woensdag 1 december 2010

Ergerlijk commentaar in Refdag over slechte Palestijnen

Wat een ergerlijk hoofdredactioneel commentaar in het Reformatorisch Dagblad gisteren. Dat ging over de standpunten van de Palestijnen ten aanzien van het vredesproces. Op een bijeenkomst van Fatah werd elk compromis met Israel uitgesloten, en Fatah maakt daarmee duidelijk ‘niet echt in een oplossing geïnteresseerd zijn’. Denken ze bij het RefDag nu echt dat Palestijnen zo stupide zijn dat ze de compromissen vast op tafel leggen voordat ze in gesprek zijn met Israel? Natuurlijk weet de commentator dit wel: dit was gewoon een mooie stok om even de Palestijnse hond te slaan en de steun aan Israel te betuigen.

In hetzelfde commentaar wordt ook verwezen naar een enquête onder Palestijnen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever naar de wenselijkheid van een Palestijnse staat.
Twee derde van hen gaf aan dat hen uiteindelijk voor ogen staat dat geheel Palestina deel van een Palestijnse staat moet uitmaken. Dat kan natuurlijk niet van de ene op de andere dag. En dus bleek uit de enquête dat 60 procent van de Palestijnen vindt dat het échte doel moet zijn om met twee staten te beginnen om er vervolgens één Palestijnse staat van te maken. En als dat niet lukt? Dan is 56 procent van de Palestijnen van mening dat [ze] opnieuw [de] toevlucht tot gewapende strijd moeten nemen.

Ja, nou en? Wat wil dit zeggen? Als je in 1990-1 aan de Koeweitis vroeg of Irak, dat hun land bezette, zou moeten worden vernietigd, dan zou 90% ‘ja’ hebben gezegd. Als je aan Israëli’s vraagt of hun overheid ervoor mag zorgen dat alle Palestijnen uit Israel worden verwijderd, dan zegt 65% daar ‘ja’ tegen. Als je Israëli’s vraagt of Israel de Westoever zou moeten annexeren, wat krijg je dan te horen?

Dat de Palestijnse bevolking, geknecht als ze is, een hekel aan Israel heeft, bewijst dat Palestijnen normale mensen zijn. Dat het RefDag dit een bewijs van kwade wil vindt, vind ik abnormaal. Vrede sluit je met vijanden, niet met je vrienden. Gelukkig zijn ze daarover in Israel heel wat realistischer dan bij Israel's devote vrienden in Apeldoorn.

En dat het RefDag gewoon doorgaat met de Israëlische kolonisatiepolitiek met alle immoraliteit die daarbij hoort te steunen, staat zover van de in de Statenvertaling onthulde wil van God, dat ik me werkelijk afvraag of ze blind zijn voor het Woord of voor de werkelijkheid van het Midden Oosten. Misschien wel allebei.

Kom nu niet aan met dat de Palestijnen slecht zijn, aanslagen plegen, moordlustig zijn, etc. Zolang het aantal doden dat door Israëlische kogels wordt veroorzaakt vele malen groter is dan het aantal doden aan Israëlische kant, is het argument dat de Palestijnen zo slecht zijn, een lachtertje. Alleen houdbaar voor wie zijn hoofd in het zand heeft.

En nog een bijbelse gedachte... we zijn geroepen tot verzoening. Wie twee partijen ziet ruzie maken, heeft een christenplicht om vrede te stichten. Dat kan niet als je zonder voorbehoud achter een van de partijen staat. Wie in het geval van Israel en de Palestijnen pal achter een van partijen gaat staan, maakt zich onderdeel van het probleem, en staat een oplossing dus in de weg.

22 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos,lees fff de achter de schermen onthullingen van wikileaks wie er werkelijk vrede willen.
Enne gefeliciteerd met de monsteroverwinning van Moebarak!

http://www.israned.com/2010/11/wikileaks-het-gelijk-van-netanyahu.html

Wat een verwerpelijke theorie hou je er trouwens op na; "dat de pals een hekel aan Israel(lees omdat het Joden zijn)hebben bewijst dat het normale mensen zijn.
Hetzelfde kun je dus van GrettaD.zeggen.

Dat er de laatste tijd weinig onschuldig Joods bloed vloeid komt alleen maar door het veiligheids hek,zelfs de pals.klagen steen en been over dat rot hek.
Ook te lezen op www.israned.com

Likoed Nederland zei

Palestijnen proberen met alle macht onder onderhandelingen over vrede uit te komen.

En als er daardoor geen vrede komt, vindt u het logisch dat ze weer burgers gaan vermoorden.

Een waarlijk christelijk standpunt?

Unknown zei

En Israel probeert uit alle macht tot vrede te komen? Laat me niet lachen.

gert zei

Jammer he Jos dat Israel er behoorlijk goed af komt bij wikileaks,zelf in de kwestie Iran hebben de moslimbroertjes oorlogzuchtigere plannen jegens elkander dan het wederom serieus bedreigde Joodse volk.

Israel/het Joodse volk blijkt wéér gewoon een zeer nette en beschaafde democratie te zijn te midden van de vele barbaren!
Maar dat wisten de meeste criticasters hier ook al lang!

Opvallend dat je zo zwijgt nu.

Unknown zei

ik zwijg helemaal niet. Hoe kom je daarbij?

Gert, wie ontkent dat Israel voor zijn eigen burgers een democratie is? Wie ontkent dat de buurland zich vaak als gespuis gedragen?

Jij doet telkens niks anders dan wijzen naar het slechtste jongetje van de klas, om daarmee het wangedrag van de middelmatig slechte jongetjes goed te praten.

Waarom mag Iran geen kernwapens ontwikkelen? Noord Korea is toch veel slechter nog?

Anoniem zei

Israel wilt zóó graag vrede, dat het gewoon doorgaat met bouwen van nederzettingen op Palestijns grondgebied en Palestijnen uit hun huis verdrijven in Palestina, in Israel en Oost-Jeruzalem en moorden. Kijk bij Abu Pessoptimist. Vrede? Ja, alleen voor joden, zonder Palestijnen, in zo groot mogelijk gebied.
De Palestijnen hebben geen hekel aan Israel omdat het joden zijn, maar om wat ze doen! gert. Heel normaal. Noem Israel maar een nette en beschaafde democratie. Ik denk daar heel anders over. Ik geloof dat je niet zo goed op de hoogte bent wat er gebeurt in het MO gert. Volgens mij lees je de verkeerde kranten en/of bezoek je de websites
Corrie

Likoed Nederland zei

U schrijft: "En Israel probeert uit alle macht tot vrede te komen?"

Inderdaad, zie wikileaks, Israel is bereid tot grondruil-deals.

Unknown zei

Dat is niets nieuws, dat zei Israel in 1967 al. De vraag is: wil Israel de Westbank verlaten? Oost Jeruzalem? Welnee. Het land waar kolonisten wonen wil Israel niet teruggeven. Ingepikt.

Anoniem zei

Israel is bereid tot grondruil deals. (Likoed Nederland)
Net als in 2001 zeker. 1% van het grondgebied ten zuiden van Gaza Een zandvlakte tegen 9% landbouwgrond waarin zich waterreservoirs bevinden.

Corrie

Unknown zei

Ha Corrie - en zo hebben veel vrienden geen Israel totaal geen moeite met doubletalk.

gert zei

Hoi Jos/Corrie,over doubletalk gesproken,kennen jullie de opvattingen van de emir van Qatar over Israels vredes inspanningen?

Fijn trouwens dat er wikileaks is,het lijkt wel bal demasque.

http://www.israned.com/2010/12/wikileaks-emir-qatar-zegt-het-is.html

Anoniem zei

gert,
Dat wil nog niks zeggen. De media halen er uit wat ze willen doorgeven. Kijk maar op de weblog van Stan van Houcke hoe de NRC de dingen die belangrijk zijn verzwijgt.
Corrie

Marijn zei

Zeer verrassend, die Wikileaks. Dankzij drie documenten weten we nu dat Israel eigenlijk een vredelievende staat is. Hebben de Palestijnen het toch 60 jaar lang verkeerd gehad.

Unknown zei

Ha die Marijn. Nou inderdaad, leven Wikileaks. Wij ons maar blindstaren op land stelen, bezetting, kolonisten, groot aantal doden aan Palestijnse kant, maar nu weten we het eindelijk: Geheime documenten laten zien dat de Palestijnen de boosdoeners zijn.

Anoniem zei

Ook dit stond op wikileaks maar daar hoor ik gertje niet over

http://deisraellobby.blogspot.com/2010/12/wikileaks-amsterdamse-joden-en-de.html

Corrie

Likoed Nederland zei

Toenmalig president Clinton formuleerde het volgende voorstel: een Palestijnse staat in geheel Gaza en 97% van de Westbank, 3% grondcompensatie en Oost Jeruzalem (inclusief de Tempelberg) als hoofdstad. De Palestijnen krijgen tevens 30 miljard dollar schadevergoeding voor de vluchtelingen. Israel zegt ja.

Prins Bandar was namens Saoedi-Arabie bij de onderhandelingen. Hij is er van overtuigd dat het een geweldig aanbod is, het beste dat de Palestijnen ooit kunnen verwachten. Hij waarschuwde Arafat: "Als je dit weigert, is het geen tragedie, dat is een misdaad."

Arafat koos voor de misdaad....

Unknown zei

Beste Likoed

Neemt u Saoedie Arabie altijd zo serieus? Dan zult u wel enthousiast zijn met het Saoedische vredesplan? O nee, want dat heeft Israel zonder nadenken verworpen.

U doet aan double talk. Die 97%, daar zal vast Oost-Jeruzalem niet bij?

En die 3% die Israel graag hield, waar lag dat precies?

Inderdaad - die 97% is een lappendeken, doorkruist door allerlei Israelische grenslijnen, niet te betreden snelwegen tussen nederzettingen, etc.

Israel bood Arafat een bantoestan, niet een onafhankelijke staat. En Oost Jeruzalem werd daar bovendien buiten gehouden.

Dat is geen mooi vredesaanbod, dat is een klap in het gezicht van de Palestijnen.

Likoed Nederland zei

97% creeert Bantoestans?

Dat tart toch alle wetten van de logica?

Zoiets onbenulligs kan alleen de Palestijnse propaganda beweren en er nog mee wegkomen.

Maar om uw vraag te beantwoorden: die 3% betreft reeds Joodse bewoonde gebieden binnen het veiligheidshek.

Niets Bantoestans dus.

Remco zei

Toch grappig hoe in elke discussie over die 97% de pro-Israëlgroep compleet negeert dat het hier wel degelijk gaat om een lappendeken waar je met goed fatsoen geen functionerende staat van kunt maken. Gebeurde me laatst op Opunie al, en nu zie ik het hier weer gebeuren. Beide groepen zijn bepaald niet heilig, helaas. Zowel de Palestijnen als de Israëli's bekijk ik met scepsis. Maar de bovenliggende partij bekijk ik altijd met een klein beetje extra scepsis. In de zwart-witte wereld van bijvoorbeeld het RD, maakt je dat per definitie anti-Israël. Op die manier is een normale discussie niet mogelijk.

Abu Pessoptimist zei

Wow, interessante discussie. Likoed Nederland maakt het tamelijk sprookjesachtig met dat commentaar van prins Bandar (die er voor zover ik geïnformeerd ben helemáál niet bij was in Camp David). Nu zou ik van die Bandar nog geen auto kopen - zelfs geen nieuwe - en van zijn voorstelling van zaken (of is het de uwe, Likoed NL?) klopt dus ook niet veel. Van die 97% stond niets op papier en het was ook geen 97%. De Jordaanvallei zat er niet bij, en zoals anderen al opmerkten, was de zogenaamde Palestijnse staat in delen opgedeeld, want diep doorsneden door nederzettingen en wegen. En Oost-Jeruzalem, dat intussen een lappendeken is en dat grotendeels bestaat uit geannexeerd en aan de gemeente toegevoegd gebied (70 vierkante kilometer) , zat er evenmin bij. Arafat kreeg alleen de overwegend Palestijnse wijken en een soort gedeelde soevereiniteit over de Tempelberg. Dat is tenminste wat Clinton's adviseur Robert Malley, die er wèl bij was, beschrijft. De toenmalige Israelische minister van buitenlandse zaken Shlomo Ben Ami, ook één van de aanwezigen, zei later dat hij - als hij Palestijn was geweest - dit ook niet had geaccepteerd. Maar hij is dan ook geen Bandar bin Sultan.

Anoniem zei

Dat bewijst dan maar weer dat je wat Likoed Nederland zegt, nooit moet geloven.

Corrie

Likoed Nederland zei

Ook president Clinton die de onderhandelingen leidde, geeft Arafat de schuld van de mislukking.

Zie bijvoorbeeld:
http://www.haaretz.com/news/clinton-arafat-made-colossal-blunder-over-camp-david-offer-1.173943

Former Palestinian Authority chairman Yasser Arafat's decision not to adopt the peace initiative offered at Camp David five years ago was a "colossal historical blunder," said visiting former U.S. president Bill Clinton has said.