maandag 27 juni 2011

Egypte: Ramkoers Soefis en Moslimbroederschap

Morgen willen Soefi leiders een massale demonstratie op het Tahrirplein en in Sayeda Zeinab organiseren om te eisen dat voor parlementsverkiezingen eerst een nieuwe grondwet wordt geschreven. Mohammed Abdel Khaliq al-Shabrawy, een woordvoeder van de Soefis, zegt dat zijn beweging 'de rol van Soefis in de gemeenschap wil activeren. En we willen ook waarschuwen tegen de opkomst van radicale Islamisten in de politiek.'

De organisatie heeft allerlei politieke bewegingen en ook presidentsandidaten als Amr Moessa gevraagd aan de demonstratie mee te doen.

Dit is enorm interessant. Want als de Soefis zich met politiek gaan bemoeien, kan dit wel eens grote invloed op Egypte krijgen. Het lijkt of ze zich nu bewust op ramkoers plaatsen met de Moslimbroederschap, die zelf aanstaande vrijdag een grote demonstratie heeft gepland. Met juist als doel om te onderstrepen dat in september gewoon parlementsverkiezingen moeten plaatsvinden. Naar verwachten zullen snelle verkiezingen vooral voor de Broederschap en hun nog wat radicalere vrinden, de Salafisten, niet slecht zijn.

Niemand weet de juiste omvang van de soefi-ordes in Egypte, maar miljoenen aanhangers hebben ze zeker; het is de enige 'beweging' in Egypte die de Moslimbroederschap serieus zou kunnen uitdagen bij verkiezingen. En met die Moslimbroederschap willen de soefis traditioneel niets te maken hebben. Het soefisme is een zeer charismatische beweging; bij soefis draait het nogal om de ervaring en het hart. Bij de Moslimbroederschap gaat het veel meer om de juiste voorschriften, politieke incluis, voor de inrichting van het dagelijks leven.

Als de soefis in beweging komen in Egypte, kan dat de politieke verhouding enorm veranderen. Het is dus zeer interessant om morgen te zien of ze de meutes op de been kunnen krijgen waarop ze hopen. Ze spreken, het is gewoonte in Egypte, over een 'miljoen-mensen-mars'.

Geen opmerkingen: