donderdag 22 december 2011

Turkije definitief niet bij Europese Unie

Als nog iemand twijfelde, dat hoeft nu niet meer. Turkije zal definitief niet bij de Europese Unie gaan horen. Daar heeft vandaag het Franse parlement effectief voor gezorgd door het strafbaar te maken om de Armeense Volkenmoord te ontkennen.

In 2001 bepaalde het Franse parlement dat het de dood van de 1.5 miljoen Armeniers tussen 1915 en 1918 'genocide' zou noemen. Turkije was daar fel tegen gekant en ontkent dat het om een bewuste poging tot het uitroeien van een volk ging. De kwestie is vooral gevoelig voor de Turken omdat deze volkenmoord niet alleen onder de Ottomanen maar ook onder Kemal Ataturk, de Turkse Vader des Vaderlands, plaatsvond.

Het Franse besluit in 2001 lag al extreem gevoelig bij Ankara, maar de strafbaarstelling vandaag lijkt de doodssteek voor Turkse toetreding tot de EU. Frankrijk zal Turkije niet tot de EU toelaten zolang Turkije de genocide op de Armeniers ontkent. En de Turken zijn beslist niet bereid toe te geven dat het begin van hun moderne staat besmeurd is door een volkenmoord.

2 opmerkingen:

gert zei

Prais the Lord!

Turkijen ook het land waar momenteel de meeste journalisten gevangen zitten.

Ernst zei

TURKIJE HYPOCRIET

Rond de Eerste Wereldoorlog zijn volgens velen meer dan een miljoen Armeniërs in Turkije vermoord. Frankrijk en twintig andere landen noemen dat volkerenmoord. Ontkenning van die genocide is nu door het Franse parlement strafbaar gesteld. Turkije reageert woedend en verbreekt de diplomatieke banden met Frankrijk. Premier Erdogan vindt het Franse besluit ‘racistisch, discriminerend en xenofobistisch’ en vice-premier Arinc spreekt over ‘verraad van de geschiedenis’ en ‘herstel van de inquisitie’. Dat is een hypocriete reaktie, als je weet dat het in Turkije bij de wet verboden is om te spreken van genocide tegen de Armeniërs. En dat niet alleen: als het gaat om mensenrechten voor Armeniërs, Assyriërs en Koerden is Turkije zelf nog steeds een racistisch, discriminerend en xenofobistisch land met inquisitoire trekjes. Verder laat de geschiedenis zien, dat Turkije zich in honderd jaar ontdaan heeft van bijna al haar minderheden, die ooit 20% van de bevolking uitmaakten. De Turkse reaktie is er duidelijk eentje van ‘de pot verwijt de ketel’. Behoorlijk hypocriet dus.