zondag 19 juni 2011

Voorbereidingen nieuwe kerk in Cairo

Omdat we in september de verantwoordelijkheid krijgen over St Michael's Church in Heliopolis, zijn we druk bezig met de laatste voorbereidingen. In augustus hebben we een werkmaand om de kerk en het terrein eromheen een stevige 'makeover' te geven. Uit Nederland komen een paar lui helpen met schilderen en andere klussen, en samen met wat Egyptenaren, Soedanezen en Amerikanen wordt het vast een gezellige maand. En 40-45 graden, en Ramadan...

Hier kan je de brochure van onze nieuwe engelstalige kerk downloaden als pdf. Ik ben de afgelopen maanden met de pet rond gegaan om de nodige financien bijeen te sprokkelen voor de verbouwing/verfbeurt. We zijn er bijna - nog ongeveer 6000 euro.

In augustus zullen we dagelijks bloggen over de vrijwilligers, de betaalde (Egyptische) krachten, over de voortgang, de fouten, de pret, het bloedhete weer, niet goed kunnen slapen, en meer.

Vandaag smaakte ik het enorme genoegen om een pianiste voor onze engelse kerkdiensten te vinden! Drommels, dat baarde me zorgen, en nu is het geregeld.

Deze diensten gaan op vrijdagmorgen om 11 uur gehouden worden. Na afloop altijd eten en drinken met elkaar... De eerste persoon die ik inhuurde en die per 1 augustus gaat beginnen, is Howayda (zie brochure). Ze gaat het eenvoudige cafetaria bevrouwen.

En drie dagen geleden kreeg ik een telefoontje van mijn bisschop Mouneer, of ik even snel een job description kon maken voor Ehab. 'Ja, die wordt je fulltime assistent...' Blijkt dat ik het voorrecht heb hem te mogen opleiden tot priester. Hoe heerlijk, iemand die me volledig gaat bijstaan! Die kan mooi de meeste zaken voor de bestaande Egyptische gemeente (zondagmorgen) regelen, en ook hard werken aan het opbouwen van de nieuwe Egyptische gemeente die we op zondagavond starten.

En deze week vertelde diaken Emad dat ik hem 20 uur per week mag 'gebruiken' (no pun intended, wie vuil denkt heeft een vervuild brein). Emad heeft een apotheek maar daar hoeft hij maar twee dagen per week zelf te zijn. Geweldig. Het lijkt of juist op tijd de zaakjes op orde gaan komen.

Gisteren heb ik met de lui die met mij een nieuwe Egyptische gemeente gaan helpen, besloten wat voor liedboek we gaan gebruiken, hoe de liturgie wordt, en meer van dat. We hebben ook besloten in de liturgie kleine aanpassingen te doen om iets meer de Koptisch-Orthodoxe nestgeur te scheppen. Zoals de Koptische versie van het OnzeVader.

Nou genoeg voor nu. Later meer. Tralalalala ik heb de pianiste gevonden. Nu de laatste 6.000 euro nog. Wie gaat me verrassen :-)

2 opmerkingen:

Alex zei

je laat nog wel wat over om te doen voor me toch? anders zit ik ook alleen maar je wijn op te drinken.

Jos M. Strengholt zei

vrees niet. er is zat.