Mijn bijdrage in het Nederlands Dagblad van gisteren. Alleen voor lezers van die krant nauurlijk.
‘Ik zal maar vast een hoofddoek gaan kopen’, zei een jonge vrouw gisteren cynisch tegen me toen ik haar in de kerk begroette. ‘Met deze verkiezingsuitslag is het met onze vrijheden gebeurd.’ De Kopten maken zich erg bezorgd nu het ernaar uitziet dat de Moslimbroederschap (MB) en de radicale salafisten samen misschien wel 2/3 van het parlement gaan vullen. In dat geval kunnen ze een nieuwe grondwet schrijven zonder zich te hoeven bekommeren om liberale moslims of christenen.
Het ziet er echt niet goed uit voor de minderheden in Egypte. De eerste ronde van verkiezingen vond plaats in grote steden als Cairo en Alexandrië, met relatief veel tegenstanders van een bestuur door de MB. De kans is dus groot dat de MB een nog grotere overwinning gaat boeken bij de volgende ronde over een paar weken. In de aanloop naar de verkiezingen zei de MB telkens dat ze ‘hooguit 30%’ van stemmen wilde winnen. Dat vonden ze beter voor het democratische proces. Hebben ze hun tegenstanders daarmee zand in de ogen gestrooid? Dat zou kunnen. Aan de andere kant, misschien zijn ze zelf wel verrast door hun grote overwinning.
Egypte lijkt vooral te hebben gestemd voor stabiliteit en economisch herstel. De MB heeft zich de afgelopen maanden in toenemende mate achter het leger en tegen demonstraties op Tahrier geplaatst. Die demonstraties worden door veel Egyptenaren als voornaamste oorzaak van de dramatische economische neergang gezien. Dus was het makkelijk stemmen winnen voor de MB met in hun kielzog de radicalere salafisten.
Wat gaat er gebeuren als Egypte een islamistisch parlement krijgt? De eerste vraag is wat voor speelruimte het leger aan zo’n parlement gaat geven want Egypte is nog altijd een militaire dictatuur. Gaat het parlement de regering vormen? Of doet het leger dat? Stelt het leger grenzen aan islamisering? Wie het weet mag het zeggen.
Is de enorme overwinning wel goed voor de MB en de salafisten? Nu moeten ze bewijzen dat hun kreet ‘Islam is de oplossing’ bruikbaar is in de politiek. Wacht hun een enorme verkiezingsnederlaag over een paar jaar? Toeristen zullen niet graag naar een islamiserend land komen; westerse bedrijven die de afgelopen maanden zijn vertrokken zullen niet snel terugkeren; de werkeloosheid terugdringen in een land dat jaarlijks met miljoen burgers groeit, is een helse baan.
Dat we als christenen minder rechten zullen hebben, lijkt me ontegenzeglijk. Er breken beslist onprettiger tijden aan. Ik ben vooral bezorgd over mijn egyptische gemeenteleden en de mate waarin die op persoonlijk niveau met intimidatie door aanhangers van de MB en de salafisten te maken krijgen; die gedragen zich nu al of ze de eigenaars van het land zijn. De vraag van mijn gemeentelid of ze maar vast een hoofddoek moet aanschaffen is echt zo vreemd niet.
5 opmerkingen:
Hoi Jos,ik las dat kopten ergens in Egypte al een soort "gristenbelasting" aan moslims hebben betaald om te voorkomen dat hun kerkgebouw in de brand werd gestoken.
Weet jij daar iets van?
Hoe staan moslims eigenlijk tegenover andere kerkgenootschappen die van "buiten" komen?
Worden die ook vijandig bejegend?
Gert, er zijn wel eens dorpjes waar moslims christenen dwingen iets te betalen om niet lastiggevallen te worden. Gebeurt zeker wel eens, maar over het algemeen niet.
moslims maken geen onderscheid tussen kerken. ze zien ons allemaal als kafiriin, heidenen.
Een vriend vertelde mij dat in Kanaleneiland in Utrecht vrouwen ook uit veiligheid een hoofddoek dragen. Dus zo vreemd is het ook weer niet wat er gebeurt.
Volgens mij betekent kafir geween ongelovige, en is het een denigrerend woord, geen neutraal wordt als 'heiden'. Het engelse 'infidel' is logischer.
Hoi Jos wat ga jij doen als,als, als ze je gaan bedreigen en chanteren?
Of moeten gristenen gewoon "belasting" betalen zoals Jezus de Joden in zijn dagen ook opriep belasting te betalen aan de Romeinse bezetter.
hallo Gert - tegen de tijd dat dit aan de orde is zal ik het hier laten weten.
Een reactie posten