dinsdag 7 juni 2011

Wie zijn trouwens deze Polder-Taliban?

Misschien loop ik achter, maar is al bekend wie deze Polder-Taliban zijn die het Parool in beeld bracht onlangs? Lijkt me leuk om meer over deze gevaarlijke familie te weten.

Ah... eerste reactie zegt dat dit op Joop.nl stond, niet op Parool? Het zou gaan om de dijk bij Hardinxveld?
Maar Gert zegt dat het om Zeeuwen gaat... Emigranten dus? Of vakantiegangers?

Iemand die aan deze dijk woonde schrijft me dat deze refo’s soms wel iets van Taliban hadden :-)
Ik woonde aan die dijk, jaren geleden… Iedereen die van Boven-Hardinxveld naar Beneden moest, kwam daar langs. Dit soort lui marcheerde over de dijk. Op sommige delen nog steeds. (Buitendams, vooral daar staan de kerken.)

De kerkgangers liepen van Boven naar Beneden Hardinxveld en terug. Auto en fiets mochten niet. Beneden staan immers de kerken, de Christelijk Gereformeerde Kerk, de Oud Gereformeerde Kerk en zo nog een paar. Zwaarder dan zwaar. Het echte zwartekousen en hoeden en donkere kleding werk.

Wij durfden als kind niet buiten te spelen als de kerkdiensten begonnen en eindigden. Zulke lui liepen dan breed over de weg en gingen voor niemand aan de kant. Toen ik heel klein was, was ik bang van de paraplu... Heel christelijk kon je een oplawaai krijgen als je aan het spelen was buiten.

Zelfs mensen die je kende......ze groeten je op zondag niet. Als je iets deed bij huis als auto wassen of iets dergelijks op zondag, dan kon je wel eens iets vervelends verwachten; een kras op je auto of een steen door je ruit of zo... Bij ons is dit gelukkig nooit gebeurd maar in onze buurt gebeurde dit wel. Terreur... noem het maar rustig zo.

Politiek was ook heerlijk in die tijd. Mensen van de goede kerk werden in de gemeente Hardinxveld voorgetrokken en kregen meer voor elkaar met vergunningen en gunningen.

Maar het kon nog erger hoor. Aan de overkant van de rivier lag Werkendam...

En jawel... het bewijs is geleverd... Deze foto kreeg ik zojuist opgestuurd van een taliban-kenner. Het gaat om dit stukje langs de dijk ter hoogte van de krib na de aanlegsteiger van ‘t veer. De mensen op de foto zijn dus onderweg naar huis uit de kerk. Dit is Boven Hardinxveld....mensen lopen dus richting Gorkum.

En voor wie het nog eens beter wil bezien, hier de link naar Google.

Maar... wie zijn deze mensen? En even voor alle duidelijkheid: mensen op de foto zijn aardige mensen, GEEN TALIBAN! dat was alleen een sukkelige Parool-opmerking. Maar nu ik toch speur, wie zijn deze mensen?

Ah en Daniel Gilissen helpt... hij traceerde een foto die waarschijnlijk door dezelfde fotograaf is gemaakt... Dit echtpaar gaat net op weg naar de kerk. Twee uur eerder dan de bovenste foto gemaakt? We schrijven geschiedenis mensen!

En we blijven geschiedenis schrijven, mede dankzij Twitter.
Twee reacties helpen ons wellicht verder... Zie hieronder.

Jacco Verwoerd meldt dat de Hervormde Bondsgemeente in Boven-Hardinxveld wellicht in aanmerking komt, en Daniel Gilissen denkt dat het om diezelfde (?) groep gaat: de hersteld-hervormden. Het gezin op de foto was misschien net klaar met de dienst daar. Het ANP maakte daar op 2 mei 2004 deze fotos.

13 opmerkingen:

Johan zei

Dit begint aardig veel op een hetze te lijken, bro.... ;o)

Of wil je soms de joods-chr. pastor met de blauwe cape bang maken? Niet aardig hoor, nu heeft hij weer een slapeloze nacht: wat zouden die polder-taliban allemaal in ons zuivere rivierwater hebben gegooid??? LOL

gert zei

Deze mensen op de foto,(ik ken ze) komen uit zeeland,meer ga ik er niet over zegguh.

Peter zei

Op het eerste oog klinkt het allemaal redelijk grappig om te spreken over 'polder-taliban' en andersoortige vergelijkingen met islamitische fundamentalisten. Toch gaat er een suggestie vanuit die ik denigrerend vind t.o.v. van onze orthodox-gereformeerde broeders, jat het zijn onze broeders in Christus. Tegenover de negatieve verhalen uit de reactie, zijn er andere verhalen over OGG'ers die altijd bij een RK-zuster op bezoek gingen omdat ze overtuigd waren dat zij een kind Gods was.

Daarnaast werkt het demagogisch. Wij weten dat orthodox-gereformeerde niet gevaarlijk zijn en dat deze vergelijking met de Taliban schertsend is bedoeld; maar 95 % van de Nederlanders weet dat helemaal niet, en die denken dat het echt zo is. En ga er maar aanstaan. De Taliban onthoofden tegenstanders, stenigen overspelers, vernielen alles waarmee ze het niet eens zijn, en vormden de leiders van een waar terreurbewind. Lekker om daarmee vergeleken te worden. Maar bij de Nederlander blijft dit beeld hangen.

Conclusie. Het woord is alleen bedoeld als boewoord door tegenstanders van de huidige coalitie. Misschien is het inderdaad de beste manier om er mee om te gaan om er een grap van te maken. Toch vind ik het zuur smaken dat partijen en personen die zo ageren tegen de demagogie van dhr. Wilders dezelfde instrumenten gebruiken, zonder enige feitelijke grondslag.

Jos M. Strengholt zei

Ha Peter - als je mijn eerder tweets had gelezen over dit thema zou je weten dat ik dit hier enkel schertsend bedoel.

Jan Schreuders zei

In één woord een waardeloze denigrerende opmerking, Ik zeg toch ook niets over jou stomme hoedje? Je zou wat mij betreft goed in Mokum passen. Laat de mens in zijn waarde en beoordeel iemand niet over zijn uiterlijk.De Bijbel leert ons anders dat zou jij Jos moeten weten. Schaam je.

Jos M. Strengholt zei

Ha Jan, kan je me vertellen waar ik iets denigrerend zeg?

Wie beoordeel ik op zijn uiterlijk?

Je reactie verbaast me... leg uit dus!

Jan Schreuders zei

Leg eens uit ? Lees je Bijbel bidt elke dag dat je groeien mag leerden we als kind. Volgens mij heb je dat niet gedaan. Je geeft niet bewust de naam polder taliban aan een groep mensen dat is ze met terroristen ( want dat is de taliban ) vergelijken. Als je iemand uitmaakt - dat doe jij - heb je de liefde niet in je hart.

Jos M. Strengholt zei

Jan, of ik de liefde in mijn hart heb laat ik even terzijde, maar ik geloof dat je niet helemaal doorhebt dat ik al het bovenstaande IRONISCH bedoel.

Via andere media (Twitter) heb ik me boos gemaakt over die onzin van het Parool om de aanhang van de SGP poldertaliban te noemen. En heb ik zeert instemmende gereageerd op een verhaal van Bart Spruyt die het over de amsterdamse grachtentaliban heeft.

Sorry dat ik je op het verkeerde been zette. ik meende met dit blogje over de 'poldertaliban' te laten zien hoe ridikuul de term is.

Want de mensen op de foto hebben juist niets met Taliban.

Maar goed. Ik was misschien niet duidelijk genoeg.

Kom gerust nog eens langs, en lees mijn blog eens. dan had je ook gezien dat ik bij de laatste verkiezingen SGP stemde ;-)

Peter zei

Jan,

Iets minder beledigd reageren mag best hoor. Jos had al op mijn verzuchting gezegd dat hij het alleen ludiek bedoelt, dat hij deze term van Joop.nl heeft overgenomen.

Maar ik begrijp best dat het gevoelig ligt, de orthodox-gereformeerden liggen in Nederland eigenlijk altijd in de hoek waar de klappen vallen. Grappen maken over moslims en de Islam beledigen is not done, orthodox-gereformeerden beledigen is echter zeer politiek correct; en eigenlijk doet iedereen er aan mee, zelfs vele christenen (helaas wel te verstaan).

Wim zei

Ik ben het wel met Peter eens.
Schertsend en ironisch bedoeld natuurlijk, dat begrijp ik. Maar het is te makkelijk, iedereen doet het al. Lekker afzetten tegen die gereformeerden, ze doen toch niets terug. Nee echt niet, ze gooien geen stenen door je ruit. Ook slaan ze niet met een paraplu. Nu niet en vroeger ook niet.
Maar als iedereen zo makkelijk denkt te scoren zullen er allicht mensen zijn die dat weer gaan geloven. Op deze manier werk je een hetze in de hand die j niet moet willen.
Je zou beter moeten weten.
Je weet ook beter, en dat stoort me.

Jos M. Strengholt zei

okee. Ironie mag niet, ik snap het.

Johan van den Berg zei

@Jos

Natuurlijk mag ironie wel. Een kerk die zichzelf te serieus neemt, is daar alleen maar mee gezegend. Wordt het opgepakt dan heeft men weer iets van "de vrijheid van een Christenmens" herwonnen, wordt het afgewezen dan blijkt men van die Evangelische vrijheid niets begrepen te hebben.

Overal daar waar de kerk de humor is kwijtgeraakt, is zij verworden tot een geestelijke dictatuur van godsdienstige potentaten.

Vanuit dat oogpunt kun je ultra-orthodoxe calvinisten zeker niet als slachtoffers afschilderen. Zij hebben in verschillende opzichten het geloof geperverteerd, zoals in hun omgang met het Heilig Avondmaal. Men leze Van Ruler er maar op na in zijn "Ultra-gereformeerd en Vrijzinnig" (http://www.wapenveldonline.nl/viewArt.php?art=399). Geen wonder dat ze dan onder vuur worden genomen vanwege hun geestelijke werkheiligheid. Dat dat wel met liefde dient te gebeuren, staat als een paal boven water: de ziekte bestrijden om de patiënt te redden!

Anoniem zei

Bij die HHK-timmerfabriek hebben grapjassen nog eens een bord neergezet: Hier slaat men de plank mis.