woensdag 29 juni 2011

Gevechten op Tahrier tussen leger en demonstranten

Dinsdagavond begonnen gevechten op het Tahrierplein tussen duizenden demonstranten en de veiligheidstroepen van het leger. Die gevechten gaan op woensdagmorgen 8 uur nog steeds door. Er zouden meer dan 60 gewonden zijn gevallen aan de kant van de demonstranten. Die werden op motors van collega's-demonstranten afgevoerd. Artsen behandelen gewonden ter plaatse.

Stenen en Molotov cocktails werden naar het leger gegooid, terwijl het leger de duizenden demonstranten met traangas, de wapenstok, een waterkanon en rubberkogels probeerde te verspreiden. De bekende baltageya, tuig in burgerkleding, zou de overheid net als in het verleden een handje helpen.

De gevechten begonnen toen het leger demonstranten begon te arresteren; dit ging om familieleden van jongeren die in januari en februari zijn gedood bij de opstand tegen het regime-Moebarak. De demonstranten eisten snelle processen tegen de verdachte politiemannen, met minister van binnenlandse zaken Habib al-Aadli voorop.

De arrestaties vonden plaats bij het Ballon-theater in de wijk Agoeza, waar de familieleden van de slachtoffers demonstreerden. Daarna trokken de demonstranten naar het ministerie van binnenlandse zaken, bij het Tahrierplein. Op het Tahrierplein werden nog 20 mensen gearresteerd. Toen begonnen de gevechten.

‘Het volk wil de val van de generaal’, scandeerden de demonstranten, doelend op Veldmaarschalk Mohamed Hussein Tantawi, de leider van de militaire junta.

2 opmerkingen:

Arie zei

't Is toch opvallend: het zijn altijd de boeven die de politie een handje helpen met het vuile werk. Je zou zeggen dat het tuig ver uit de buurt van de politie zou proberen te blijven. Of is er iets anders aan de hand? Zijn de boeven door de politie gevraagd om mee te helpen? Zijn het misschien collega's in burgerkleding?
Het zou me niet verbazen als dit laatste het geval is.

daniella van den akker zei

@arie, dat is de suggestie hier inderdaad, betaalde boeven, betaald door het oude regime, maar bewijs het maar eens, dat is lastig en zo blijft het ontstaan van de rellen steeds wazig. groet, daniella, Cairo