Vandaag heeft het Vaticaan cijfers gepubliceerd over de groei van de Rooms Katholieke Kerk wereldwijd. Wie naar Nederland en Europa alleen kijkt, heeft reden tot grote zorg; wie kijkt naar Azie en Afrika, wrijft zich de ogen uit. Tussen het jaar 2000 en 2008, groeide de Rooms Katholieke Kerk in Afrika met 33%; in Azie met 15.6%. Dat ook in de USA de RK Kerk met bijna 11% groeide, is vooral door de poreuze zuidgrens van dat land. In Europa groeide de RK kerk slechts met 1.17%.
Je moet deze cijfers wel vergelijken met de bevolkingstoename in deze zelfde periode dus. Wereldwijd groeide de bevolking van 6.1 tot 6.75 miljard mensen. Dat is dus met iets meer dan 10%. Wereldwijd groeide de RK kerk met net over de 11%, dus er is sprake van een lichte percentuele groei. Dit betekent dat miljoenen mensen zich bekeerden tot de kerk van Rome.
Deze cijfers maken in elk geval duidelijk hoe sterk de kerk zich in de afgelopen tientallen jaren heeft verplaatst naar de Global South. Ook in mijn eigen Anglicaanse Kerk is dat zichtbaar. Wie The Next Christendom van Philip Jenkins niet heeft gelezen, dat moet je zeker doen. Een eye-opener; Jenkins haalt de mythe dat de kerk een westerse aangelegenheid is, krachtig onderuit. God heeft alle volken op het oog, en het is opvallend om te zien hoe enorme aantallen niet-christenen in continenten als Afrika en Azie zich tot het christelijk geloof keren.
Deze verschuiving heeft verregaande gevolgen. Het meest opvallende is dat de wereldkerk steeds minder een blanke kerk is. Integendeel, het Christendom is overweldigende ‘gekleurd’. In de Anglicaanse kerk heeft dit tot gevolg dat het liberale theologische standpunt dat zo sterk in de Westerse landen voet aan de grond heeft gekregen, heel snel op zijn retour is. Een bewijs daarvan waren de GAFCON meetings die de afgelopen dagen in Singapore zijn gehouden. Mijn eigen bisschop, Mouneer Hanna, was daar ook. De vertegenwoordigers van de Global South sprake daar klare taal en maakten duidelijk dat ze niet bereid zijn het theologisch liberalisme van de kerken in Engeland en de USA nog langer te pruimen. Het zuiden begint de teugels van de kerk in handen te nemen!
Wie de Anglicaanse Kerk beoordeelt door naar het zooitje ongeregeld in de westerse wereld te kijken, kan makkelijk bedrukt raken. Wie zijn ogen opent voor het feit dat in Afrika en Azië 80% van alle Anglicanen woont, en dat de bisdommen daar Bijbelgetrouw en orthodox zijn, kan heel vrolijk raken. In Nigeria zijn 20 miljoen Anglicanen, en dat zijn kerkelijk betrokken mensen; kerken vol, en vooral met jongeren. In Groot Brittannië zitten er op zondag gemiddeld 1 miljoen in de kerk, vooral ouderen. In de USA is het net zo; lege kerken, en wie er zit is oud. Veel Anglicaanse kerken in Europa en de USA kunnen alleen voortbestaan omdat een eeuw geleden rijke lui een erfenis nalieten die zorgt dat tot in der eeuwen eeuwen een priester en het onderhoud van het dak kan worden betaald.
Paus Benedictus XVI zal naar verwacht spoedig aankondigen dat hij een Pauselijke Raad voor Nieuwe Evangelisatie zal oprichten, om het Evangelie terug te brengen naar de Westerse samenlevingen, vooral Europa en de USA. Prachtig, dat hebben we nodig! Daarbij kunnen we niet zonder de gelovigen uit Afrika en Azië.
2 opmerkingen:
Hoi Jos,
Dat miljoenen zich bekeerd hebben is niet onwaarschijnlijk, maar blijkt nog niet uit de cijfers. Overal met de bevolkingsgroei meegroeien reulteert in hogere groei als je geconcentreerd bent in gebieden met hoge biologische groei.
Zo groeit de islam bv. sneller dan het christendom, terwijl het christendom wel meer bekeringsgroei kent dan de islam.
Als wereldbevolking met 10% groeit en RK kerk wereldwijd met 11%, dan groeit die kerk sneller dan bevoking. Kan natuurlijk ook komen door grotere gezinnen. Maar hoewel de kerk dat sterk bepleit, betwijfel ik of RK wereldwijd gemiddeld groter gezinnen hebben.
Een reactie posten