donderdag 9 juni 2011

Egypte hindert het Nederlands bedrijfsleven

Veel Nederlandse bedrijven in Egypte hebben problemen met werkvergunningen voor hun Nederlandse personeel, heeft de kanselier van de Nederlandse Ambassade in Cairo (foto) vandaag in een brief laten weten.

Terwijl Nederlanders en andere westerlingen tot voor kort na aankomst in Cairo een toeristenvisum voor een jaar konden krijgen, is dat nu nog maar 3 maanden. Er zijn dus echt wat zaken aan het veranderen in Egypte. Het lijkt in elk geval dat de overheid hier de bestaande wetgeving – dat buitenlanders alleen in Egypte mogen werken als er geen Egyptenaar voor de baan beschikbaar is – serieuzer willen nemen. En zomaar wat rondhangen in Egypte zonder duidelijke reden mag dus ook niet langer. Wel voor Egyptenaren natuurlijk, maar niet voor Nederlanders.

Dat lijkt me helemaal terecht. Nederland laat toch ook niet zomaar allerlei buitenlanders toe? Probleem alleen, is dat dit naar het buitenlandse bedrijfsleven in Egypte een totaal verkeerd signaal is op dit moment.

Veel bedrijven vragen zich af of Egypte wel stabiel genoeg is om er gevestigd te zijn, na de opstand van dit voorjaar. En naar verluid zou ongeveer 30 miljard dollar uit Egypte zijn ‘weggevlucht’ vanwege de aanhoudende instabiliteit. Het nu moeilijker maken voor het buitenlandse bedrijfsleven is dus erg onverstandig.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit is dan nieuw, want ik heb in maart nog gewoon 'n jaarvisum gekregen.

Anoniem zei

Dat Nederlanders geen jaarvisum meer krijgen KLOPT totaal niet. Eergisteren nog heeft 'n vriendin van ons weer gewoon 'n visum voor 1 jaar gekregen en zij is niet de enige, vanaf dat ik dit bericht gelezen heb zijn er vele vrienden al naar het visumkantoor geweest en ze hebben allemaal 'n jaar visum gekregen. Jammer dat je dit DUS niet even gecheckt hebt voordat je dit schreef.

Jos M. Strengholt zei

Beste anoniem - ten eerste, zoals je ziet is dit een bericht van de Nederlandse ambassade. Vertel hun dan dat ze hun info beter regelen.

Ten tweede, ik ken heel wat lui die WEL visaproblemen hebben momenteel. Dus misschien ligt het, zoals zovaak in Egypte, wat minder zwart wit?

Verschillende ministeries hanteren verschillende regels voor visa - heel onhandig.