maandag 15 november 2010

Leuke geschiedenis van mijn toekomstige kerkje

Vandaag wat in de archieven zitten grasduinen van het kerkje waar ik volgend jaar ga werken. Anglicaanse erediensten begonnen in Heli0polis (n0ordoostelijk deel van Cairo) in 1912, in het Palace Hotel. Dat is nu het paleis van president Hosni Moebarak. Vanaf 1917 tot 1925 werden op verschillende plaatsen zalen gehuurd voor erediensten. Die diensten werden gevierd door chaplains uit de All Saint kathedraal of door priesters van het Britse leger. In Heliopolis waren Britse legerkampen.

In 1923 werd de eerste vaste priester aangesteld, Rev. A.W. MacMichael. Over hem heb ik nog geen informatie kunnen vinden. Op het internet wordt hij slechts eenmaal genoemd, als deelnemer aan een cricketwedstrijd in Engeland. Dat wordt genoemd in het krantje Isle of Thanet Gazette van 30th April 1937.

In 1925 kochten de Anglicanen in Heliopolis een stuk grond voor een kerk; de eerste steen werd gelegd op paasmorgen 12 april 1925 door niemand minder dan Field Marshal Allenby (23 April 1861–14 May 1936). Allenby (zie afbeelding van krant) was een van de meest roemruchte Britse legerleiders – versloeg onder meer de Turken in Palestina in 1917, zodat de zionistische immigratie daar echt kon beginnnen. Hehehe. Die Allenby werkte samen met de bekende Lawrence of Arabia.

Op 15 november werd de kerk geopend. In de dienst was onder andere de Britse High Commissioner, Lloyd George, aanwezig. De naam St Michael and All Angels werd aan de kerk gegeven omdat Heliopolis bekend was om zijn drukke luchtverkeer, vooral door de RAF. Bij de consecratie van de kerk preekte bisschop Gwynne over Ezechiel 11:16:
Maar vertel de ballingen dat de Oppermachtige HERE zegt: Ook al heb Ik u verspreid over alle landen van de wereld, toch zal Ik een heiligdom voor u zijn gedurende uw verblijf in die landen. (Het Boek)

Tot 1956 gingen engelse diensten door, maar toen mochten de Britten het land verlaten. Sinds 1950 zijn onafgebroken Arabische diensten gehouden. Intussen is er ook een eredienst voor Soedanezen. Vanaf zomer 2011 heb ik het voorrecht de bestaande Arabische en Soedanese diensten te helpen vernieuwen, en daarnaast zal ik DV een nieuwe Arabische en Engelse eredienst aanvangen. Werk aan de winkel, en dat in een kerk met een schitterende historie.

Geen opmerkingen: