zondag 18 april 2010

Waarom bloggen over de #patristiek?


Het lijkt zo buitenaards, zo zinloos allemaal, je druk maken over de historie van de oude kerk. Het lijkt of mensen de moderne kerk uithollen, en in die moderne kerk hebben we genoeg eigentijdse prolemen. Toch wil ik graag een paar redenen aanvoeren waarom ik me zo graag bezighoud met de christelijke geschriften van tot omstreeks het jaar 150 na Chr.

1. Het is enorm interessant om medegelovigen van 1850 jaar geleden te ontmoeten door hun geschriften. Mannen als Clemens, Ignatius, Polycarpus, waren pilaren in de kerk van toen en zijn bakens van sterk geloof. Vanuit historisch oogpunt vind ik het geweldig oog in oog met zulke toegewijde mannen te staan. Dit vind ik inspirerend.
2. De ontmoeting met deze mannen en hun geschriften heeft een geloofsopbouwend aspect. Ik word aangevuurd tot het toepassen van mijn geloof in het dagelijks leven door deze geschriften. Zo, wat konden die mannen preken en ons duidelijk maken dat het God ernst is!
3. Deze geschriften, zo kort na de apostolische tijd geschreven door de rechtstreeks opvolgers van de apostelen, laten ons zien hoe de vroege kerk het Nieuwe Testament en de leer van de Apostelen begreep. In de moderne discussie over hoe het Evangelie moet worden begrepen, is dit van enorm belang.
4. Uit de eerste geschriften van na het Nieuwe Testament leren we ook over zaken die in het Nieuwe Testament slechts als zaad aanwezig waren, maar nog niet uitgewerkt. Belangrijke zaken als apostolische opvolging en traditie worden geleidelijk beter uitgewerkt.
5. Ik heb ook praktisch baat bij deze studies in de patristiek; ik kan erover lesgeven op de Alexandria School of Theology in Egypte.

http://kerkvaderpolycarpus.blogspot.com

http://kerkvaderignatius.blogspot.com
http://leervandedidache.blogspot.com
http://clemensvanrome.blogspot.com
http://kerkvaderbarnabas.blogspot.com
http://2clemens.blogspot.com

1 opmerking:

Mattias zei

Amen Jos... en dat vele je maar mogen volgen :-)