer van de eenheid van God – lijkt ook het ideaal voor de samenleving. Wie in een bijna monistische God gelooft, kan wellicht moeilijk leven met een samenleving die dat niet reflecteert. Misschien is het geloof in de drie-eenheid van God, zoals voorgestaan door bisschop Bishoi, wel veel beter voor de versterking van de Egyptische samenleving.

11 opmerkingen:

wvanderwolf zei

Morgen Jos,

Probeer de plaatjes iets verder uit elkaar te zetten. Dat komt de leesbaarheid van het geheel te goede.

Op deze manier komt het woordje "De" in de verdrukking.

Unknown zei

Om je te dienen. Op mijn Mac zag het er al heel mooi uit trouwens ;-)

gert zei

Ja de onderdrukking van de islam richting christenen begint in Nederland nu ook te komen.Er worden al geregeld kerkdiensten verstoort.
Uit onderzoek is gebleken dat er zo'n 60.000 extreme moslims(een voetbal stadion vol)lieden als de ritueel slachter van Theo van Gogh rondlopen.

CDA/CU zullen nu wel snel vragen moeten gaan stellen,anders is de PVV hen weer voor.

http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/3942

Unknown zei

er worden al geregeld kerkdiensten verstoord? Elk jaar 1 kerkdienst? Overdrijf niet zo, Gert.

gert zei

Lees fff de website van nieuw religieus peil.

De islamisering gaat gestaag verder op zwarte kousen voeten.

Cowboy zei

The funny thing is that this same Imam, Ahmed Al Tayb the Grand Shaikh of Al Azhar says in this video that the the whole Bible is fabricated by Christians allover the years. He said so sometime ago when he was the dean of Al Azhar University and before he becomes Shaikh al Azhar. So as you said Jos, they can say any thing about about us and the bible but we will be slaughtered if we say a word about the Koran. Hypocrisy again.

http://www.fcv2.com/show-2,N-3141-Qatar-Saudi-Arabia-United-Arab-Emirates-Dubai-f-c-v.html

Unknown zei

Hello Cowboy - thanks for the url to that program.

Cowboy zei

Most welcome boss...Ay khedma ;-)

Unknown zei

Jos,

je blogposts geven veel inzicht in de situatie in Egypte. Ik vind dat zeer de moeite waard om te lezen.

Persoonlijk heb ik overigens geen angst voor de Islam iets wat overigens wel onder veel voorgangers voorkomt. Ben ik te naïf?

Unknown zei

Dank je. ik las ook met interesse je verhaal over instituties.

Ik denk niet dat angst een goede raadgever is. Dat verlamt en zorgt voor onjuiste keuzes. Die voorgangers kunnen beter zorgen dat hun huis vol wordt.

Cowboy zei

Muslim Brotherhood group is also responding:
http://www.almasryalyoum.com/en/news/pope-and-muslim-brothers-angry-bishops-remarks-quran