Een paar voorbeelden van onrecht.
- In Alexandrië zeggen families van jongelui die zijn gedood, dat politieofficieren ze bedreigen. Ze moeten hun aanklachten intrekken, of anders…
- Anderen vertellen dat hun compensatie van zoveel als miljoen pond (120.000 euro) is aangeboden als ze aanklachten intrekken.
- In de provincie Sharqiya trokken familieleden van omgekomen demonstranten aanklachten in nadat ze onder druk van de politie zich met de daders hadden ‘verzoend’. Zo komt het tuig – de politie – weg met moorden.
- Zaken die wel voor het hof komen, lijken steeds te worden uitgesteld. Op 12 juni stelde rechter Mansoer Saker van het Mansoera Criminele Hof een zaak tegen vier politiemannen uit tot 5 september.
- Zelfs in geval van een veroordeling gebeurt er niks. Een lagere politieman, Mohammed Abdel Moneim, werd vorige maand in absentia ter dood veroordeeld wegens het doden van 20 demonstranten op 28 januari. Hij heeft sindsdien twee interviews aan kranten gegeven. De politie probeert hem niet te vinden, lijkt het.
Deze voorbeelden zijn eigenlijk niets bijzonders. Zo ging het in Egypte de afgelopen decennia altijd al. Het rechtssysteem lijkt dus niet veranderd vergeleken met voor de revolutie. Het oude regime beschermt nog steeds zijn kinderen op een effectieve manier.
Gebaseerd op voorbeelden van AlMasryalYoum
3 opmerkingen:
Mijn indruk, maar misschien komt dat door mijn machiavellistische wereldbeeld, is dat er in Egypte weinig veranderd is. Het leger heeft Mubarak opgeofferd, maar wil verder de status quo behouden.
Ik zou direkt voor de afkoopsom van nota-bene 120.000 euro kiezen.
Daar kun je in Egypte heeeeel veeeel mee doen.
Je geliefde krijg je toch in geen enkel geval terug.
Zie het gewoon als smartegeld ipv een afkoopsom.
Ik snap eigenlijk niet dat er nog steeds over de Egyptische "revolutie" wordt gesproken; om iets een revolutie te kunnen noemen moet er sprake zijn van twee dingen: het "oude" moet afgeschaft worden, en iets "nieuws" moet er voor in de plaats komen. Géén van tweeën is gebeurd in Egypte, volgens mij.
De laatste echte revolutie was die van 1952, en is (ook weer alleen maar volgens mij) tamelijk rampzalig voor het land gebleken. Ik fantaseer vaak over hoe Egypte er nu zou hebben uitgezien als die coup van Nasser en de zijnen nooit had plaatsgevonden, en dus de toestand van voor '52 was gecontinueerd, maar dan door de tijd heen vloeiend was aangepast aan het heden.
Groet, Jan.
Een reactie posten