dinsdag 28 juni 2011

Moslims met gebrek aan humor

De Koptisch zakenman Naguib Sawiris (foto onder), een belangrijke voorman van de beweging voor secularisatie van de Egyptische samenleving, ontdekte van de week hoe voorzichtig hij moet zijn met Twitter en humor. Hij plaatste een plaatje van Mickey en Minnie Mouse op yfrog - dat plaatje hierboven. Veel van zijn islamitische Twitter-volgelingen waren not amused. Hoe haalde Sawiris het in zijn hoofd om een grapje te maken over salafisten in Egypte!

De eerste reactie van Sawiris: "It seems people lost their sense of humour... no disrespect meant!" Maar de boosheid hield aan, dus heeft hij toch zijn excuses maar gemaakt en de afbeelding verwijderd.

Uit boosheid hebben 60.000 moslims zich als 'vrienden' ingeschreven op een Facebook pagina waar wordt opgeroepen de bedrijven van Sawiris te boycotten. 'We moeten de tong afsnijden van elke persoon die onze religie aanvalt.'

Minstens 15 salafistische advocaten hebben Sawiris
inmiddels aangeklaagd wegens het bespotten van de Islam. Op televisie zei een salafistische sjeikh, Mazen al-Sersawi, dat Sawiris (links op foto) zich moet schamen.

Wat is dat toch, dat Moslims vaak zo boos reageren als ze op de hak worden genomen. En dit voorbeeld van Sawiris is toch beslist niet kwaadaardig of zo. Hebben deze salafisten niet door dat ze met hun reactie hun eigen religie veel belachelijker maken dan Sawiris met deze cartoon?

Ik denk dat dit te maken heeft met een diepgeworteld minderwaardigheidsgevoel waar veel moslims aan lijken te lijden. Jaja, generalisatie... Uitzonderingen zijn er genoeg. Maar ik meen dat deze generalisatie wel aardig klopt.

Mij valt op dat moslims vaak zonder enig probleem over Allah spreken op een manier die christenen verwerpen. Zo gemakkelijk willen we niet over God spreken. Er wordt enorm veel gezworen: 'wa llahi', 'bij God'. Hij wordt overal - naar mijn idee ook vaak gedachtenloos - bijgehaald op een manier die we als westerse christenen onacceptabel vinden.

Maar de vroomheid van Allah's knechten, waag het niet daar oneerbiedig over te doen. Die lui nemen zichzelf zo verschrikkelijk serieus, daar kan geen lachje af. En om zichzelf lachen kan al helemaal niet natuurlijk. Zelfspot zit niet echt in de Egyptische cultuur. Voor zelfspot moet je een mate van zelfvertrouwen hebben.

Hoe dat gebrek aan zelfvertrouwen zich onder meer uit, is de excessieve manier waarop Egyptenaren luidkeels verkondigen dat ze de beste natie op aarde zijn. De 'revolutie' van 25 januari was daar weer een mooie aanleiding voor. Velen hier gingen er al van uit dat ze collectief de Nobelprijs voor de vrede zouden krijgen. En wie Egypte in- of uitvliegt ziet de posters op het vliegveld die verklaren dat de Egyptische jeugd de beste op aarde is.

En toegegeven, de meeste Egyptenaren zijn heel aardige mensen. Maar lachen om zichzelf? Nee. Dat niet.

12 opmerkingen:

Piet van Oostrum zei

Goed dat die man niet in Pakistan woont.

Anita zei

Heb ooit een preek van Tsukahira gehoord die uitlegde waarom moslims zo'n diep gefundeerd gebrek aan eigenwaarde hebben: ze zijn de nakomelingen van Ismael, de weggestuurde zoon van Abraham.
Zijn minderwaardigheidscomplex zit blijkbaar in de moslimgenen en ja, dan kun je niet lachen om jezelf!

Ed Zuiderwijk zei

Het gaat dieper dan dat. Islam is een systeem dat parasiteert op zijn volgelingen door eeuwenlange conditionering. Het enige dat de gelovigen mogen liefhebben en vereren is hun god. Vandaar moeders die trots zijn op zonen die zichzelf opblazen voor de Moloch: je kan van je kinderen houden wat je wilt, als je maar meer van allah houdt.

Het gevolg is dat de godsdienst het enige is dat waarde heeft voor de gelovige, al het andere is onbelangrijk.
En als het het enige van waarde is, dan is elke kritiek erop, hoe mild ook, een aanval op de essentie van je bestaan.

Vandaar dat die Salafisten zo reageren.

Achmed al-Ghazali zei

"Jullie (moslims) zijn de beste natie die voor de mensen (wereld) is gevormd (uitgekozen)......" Koran 3:110
Dus moslims zijn een uitverkoren, een superieur volk.

gert zei

Het kan natuurlijk gebrek aan humor zijn bij de moslims,ook zou het kunnen dat ze de humor gewoon niet begrijpen.


Een moslim zegt tegen een Hollander; "Het is heel respectloos om grappen over de islam te maken".
Zegt de Hollander; "Het is nog veel respectlozer om grappen over ons Hollanders te maken,want wij snappen de grap"Wat staat er achter op een rolstoel van een moslim?
IS-LAM.

Hoe heet een moslim die homo is?
ISLA-MIETJE.

Gebrek aan humor bij de moslim ophangen aan een minderwaardigheids gevoel zoals Jos doet is natuurlijk grote lariekoek,het omgekeerde is juist waar,gelet op het misgedrag van vele moslims.Neem bv het provocerende ongekend onbeschofte gedrag van moslim jeugd naar de Hollandse rouwstoeten.Nee,de moslim voelt zich juist superieur door wat er staat geschreven in hun boek en met een welliswaar machteloze allah aan hun zijde.

D. G. Neree zei

Achmed al-Ghazali: 80 jaar geleden was er ook een volk dat zichzelf tot het Herrenvolk, het uitverkoren volk uitriep. Het leidde tot een vijf jaar durende wereldbrand met miljoenen en miljoenen slachtoffers.

Geeft u mij eens een onafhankelijke bevestiging van dat wat u zeg, dan zal ik er misschien over nadenken. Maar het is via een u-bocht zeggen: ik ben de beste die er is, want ik geloof in een boek waarin staat dat wie in dat boek gelooft beter is dan een ander, bijvoorbeeld omdat die ander dat boek niets anders vindt dan een verzameling zelfverheerlijkingen en vervloekingen van andersdenkenden/andersgelovigen, of zoals ik het noem: beter wetenden.

Graag dus een bewijs voor uw uitspraak, anders valt het in de categorie zelfbevlekking.

Groene Leeuw zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Groene Leeuw zei

De islam is een achterlijke inferieure ideologie met inferieure aanhangers met inferieure doelstellingen. Te vergelijken met een stel sprinkhanen die eerst het ene land kaalvreten en daarna doodleuk verkassen naar andere broodheren om dood en verderf te zaaien.

Anoniem zei

Wat is nou eigenlijk het probleem? Een boerka is toch mnormaal voor moslims? Waarom dan niet voor Mini? Ik begrijp er niets van! Of wordt zo opeens de belachelijkheid van de boerka didelijk?

H.K. zei

Wat is nou eigenlijk het probleem? Er is hier helemaal geen sprake van humor, het is toch normaal voor een vrouw om een boerka te dragen, waarom dan niet voor Mini? Of wordt nu opeens duidelijk hoe belachelijk de boerka is? Dat zal het zijn, ik zie in ieder geval geen humor.

Ria zei

Moslims vinden hun trots, zelfbevestiging, eigenwaarde, in het feit dat Mohammed nu eenmaal gezegd heeft dat moslims de beste mensen zijn, en dat alles wat andere volkeren aan rijkdom gecreëerd hebben, in feite een cadeau van Allah aan de moslims is.

Af en toe zal er heus wel een sprankje van de realiteit tot hen doordringen, namelijk dat alle moslims, inclusief Mohammed en Allah, in alle opzichten voorbijgestreefd zijn door die verrotte ongelovigen. Maar het heeft geen enkele aantrekkelijkheid voor hen om deze feiten te erkennen.

En dat hoeft ook niet. Iedereen is als de dood voor ze, praat ze naar de mond, geeft ze wat ze willen hebben, dus waarom zouden ze hun moslimidentiteit opgeven.

Ik zou het ook niet doen als ik een van hen was.

erdebe zei

@Ahmed

Goed nieuws man, er staat dus een uitverkorene m'n plee te schrobben, dan zal ik 'r maar een euro'tje meer per uur gaan geven.