zondag 12 juni 2011

Sneijder: ‘God beslist waar ik volgend seizoen speel’

Met deze kop liet het Algemeen Dagblad ons weten dat Wesley Sneijder, die nu nog bij Internazionale in Milaan speelt, niet weet waar hij het komend seizoen zal voetballen. Misschien blijft hij waar hij is, of hij gaat naar Manchester City, Manchester United, Of Chelsea? 'Waar ik volgend seizoen speel, weet alleen God. Hij zal beslissen waar mijn toekomst ligt.' Ah... het kan dus ook IJsselmeervogels worden?

Zoveel geloof bij Wesley, en natuurlijk Yolanthe, maar ook bij het Algemeen Dagblad. Heerlijk op deze pinksterdag! Maar een beetje mijmeren schept weer wat aarzeling bij me. Waarom moet dit nou in de krant? Is dit heel bijzonder? Elke zondag wordt van de kansel gepreekt dat God ons leven bepaalt. Miljoen Nederlanders en medelanders zitten elk week in de kerk. Die worden niet geciteerd als ze hetzelfde zouden zeggen.

De geloofsuitspraak is dus alleen van belang omdat het om Wesley Sneijder gaat. Uiteraard. Hij is een BN’er. Dat Wesley’s geloofsuitspraak wordt geciteerd is omdat de vaderlandse media niet gewend zijn dat BN’ers zoiets in het publiek zeggen. Ze kijken wel uit, het kan je carrière schaden in Nederland. Je wilt toch niet alleen door de EO of de KRO worden uitgenodigd voor een praatprogramma?

Waarom doet Wesley deze geloofsuitspraak? Wil Wesley eigenlijk misschien gewoon zeggen: ‘Ik heb nog niet besloten…?’ Of: ‘Yolanthe heeft nog niet besloten…?’ Dat is ongetwijfeld een deel van de waarheid.

Maar Wesley gelooft vast ook oprecht dat de keus aan God is, en ik vind dat mooi. Hij belijdt dat in de grote en kleine zaken van ons leven God het achter de schermen voor het zeggen heeft. En zo is het ook. We kunnen wel atheïstisch menen dat er geen god is en dat we ons eigen leven bepalen en in de hand hebben, maar dan houden we ons voor het lapje. ‘Er is meer tussen hemel en aarde, Horatius…’

‘Alleen God weet het.’ En toch, ik vermoed dat Wesley ervan uitgaat dat God hem niet naar FC Utrecht zal sturen. Ik vermoed dat voor Wesley de opties die God heeft redelijk beperkt zijn. Internationale, of een van de drie genoemde Engelse clubs. Welke van de vier wil God? Zou God misschien door zijn dienstknecht, de zaakwaarnemer van de familie Sneijder, bepalen welke club het beste is? Of zou diens dienstmaagd Yolanthe de knoop doorhakken op grond van waar je het leukst kunt winkelen?

Als we menen dat ons leven geheel van God afhangt, dat moeten we misschien wat radicaler openstaan voor heel andere opties dan de mogelijkheden die voor ons liggen. Misschien wil God wel dat Wesley en Yolanthe met hun ruim aanwezige middelen een sportschool in Oeganda gaan opzetten. Of dat ze Marokkaanse jongeren in Veendam gaan helpen?

Ach nee, God wil vast dat het Chelsea wordt, vermoed ik. Leuke trainer, goed betaald, heerlijk sjoppen in London, en binnen een uurtje ben je in Amsterdam voor als daar weer wat leuks te doen is. Maar ik vraag me dan wel af of ‘God-taal’ wel zo gepast is in dit geval. 'Mijn makelaar en Yolanthe zijn er nog niet uit. Ik moet de knoop nog doorhakken...' is ook heel gepast.

Maar wat zouden we opkijken als Wesley en Yolanthe in de rimboe een sportschool gaan opzetten. Als het geloof in God voor deze jongelui echt levensveranderend blijkt te zijn. Maar geef nou toe, zoiets van ze verwachten is oneerlijk. We doen het zelf ook niet.

8 opmerkingen:

Walter M. van der Wolf zei

Leuk stukje Jos!

Komt echter wel een vraag bij me opzetten.

Zou het nodig zijn voor Wesley en Yolanthe om een sportschool in de rimboe te gaan opzetten om aan de buitenwereld te laten zien dat het geloof in hun leven echt levensveranderend is?

Ik ben er niet van overtuigd dat een dergelijke stap het criterium is. Het lijkt me toe dat volharden en bloeien op de plek waar de Here je gezaaid heeft al een kunst op zich is.

Ben natuurlijk wel benieuwd wat de volgende stap zal zijn... :-)

Maarten zei

Hoe zou dat eigenlijk gaan met dominees die beroepen worden? Hoeveel ruimte geven zij aan (/krijgen zij voor) Gods leiding?

Henk zei

Ik denk dat 'Gazzetta' geciteerd wordt in het AD. In Italië wordt God er vast vaker bij gehaald. Dat is één verklaring. En hij wil een opening forceren om weg te kunnen.

Jos M. Strengholt zei

Ha Walter - met je eens hoor. Ik gebruikte het ouwbollige voorbeeld van de rimboe om aan te geven dat ik iets meer waarde hecht aan woorden over 'God leidde me' etc als het de spreker ook wat kost, dan als hii/zij er enkel op vooruitgaat.

Jos M. Strengholt zei

@ Maarten... Ik denk dat we allemaal 100% de ruimte hebben om onze eigen keuzes te maken. We zijn zelf verantwoordelijk en kunnen die keuzes niet op God afschuiven...

gert zei

Ik geloof persoonlijk totaal niet dat God zich bemoeid met het prof voetbal wereldje en de buitensporige schandelijk hoge salarissen en de enorme club schulden en al het verwerpelijke dat er door supporters omheen gebeurt.
Ik ga af en toe op uitnodiging van m'n kids wel eens mee naar de 020 tempel,maar ik zie alleen mensverheerlijking,afgoden dienst,gejuig rondom een stuk leer en verwende miljonairs in een gekleurd shirt.

Fijn natuurlijk dat Wesly in het bestaan van de God van de bijbel gelooft,(hoewel dat doet satan ook)nog fijner zou zijn als hij Jezus zou hebben aanvaard en door Zijn Geest wederom geboren zou zijn en nu de weg van heiligmaking gaat(is fff onduidelijk)

Ik weet natuurlijk wel zeker dat God hem nooit naar feyenoord zal sturen.

Alex zei

Gert, logisch dat God niet Feyenoord nog harder straft door Wesley te sturen.
Mocht God 't interesseren, dan weet ik zeker dat hij Feyenoord-supporter is.

gert zei

Hoi Alex,eens,heel lang gelee,toen feyenoord nog wat kon voetballen,stond ik in het zeeuwse bij een bus feyenoord fans,lees hooligans die op het punt stonden om te vertrekken richting kuip.
De kreten die toen oa richting volk van God/de Joden geuit werden waren niet mals,daar zouden vele pals nog van blozen.

Nee,Alex als God zich met voetbal zou bemoeien zou met name feyenoord allang geoordeeld zijn.


Enne,Gristenen die nu nog feyenoord fan zijn hebben straks helemaal veel uit te leggen.