woensdag 21 december 2011

30 Kopten vrijgelaten - Maspero Massacre - zand erover

Na de gevechten bij Maspero, waar 27 Egyptenaren - vooral Kopten - werden gedood door het leger, werden 29 Kopten vastgehouden door het leger. Ze werden beschuldigd van de moord op een soldaat, diefstal van wapens van het leger, en het vernielen van persoonlijk en publiek eigendom.

Twee weken geleden werden drie Koptische tieners van 16 en 17 al vrijgelaten, en nu ook alle 27 anderen.

Zand erover he? Dat is natuurlijk wat het leger wil. De ultieme verdediging van het leger voor het bloedbad dat het op 9 oktober aanrichtte, was dat de Kopten de aanval op het leger hadden ingezet. Nu heeft het leger alle verdachten vrijgelaten. Duidelijker kan het niet he? Het leger kan op geen enkele manier zijn beschuldigingen hardmaken.

Filapater Gamil, de Koptische priester die leiding geeft aan de Koptische Maspero Jeugd Federatie, is tevreden met de vrijlating maar eist nog steeds dat de schuldigen (van het leger natuurlijk) worden berecht. Voor hem geen zand erover. Maar dat is ongetwijfeld wel het idee van het Hoge Commando van het Leger.

Nog even een tip voor de NOS: Er zit toch een luchtje aan. Waar rook is is vuur, immers? Misschien eens met een moslim gaan praten die bij hoog en laag beweert dat de Kopten echt wel het leger aanvielen. Ik kan er wel een paar vinden voor jullie. Leuke stunt voor de kerst?

1 opmerking:

Johan zei

Ach, Jos - laat die arme stakkers van een Runderkamp en de NOS nou toch. Die willen er ook graag zand over... of, eh, zand in de ogen... ofzo... De stumperds.

Sorry zeggen is zooooooooo moeilijk.