zondag 25 april 2010

Saoedische invasie van Egypte: Islam en prostitutie

Sommige Nederlanders hebben het gevoel dat ze door moslims worden overlopen, een stelling die de nodige nuancering behoeft, maar wat te denken van ons hier in Egypte? Wij worden overlopen door Saoediërs. De minister van toerisme heeft in een rapport laten weten dat meer dan 600.000 flats en huizen in dit land eigendom zijn van Saoediërs. Daarvan bevindt zich 60% in Cairo, 30% in Alexandrië of elders langs de noordkust, en de rest elders.

Alleen al in het jaar 2007 kochten Saoediërs 25.000 appartementen in Cairo. Minister van Toerisme Zuhayr Garanah noemt deze invasie (mijn term ☺) van Saoediërs ‘een steun voor het toerisme en de reisindustrie’. Ja, voor zo’n conclusie hoef je geen minister te zijn.

Veel Egyptenaren hebben een heel andere indruk van deze Saoedische toevloed. Het eigenaardige is dat Saoedie Arabië bekend staat om twee exportproducten: het brengt een veel conservatiever Islam naar Egypte, en het is een enorme boost voor de prostitutie. In sommige delen van Cairo is de prostitutie in de zomer heel zichtbaar. Omdat de klandizie door het kapitaal dat ze meebrengen bijna onaantastbaar is, grijpt de overheid niet in. Deze extra injectie in de vleesindustrie maakt dat vliegtuigladingen vol Oost Europese dames naar Cairo en Alexandrië komen aan het begin van de zomer.

Vooral na 2001, toen Europa en de USA veel strenger visa-eisen gingen stellen, profiteerde Egypte van de groei van deze industrie. Een woning kopen in Egypte is lucratief, omdat de prijzen al jaren stijgen; het is in de zomer in Cairo bovendien slechts 35-45 graden, wat voor de Saoediërs afkoeling betekent. Nou ja, en als ze fysieke kunstjes met Russische dames gaan doen ook de nodige verhitting, maar dan anders.

Geen opmerkingen: