donderdag 25 november 2010

Spanning in Egypte over parlementsverkiezingen

De uitslag van de verkiezingen a.s. zondag, daar ligt geen Egyptenaar van wakker. Behalve misschien een aantal kandidaten van de diktatoriaal heersende Nationale Demokratische Partij (NDP). In sommige distrikten hebben zich diverse kandidaten van die ene partij aangemeld. Als je in het parlement komt, hoef je geen belasting meer te betalen, dus erg handig voor de Grote Jongens. Maar de algehele uitslag zal niemand verbazen. Ongeveer 70% van de zetels zal gaan naar de NDP, ongeveer 20% naar kandidaten met de nestgeur van de Moslim Broederschap, en de rest naar 'onafhankelijke' kandidaten of een enkele vertegenwoordiger van de Wafd partij. Maar niemand gelooft dat de stemmen eerlijk worden geteld. Buitenlandse waarnemers mogen er niet bij.

Egypte kent een districtenstelsel als Engeland. Wil je in een district winnen, dan moet je minstens 50% van de stemmen hebben, dus op 5 december is er een tweede ronde van stemmen, in die districten waar niemand nu 50% haalt. De twee beste kandidaten mogen dan om de zetel strijden. Door het districtenstelsel is in elk geval zeker dat geen enkele Kopt en geen enkele vrouw in het parlement wordt gekozen. President Moebarak mag persoonlijk een paar mensen aanwijzen die een zetel gedoneerd krijgen, en hij zal dan een paar Kopten en vrouwen benoemen.

Niks spannends aan, zou je denken. Wel dus. Want de meeste Egyptenaren hebben intussen zo'n bloody hekel aan de corruptie, het stemmen stelen, de diktatuur, de politie die erop los ramt, de martelingen in de politiecellen, dat de sfeer bijzonder onaangenaam kan worden zondag. En dan zijn gisteren ook de Kopten in Cairo nog begonnen met vechten tegen de politie. Dat is zeldzaam, want hoewel de Kopten hun overheid minachten vanwege de stelselmatige discriminatie, zien ze in de diktator Moebarak nog altijd een laatste verdediging tegen de islamitische diktatuur, die ze nog minder willen. Maar het lijkt of onder Kopten de terughoudendheid ook is afgesleten. Teveel bloedbaden, branden, discriminatie. Teveel minachting van de overheid en de samenleving voor de Koptische minderheid.

Dus zal de militaire junta zondag op grote schaal de batallions soldaten en politie op de belangrijke punten van de stad posteren, goed zichtbaar en lekker zwaar bewapend. Zodat ieder die het waagt om relletjes te trappen, ongenadig kan worden aangepakt. Hoe lang men zich daar nog door laat afschrikken, dat is de grote vraag die bij iedereen hier speelt.

Geen opmerkingen: