vrijdag 30 december 2011

Kopten Nag Hammadi met aanslagen bedreigd

Bisschop Kyrillos, the Koptisch Orthodoxe bisschop van Nag Hammadi, ontving de afgelopen week verschillende dreigementen van aanvallen op zijn kerken op Oudejaarsavond of Koptisch Kerst, 6 januari. Twee jaar geleden werden met de kerst 6 kopten gedood en 15 gewond in een aanslag op een kerk in Nag Hammadi. (foto) ‘Ik wil zoiets niet nog een keer’, zei Bisschop Kyrollos gisteren op het onafhankelijke Egyptische TV-kanaal Tahrir.

Uit voorzorg heeft het bisdom van Nag Hammadi de festiviteiten rond de komende feestdagen geminimaliseerd. Kyrollos heeft de politie en de leider van de militaire junta van Egypte, Veldmaarschalk Tantawi, om hulp gevraagd. Hij heeft ook aangeboden dat de jeugd van zijn kerk als burgerwachten kunnen functioneren.

In de regio van Nag Hammadi vinden veel kidnappingen van Kopten plaats, bedoeld om losgeld los te peuteren. Sinds augustus was sprake van 11 van zulke gevallen. Kyrollos adviseert zijn geloofsgenoten om nooit te betalen maar altijd de politie in te schakelen. Hij denkt dat de dreigementen van aanslagen hiermee samenhangen.

De leider van de kidnappingen is bekend; dat zou een Ahmed Saber zijn uit het dorp Samasta. Hij dreigde met een bloedbad Nag Hammadi nadat veiligheidstroepen tevergeefs probeerden hem te arresteren. Bron: AINA

Geen opmerkingen: