maandag 5 december 2011

Sharia in Egypte: niet prettig voor minderheden

De Moslimbroeder- schap (MB) doet zijn uiterste best om de Egyptenaren die op liberale partijen hebben gestemd, de Kopten, en het Westen gerust te stellen. De MB schijnt zelfs brieven te sturen naar westerse regeringen om te onderstrepen dat de beweging de democratie is toegewijd en dat het de religieuze vrijheden zal respecteren.

Maar wat bedoelen ze daar nu mee? Interessant in dit verband is wat de tweede man van de Partij voor Vrijheid en Recht van de MB, Essam al-Erian, aan het persbureau AP zei. 'We zijn gematigd en eerlijk. We willen de basics van de sharia wetgeving op een eerlijke manier toepassen, met respect voor mensenrechten en persoonlijke rechten.

Wat de MB niet ziet, blijkbaar, is dat door de sharia het criterium te maken, alle niet-moslims a- priori als tweederangsburgers aan de zijlijn staan. Het is dan immers de Islam die, op een vervelende of minder vervelende manier, de context voor de hele samenleving vormt.

In een Islamitische republiek waar de sharia de basis is voor de wetgeving, is niet een parlementaire meerderheid allesbepalend, en ook niet een beroep op mensenrechten. Zelfs de rechters in zo'n republiek zijn dan gehouden boven alles de vraag te stellen of iets in overeenstemming is met de islamitische sharia.

De islamitische sharia zal de Kopten 'op hun plaats zetten'. Het omschrijft wat christenen wel en niet mogen doen in een land waar moslims de meerderheid vormen. En nu kan die el-Arian 100 keer zeggen dat zijn partij gematigd en eerlijk is, en dat er respect zal zijn voor mensenrechten, maar die woorden moeten worden begrepen in de context van de sharia waarover hij spreekt.

Vraag meneer el-Arian maar eens welk recht een moslim heeft zijn eigen religie te verlaten om christen te worden. Vraag hem welk recht de Kopten hebben om in het openbaar of in het verborgene moslims over te halen hun religie te verlaten. Vraag hem of je in je eigen slaapkamer mag doen wat je wil... en ineens blijkt dat el-Arian een heel andere visie heeft op mensenrechten dan wij in Nederland.

Want bij de sharia gaat het niet om een wetgeving die uitgaat van individuele rechten, maar het gaat altijd eerst om de wil van Allah en diens bedoelingen met het collectief. Daarin kan je je heel prettig voelen - als je het tenminste van harte eens bent met die sharia en de meerderheid in de samenleving. Als je de pech hebt dat je geen onderdeel van het Islamitische collectief bent en als je de sharia als bron van wetgeving niet wenselijk acht, ben je echt de klos in zo'n samenleving. Je hebt dan maar een oplossing: slikken of stikken. En zien wat voor speelruimte er over blijft.

5 opmerkingen:

Willem van Gent zei

Wat de MB in werkelijkheid van plan is, en in welke mate we reden hebben om aan de woorden van Essam al-Erian te twijfelen, dat zijn zaken waarbij ik jou beoordelingsvermogen meer waarde toeken dan het mijne.
Dat neemt niet weg dat het natuurlijk best mogelijk is om de basics van de sharia toe te passen en tegelijkertijd mensenrechten en persoonlijke rechten te garanderen. Wat bijvoorbeeld versta je onder de basics van de sharia? In elk geval niet de gehele sharia onverkort. anders noemde je het niet de basics. Er zijn wel meer staten waarin elementen uit de sharia een rol spelen in het recht. Israel bijvoorbeeld, hoewel dat dan weer niet het beste voorbeeld is van het respecteren van mensenrechten.
Nogmaals, ik weet niet wat de MB van plan is, maar dit betoog van jou maakt het geenszins aannemelijk dat er gevreesd moet worden voor wat jij vreest.

Jos M. Strengholt zei

ik ben dacht ik vrij voorzichtig met te zeggen wat ik vrees? maar in any case, het is de meerderheid die bepaalt op grond van vage religieuze bronnen hoeveel speelruimte de minderheid heeft. dat vind ik onprettig.

gert zei

Op en top het oude groenlinks geluid uit de mond van jawél niemand minder dan Willem3.

In Holland moet zelfs God uit het publieke debat van zijn partijtje en in Egypte krijgen de moslimbroertjes die nota-bene nauwe banden hebben met hamas het voordeel van de twijfel.

Alleen als de co2 uitstoot in Cairo boven de norm blijft gaan Willem en zijn clubje straks kamervragen stellen en ja Israel hé dat is de enigste democratie in het midden-oosten waar het eg mis is met de mensenrechen volgens Willem.

Slaap verder Willem!

gert zei

Laatste nieuws.

Van groenlinks,Willem3 z'n partijtje,mag de pedo-imam gewoon de opening van de Haagse moskee opfleuren.

Gristelijke ambtenaren die homo's weigeren te huwen.... direkt wegwezen,maar
imams die sex met jonge kinderen prediken.....kom maar binnen in ons landje.

Anoniem zei

Ik hou er tóch een klein beetje rekening mee dat alle mensen die het afgelopen half jaar op of rond het Tahrirplein hebben gedemonstreerd om Mubarak weg te krijgen zich over pak 'm beet een jaar (stiekum, als niemand het ziet) toch nog wel eens zo nu en dan achter het oor zullen krabben. Zo van "Lord (welke dan ook), what have I done"?

Groet, Jan.