vrijdag 30 december 2011

Stop alle buitenlandse hulp aan Egypte

17 mensenrechten- organisaties zijn gisteren gesloten in Egypte door de militaire junta. Het gaat om organisaties die opkomen voor de rechten van alle mensen, en die de meeste luide en permanente kritiek leveren op het brute optreden van het Egyptische leger.

De kritiek van de Egyptische staat op veel NGOs is dat ze 'illegaal' geld uit het buitenland ontvangen. Ik denk dat de kritiek terecht is. Inderdaad, honderden NGOs krijgen geld van buiten Egypte zonder dat ze dit via de kanalen van het ministerie van binnenlandse zaken reguleren. Maar dat is praktisch gesproken ook onmogelijk voor veel NGOs. Elk project en elke donatie moet formeel goedgekeurd door sociale zaken. Mensenrechtenorganisaties kunnen naar die goedkeuring fluiten.

Uiteraard doet het leger niets aan de beslist interessante geldstromen uit Saoedie Arabie en andere Golfstaten naar de Moslimbroederschap en allerhande salafistische groepen. Maar die houden dan ook stijf de kaken op elkaar: geen woord van kritiek op het bloedvergieten door het leger waarvan de naieve jongeren een tijd dachten dat die aan de kant van de 'revolutie' stond.

Tientallen jaren gaf de westerse wereld mild geld voor allerlei ontwikkelingsprojecten in Egypte. Ook het leger van Egypte ontving jaarlijks buitengewoon genereuze bedragen, vooral van de USA. Gedachte achter veel van die hulp was altijd dat het niet alleen goed voor het volk zou zijn (economische ontwikkeling) maar ook dat het een manier zou zijn om de politiek van Egypte te beinvloeden in de richting van democratisering.

Ik denk dat de gebeurtenissen van gisteren - en de afgelopen maanden - in Egypte hebben aangetoond dat die westerse financiering van het leger niet zorgt dat het zorgvuldig met zijn burgers en hun rechten omgaat.

Volgens mij is het tijd om tegen Egypte te zeggen: we staken even alle geldstromen. We blijven die corrupte kliek aan de top niet financieren. Wat mij betreft is vooral de steun aan het Egyptische leger niet langer acceptabel. USA, stop die geldstroom. En laat Egypte pas weer genieten van die miljarden als er snel echte verbetering komt op het gebied van mensenrechten, en ook transparantie in wat het leger eigenlijk met al zijn geld doet.

3 opmerkingen:

wimco zei

om welke clubs gaat het trouwens? nog bekenden?

Jos M. Strengholt zei

niemand die jij kent volgens mij. en ik ook niet :-)

Anoniem zei

Gert A zei,

Rond de Maspero massacre was er ook al discussie rond buitenlandse hulp aan Egypte, vooral in de VS.

Dit is toch DE wereldmacht, die eigenlijk de wereld bekijkt als een schaakspel.
Afghanistan heeft laten zien dat dat wel eens heel erg ongelukkig kan uitpakken.

Ze zijn gewoon bang dat zonder financiële steun, Egypte verword tot een 2de Iran.
Vraag is hoeveel invloed de VS nog heeft in Egypte.