maandag 19 december 2011

Nieuwe christelijke boekwinkel in Cairo

Eerste bijbel overhandigd aan slachtoffer van Tahrir

De Anglicaanse St Michael’s Kerk in Cairo heeft zijn nieuwe christelijke boekwinkel geopend. De eerste bijbel werd in het Koptische Hayat ziekenhuis, op een steenworp afstand van de boekwinkel, overhandigd aan Boulos. Hij is een slachtoffer van het geweld door het Egyptische leger op het Tahrirplein.

‘Ik ben enthousiast over de mogelijkheid om goede boeken in de handen van Egyptenaren te krijgen’, aldus Jos Strengholt, de priester van St Michael’s. ‘We concentreren ons op bijbels, bijbelcommentaren, bijbelse handboeken en alles wat van de kerkvaders van de eerste eeuwen in het Arabisch beschikbaar is.’

‘We hebben als kerk een duidelijk Bijbels mandaat. We willen aan alle mensen het evangelie verkondigen. Maar we staan als kerk evengoed midden in de samenleving. Nogal wat van mijn vrienden, ook uit mijn eigen kerk, zijn actief betrokken bij de demonstraties tegen de dictatuur. Je kunt als kerk toch je mond niet houden over zulk onrecht?’

‘Boulos was vreselijk in elkaar geslagen en had 40 hechtingen in zijn hoofd nodig. Ik ging bij hem bidden in het ziekenhuis, en gaf hem de eerste bijbel uit onze winkel. De jongen was door zes soldaten met stokken in elkaar geslagen; zijn rug en armen zijn bont en blauw.’

De kosten van het opknappen van de winkelruimte zijn gedragen door donaties van Nederlandse vrienden van Strengholt. Stichting ArkMission, die zich inzet voor de bijbelverspreiding wereldwijd , maakte de aanschaf van de boeken mogelijk. ‘Ik ben heel blij met deze hulp; we zijn een armlastige kerk, dus konden dit nooit doen zonder hulp uit Nederland’, aldus Strengholt.

5 opmerkingen:

juf Ineke zei

Jos, is dat Boulos van onze oude school?

Jos M. Strengholt zei

Ha juf - je hebt het door. Good old Bolus, zoals sommigen hem noemden...

Paul Miller zei

Mocht het zover komen dat ik in april langskom, kan ik dan tweedehands boeken meenemen? Of word ik dan ook zo in elkaar getimmerd als die zielige mijnheer Boulos?
Ik tuimelde gisteren over mijn fietsstuur heen. Voorlopig genoeg blauwe plekken, maar zo bont als broeder Boulos heb ik het niet gemaakt.
Toch moeilijk voor te stellen hier, dat demonstreren door christenen. Wat voor zin heeft het? Hier in Amsterdam hebben we ook een paar van die Occupy City luitjes. Ze gingen nota bene een ING Bank bezetten, maar werden subiet door de politie meegenomen. Ik ben er op zich niet voor dat christenen een soort van staat in de staat zouden vormen, maar bij jullie daar zou dat wel eens het ei van Columbus kunnen zijn. Maar dan wel uitblinken in praktische zorg en liefdemaaltijden. Als christenen geen politieke vuist kunnen maken, wat voor zin heeft het dan om de straat op te gaan? Er is toch geen fatsoenlijke follow-up in zo'n maatschappij. De Kopten zijn gewoon archaïsch en misschien te kerks en in zichzelf gekeerd. Zou dat niet meer een probleem kunnen zijn dan gebrek aan politiek engagement?

Jos M. Strengholt zei

Mocht het zover komen? Miller, je hebt jezelf opgegeven!

Rij wel wat voorzichtig. MInder blauw op straat.

Paul Miller zei

Tjonge, zat ik er zo naast???
Ja, ik heb me opgegeven. En krijgen we van te voren nog een reader opgestuurd. :-)
Non refundable inschrijfgeld?
Misschien leuk van te voren een paar luitjes te ontmoeten in Nederland die ook gaan. Geen fare well party, maar een aanmoedigings feestje o.i.d. :-)