zondag 4 december 2011

Gaan uitslagen Egypte nog sterk veranderen?

Van de individuele kandidaten bij de verkiezingen in Egypte heeft bijna niemand in 1x het parlement gehaald, omdat die kandidaten meer dan 50% van alle stemmen moesten halen. In bijna alle gevallen volgt deze week een run-off tussen de twee best presterende kandidaten. Hier een overzicht van de situatie op Jadallah. Daar worden de laatste standen heel goed bijgehouden.

Bijzonder interessant wordt het om te zien wat voor verschuivingen de herkiezingen gaan geven. Als een kandidaat van de Moslimbroederschap (MB) bijvoorbeeld 40% in zijn district haalde, en de nummer twee van het liberale Egyptisch Blok kreeg maar 15%, dan moeten die twee toch tegen elkaar strijden de komende week. De kiezers moeten dus opnieuw naar de stembus. De vraag is of de persoon die maar 15% kreeg, nu niet ineens enorm veel stemmen krijgt van wie de MB uit het parlement willen houden.

In nogal wat gevallen is de keus nu tussen een kandidaat van de MB of een salafist. Wat gaan liberalen doen? Allemaal op die MB kandidaat stemmen omdat die een tandje acceptabeler is? Of gaan ze op een salafist stemmen om meer verdeeldheid tussen islamisten in het parlement te krijgen? Kiezers gaan de komende dagen beslist 'strategisch stemmen'. En de uitslag is nog lang niet duidelijk.

Geen opmerkingen: