woensdag 1 juni 2011

Nieuwe wet op kerkbouw Egypte: dode mus?

Vandaag heeft de Egyptische regering een wet voorgesteld die op een eerlijke manier de bouw, afbraak, verbouwing, sluiting etc van kerken en moskeeen moet regelen. Voortaan mogen de gouverneurs van de provincies deze zaken regelen, zolang ze bepaalde regels hanteren. Deze wet behandelt kerken en moskeeen identiek.

Voordat deze wet wordt aangenomen zal eerst nog een publieke discussie hierover plaatsvinden. Worden we nu met een dooie mus blij gemaakt? We weten nog niet welke regels moeten worden gehanteerd door de gouverneurs. En bovendien is zeer de vraag of we mogen vertrouwen dat de gouverneurs kerken en moskeeen gelijk behandelen.

AlMasryalYoum zegt dit over de nieuwe wetgeving:

Under the new law, the Ministry of Local Development would authorize building places of worship in coordination with governors, while the local councils would authorize renovations and extensions of such buildings. According to the law, if the ministry has not replied to building applications within two months, the applications will be considered approved by default. The law, however, prohibits turning residential building into places of worship.


We moeten eerst maar afwachten wat voor regels de besluitvorming van de gouverneurs zullen gaan bepalen. Zal daar bijvoorbeeld de algemene regel bijzitten dat de bouw van een kerk of moskee niet mag plaatsvinden ‘als daardoor gerede kans op onlusten’ bestaat? Ik vermoed dat zo’n veiligheidsvoorwaarde wordt gesteld. En dat kan te pas en te onpas tegen kerkbouw worden gebruikt.

Kopten hebben intussen op de nieuwe wetgeving gereageerd. De eerste reacties waren terughoudend. Nader Morkos, lid van de Coptic Confessional Council, denkt dat het toepassen van de wet moeilijk zal zijn. 'Vooral op het platteland hebben moslims en christenen geen cultuur van het aanvaarden van elkaar'.

1 opmerking:

gert zei

Deze week hoorde ik op de eo radio een reportage over een Nederlandse Egyptenaar,een koptische advokaat die aanwezig was bij een geplande heropening van een fabrieksgebouw wat tot ooit tot kerk was omgebouwd.

Wat een vijandschap en diepe haat van de kant van de moslims,het kwam erop neer dat ze nooit maar dan ook nooit een kerk in hun wijk zullen toestaan.
Een morsdode mus,vooral gelet op de verdere islamisering van Egypte.

Daarnaast wat nog veel erger is worden vele koptische meisjes ontvoerd en gedwongen zich te bekeren en als slaaf misbruikt door de moslims,de kopten spreken van een culturele genocide.Lees het verschrikkelijke nieuwsbericht in het Rooms Kath.Nieuwsnet.

http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/4312