zaterdag 11 juni 2011

Wat wil de Moslimbroederschap nou eigenlijk?

Essam al-Erian (foto van AFP), vice-voorzitter van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid van de Moslimbroederschap in Egypte, zegt dat zijn partij slechts 30-35 zetels in het parlement van ongeveer 500 zetels hoopt te winnen. Hij zei dat zijn partij geen meerderheid in het parlement wil krijgen. Het blijft moeilijk om in te schatten wat de Broederschap nou eigenlijk wil.

* Willen ze de andere partijen zand in de ogen strooien om te voorkomen dat die zich verenigen tegen de Broederschap door per district met slechts een tegenkandidaat te komen?

* Wil de Broederschap serieus ruimte bieden aan andere partijen in de hoop op het bouwen van een sterke democratie?

* Is de Broederschap bang dat ze wel eens veel minder aanhang zouden kunnen hebben dan velen menen?

* Is de Broederschap bang dat ze met een meerderheid in het parlement alle enorme problemen van Egypte moeten oplossen, en dat bij verkiezingen daarna voorgoed worden weggevaagd?

Het blijft gissen wat de Broederschap wil. Misschien weet het zelf niet waar het de voorkeur aan geeft? Dat geldt niet voor het Salafi front, een beweging die een tandje radikaler is dan de Moslimbroederschap. Khaled Saied, woordvoerder van dat front, heeft laten weten dat zijn beweging probeert om alle partijen met een Islamitisch denkraam te verenigen in een alliantie die moet zorgen dat het grootste aantal zetels wordt gewonnen bij de verkiezingen in september. Saied wil voorkomen dat de Islamitische stemmen versnipperd raken over teveel kleine Islamitische partijen.

Een van die vele kleine partijen, de Nour (Licht) Partij is mede opgericht door Eddin Abdel Ghafour. Hij zegt dat binnen zijn partij onenigheid over de verkiezingsdoelen bestaan. Sommigen willen proberen om maximaal 5 kandidaten in het parlement te krijgen, omdat de partij tijd voor interne opbouw nodig heeft. Jongeren binnen de partij willen juist het maximale aantal zetels winnen.

Wat er dus gaat gebeuren bij de verkiezingen is echt nog onduidelijk. El-Erian van de Broederschap heeft laten weten dat hij met de liberale en socialistische partijtjes een alliantie wil vormen om te zorgen dat er een sterk en divers parlement komt, maar dat klinkt gewoon te ongeloofwaardig.

Voor de Broederschap die zich bij het referendum over de grondwet en ten aanzien van demonstraties zo radikaal heeft afgezet tegen de overige partijen, lijkt het onbestaanbaar om bij verkiezingen ineens weer samen te gaan werken. De kans dat die partijen met de Broederschap willen samenwerken is bovendien niet groot. Wil al-Erian de indruk wekken dat zijn partij gematigd is en dat niemand de rol van de Broederschap hoeft te vrezen? Wederom, het is onduidelijk. We hebben nog een paar maanden en we gaan het zien.

2 opmerkingen:

Peter Boswijk zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Peter Boswijk zei

olgens mij wil de MB in elk geval niet te radicaal en almachtig overkomen om zo geen mensen, en misschien in het bijzonder het leger voor het hoofd te stoten, tot ze daadwerkelijk aan de macht is; anders komt er misschien een militaire coup die de MB weer verbied. Ze moeten dus wel geleidelijk werken, en positief zijn over democratie en samenwerking. Vergelijk dat ook eens met hoe Khomeini de Islamitische Revolutie naar Iran bracht, dat ging ook door middel van de democratie als een Paard van Troje. De echte Islamitische radicaliteit laten ze dus even over aan de Salafi's waarmee ze openlijk samenwerken. Dat lijkt mij een beetje een onderdeel van de samenwerking tussen hen. Maar het blijft onzeker wat dan nu de uitkomst zal zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met onafhankelijke kandidaten? OFficieel heeft de MB maar enkele kandidaten, maar verder doet ze in veel districten met een officieuze onafhankelijke kandidaat mee (net als met de presidentsverkiezingen)?? In elk geval zijn ze erg berekenend bezig...