vrijdag 2 december 2011

Worden Kopten Kop van Jut?

Egypte wil geen buitenlandse economische hulp als daar politieke voorwaarden aan zijn verbonden, en heeft hulp van de Golfstaten en andere landen afgewezen vanwege de voorwaarden, aldus Majoor Generaal Mahmoud Nasr van het Hoge Commando van de Strijdkrachten van Egypte.

Hij zei ook dat de dalende buitenlandse reserves het grootste probleem voor Egypte vormen. Momenteel zijn die 22 miljard dollar. Nasr denkt dat ze eind januari tot 15 miljard zijn gedaald. Hij verwacht dat Egypte’s begrotingtekort bijna 11% zal zijn en dat de groei (de afgelopen jaren rpnd de 6%) slechts 2% zal zijn.

De werkeloosheid zal dus blijven toenemen – want de bevolking groeit sneller. Je bent dus echt in de aap gelogeerd als je nu de politieke leiding in Egypte krijgt. En die leiding lijkt dus in handen van de Moslimbroederschap te gaan komen. Zal het volk nog zo vrolijk over de MB denken als de economie de grond in gaat? Want zo slecht staat het er echt voor.

Wat gaan islamisten doen om de aandacht af te leiden van hun voorspelbare gebrekkige performance? Buitenlandse spanningen opvoeren – met Israel? Zou goed kunnen. Dat heeft Egypte in het verleden vaker geflikt als bliksemafleider. Maar verhit jargon tegen het buurland kan zomaar, ongewild, voor echte schermutselingen zorgen.

Binnenlandse vijanden vinden is ook een beproefde oplossing om de meerderheid van het volk achter een falend regime te houden, en daar zijn ze: de Kopten! Worden die de kop van jut? Het ziet er niet goed uit.


Geen opmerkingen: