vrijdag 16 april 2010

Haarlem, nu we de teen terug hebben wil ik ook de klokken terug!

Tijdens de kruistochten hadden de Europese ridders het niet alleen op Muzelmannen en Joden voorzien. Ook christenen in het Midden Oosten hadden soms de pech in het pad van die ridders van het kruis te komen. Niet altijd even fraaie geschiedenissen waren dat.

In Haarlem strooit de St Bavo dagelijks de klanken van zijn twee Damiaten rond; twee klokken die naar verluid door Haarlemse ridders tijdens de vijfde kruistocht uit Damietta zijn gestolen. Dat was de Egyptische havenstad met de pech dat daar de kruislegers aan land ging. En dus klokken uit de kerktoren meenamen naar De Lage Landen. Legende? Wellicht. Maar Egypte moet ze terughebben. Wat een mooi gebaar zou dat zijn aan de huidige kerk in Damietta, die al eeuwen geen klokken meer heeft.

Ik moet hieraan denken omdat ik lees dat Egypte vol trots meldt, dat het de teen van de vader van farao Toetankhamon heeft teruggekregen. Die teen was in 1907 door een onverlaat gestolen tijdens opgravingen, en als buit meegenomen naat Europa. Wat zal het Egyptisch Museum vollopen met volk om die teen te bewonderen. Zeldzaam, dat een man 3300 jaar moet wachten totdat mannen en vrouwen vol bewonderen zeggen: “Wow! Heb jij een mooie teen!”

Geen opmerkingen: