maandag 20 juni 2011

Presidentskandidaat in Egypte gevaar voor kerken

Sheikh Muhammad Salim al-Awwa is een presidentskandidaat in Egypte. Omdat er momenteel veel wordt gediscussieerd over de vraag of de parlementsverkiezingen van september misschien moeten worden uitgesteld om eerst een betere grondwet te schrijven, meende hij zich ook in die discussie te moeten mengen.

Volgens al-Awwa moet de huidige premier, Essam Sharaf, worden ontslagen door de militaire junta omdat Sharaf deze week de euvele moed had om te zeggen dat hij eigenlijk ook wel voor uitstel van de parlementsverkiezingen is.

'De meeste mensen stemden voor de [huidige] constitutie, dus waarom nu plots praten over een nieuwe?' Volgens al-Awwa heeft de militaire junta niet eens het recht om een nieuw referendum te houden omdat het daarmee ingaat tegen de wil van het volk.

Ik denk trouwens dat de enige reden waarom premier Sharaf heeft laten weten dat hij voor uitstel van de verkiezingen is, is dat daarmee de indruk wordt gewekt dat de legertop en de huidige regering intern heus wel verschillend zijn. Het wekt de indruk van een vorm van 'democratie' dat de premier een eigen mening kan geven. Het maakt Sharaf bovendien beslist meer populair bij een deel van de liberale en seculiere oppositie. Maar afgezet gaat hij vast niet worden; zijn uitspraken zijn denk ik georchestreerd en de verkiezingen gaan gewoon door, alle dawsha ('rumoer') ten spijt.

Maar dan die presidentskandidaat al-Awwa. Die wil natuurlijk snel verkiezingen, want hij hoort bij de islamistische richting die zeker zal profiteren van verkiezingen in september - waar de liberale en seculiere oppositie totaal niet klaar voor is.

Die al-Awwa is een vileine vent. Hij staat bekend als 'gematigd' en zijn woorden wekken de indruk dat hij wil luisteren naar de stem van het volk. Hij staat altijd vooraan als het gaat om dialoog tussen de Islam en het Christendom. Hij is de 105de naam op de lijst van ondertekenaars van de Common Ground statement waarin moslims een paar jaar geleden aan christenen voorstelden om een serieuze dialoog aan te gaan. Hier zie je, op nummer 105, zijn naam: سعادة الأستاذ الدكتور محمد سليم العوّا

Wat zei deze 'gematigde' sheikh al-Awwa vorige jaar op AlJazeera? Dat de christenen in Egypte wapens in hun kerken verzamelen – gekocht van Israel natuurlijk – om op het juiste moment een oorlog tegen de moslims van Egypte te beginnen. Kijk, dat was nog eens behulpzaam voor de onderlinge relaties. Dat is zoiets als in Nederland zeggen dat in de moskeeen in de kelders wapens worden verzameld om op het juiste moment de Islam in Nederland oppermachtig te maken.

Zeker in het religieuze klimaat van Egypte waren al-Awwa's uitspraken olie op het vuur. Uiteraard geloofden grote massa's moslims hem op zijn woord. Conspiracy-theorien zijn hier erg populair. Prettig dus, zo'n presidentskandidaat. Ik vertrouw hem voor geen piaster. Voor de kerken in Egypte lijkt me zo iemand een regelrecht gevaar.

6 opmerkingen:

ben kok (joods-chr.pastor) zei

Citaat van Jos:
"Wat zei deze 'gematigde' sheikh al-Awwa vorige jaar op AlJazeera? Dat de christenen in Egypte wapens in hun kerken verzamelen – gekocht van Israel natuurlijk – om op het juiste moment een oorlog tegen de moslims van Egypte te beginnen. Kijk, dat was nog eens behulpzaam voor de onderlinge relaties. Dat is zoiets als in Nederland zeggen dat in de moskeeen in de kelders wapens worden verzameld om op het juiste moment de Islam in Nederland oppermachtig te maken. "

Mijn commentaar:
Een kwalijke vergelijking Jos! Alsof moskeeen nooit wapens verbergen, alsof er geen haat gepreekt wordt vanuit de koran en moslims tot jihad worden aangezet!
Ik kerken gebeurt dat niet, zo schrijf je terecht, maar jouw suggestie, dat het net zo dwaas is, om haat zaaien en wapentuig in moskeeen te verwachten als in kerken, is schokkend.
Dit denken vloeit dan ook regelrecht voort uit, dat je waanidee, dat onze Vader in de hemel dezelfde is als de koranafgod.
Jammer, dat je mensen weer op het verkeerde been zet, met dit op het eerste gezicht goede artikel.
Shalom,
Ben Kok (joods-chr.pastor)
www.tora-yeshua.nl

Jos M. Strengholt zei

Ben, bedoel je dat jij denkt dat Moskeeen in Nederland wapens verbergen voor jihad?

Anoniem zei

Het grote verschil is dat er vanuit de islam geen moreel bezwaar bestaat wapens in moskeën op te slaan. Daar hebben we dan ook al genoeg voorbeelden van gezien.

Of in moskeën in Nederland wapens zijn opgeslagen weten we niet maar dat is daarom niet ondenkbaar.

De islam heeft er sowieso geen problemen mee zijn weke onderbuik in de jihad te betrekken. Terwijl in het Westen wapens in de kerk als erger dan vloeken in de kerk wordt gezien.

Het verschil tussen de islam en de rest van de wereld is een mentaliteits verschil. Politiek correct denkenden schijnen dit maar moeilijk te kunnen vatten.

Johan zei

Wat een arrogante en onzinnige opmerkingen over "geen wapens in kerken". Het zal nu in Egypte niet zo zijn en in Nederland ook niet. Maar toen er een aantal jaren geleden op de Molukken gevechten tussen moslims en christenen uitbraken, werden er heus voorin de kerk wel wapens gezegend die tegen de moslims zouden gaan worden gebruikt.
In mijn vorige gemeente in Drenthe gaat nog steeds het verhaal rond hoe in oorlogstijd een dominee met een pistool op zak op de kansel stond te preken. Dat werd niet door iedereen gewaardeerd.

Dus niet schijnheilig gaan zitten doen alsof christenen nooit in een kerk wapens zouden verbergen of zelfs zegenen. Dat ik en u, beste lezer, dat ten enen male veroordelen (en terecht) staat daar buiten. Het is dus ook geen bewijs voor een verschil tussen de God van de Bijbel en de God van de koran. Daarvoor moet je andere argumenten aanvoeren dan het wangedrag van het grondpersoneel.

Jos M. Strengholt zei

Intussen blijft mijn vraag aan Ben Kok openstaan. Als de vergelijking zo dom is, heeft hij blijkbaar redenen om te denken dat moskeeen in Nederland WEL wapens verzamelen?

ben kok (joods-chr.pastor) zei

Dag Jos, na je domme vergelijking (om je eigen woorden te gebruiken) ga je ook nog een domme vraag stellen?
Je weet heel goed, dat er in moskeeen in het M.O., maar ook in Pakistan, Afghanistan wapens in moskeeen bleken te liggen.
In kerken vind je die niet.
En Erdogan heeft het zelf gezegd: onze moskeeen zijn kazernes.
In Nederland heb ik ze niet alle 600 kunnen nagaan, dus ik geef ze het nadeel van de twijfel.
Zondag in Amsterdam een congres, waar Hizb ut Tahrir haar verlangen om het kalifaat te vestigen komt uitkrijsen.
http://www.khilafahconferentie.nl/
Ik zal es navragen, hoe het met de bewapening staat.
Wellicht krijg ik als antwoord, dat ze hier geen wapens nodig hebbe.
Want de dikke meerderheid van politic en geestelijk leiders vind de islam "een gelijkwaardige en vreedzame religie".
Men wordt hier uit puur enthousiasme moslim Jos, dankzij voorgangers als.
Dezelfde God in islam en joods-christelijk geloof toch?
Shalom, ze zoeken nog gastsprekers.
Ben