maandag 6 december 2010

Nederlanders graven grafkelder op in Sakkara

De Universiteit van Leiden en het Museum van Oudheden in dezelfde stad hebben een voorlopig rapport gepubliceerd over hun opgravingen bij Sakkara, ten zuiden van Cairo. Onder leiding van onder andere Dr. Maarten J. Raven is daar gewerkt aan het blootleggen en beschrijven van een grafkamer van een onbekende ambtenaar uit de Faraonische oudheid.

In 2008-2009 staken delen van de muur van deze grafkamer boven het woestijnzand uit, in het gebied net ten zuiden van de reeds opgegraven tombes van Ptahemwia and Meryneith (op afbeelding rechtsonder). Het eerste werk dat dit seizoen is gebeurd, was het weghalen van de zandheuvel boven de grafkamer. Dat ging om een zes meter dikke laag.

Het graf bleek niet afgewerkt te zijn; er hebben dus ook nooit hiërogliefen opgestaan. Daardoor is onbekend welke ambtenaar hier is begraven. Het graf is 11.07 x 10.18 meter. Omdat het graf niet is afgemaakt, is wel goed zichtbaar hoe de metselaars te werk gingen.

Er volgt vast een uitgebreid rapport. Dit voorlopige rapport is rondgestuurd door J.D. Kuikman, de fondswerver van Friends of Saqqara. Dat ze nog maar veel van dit onderzoek kunnen doen.

Geen opmerkingen: