woensdag 22 december 2010

Op de vlucht voor Soedan's president

Vandaag zijn president Hosni Moebarak van Egypte en Moeammar Qaddafi van Libie in Soedan. Ze spreken in Khartoem met de Soedanese president Omar al-Bashir. Zulke besprekingen gaan uiteraard over de broederlijke relaties tussen de Arabische buurlanden. 'Wij zijn Arabieren, wij zijn een' is het cynische refrein dat je elke keer hoort bij zulke staatsbezoeken.

Maar Egypte en Libie zijn bang voor Soedan. Niks 'broederlijke relaties'. De spanning in Soedan loopt enorm op nu over twee weken het referendum wordt gehouden waarin Zuid-Soedan zich kan uitspreken over onafhankelijkheid. Dat zullen de Zuidsoedanezen absoluut met grote meerderheid eisen. Deze week meldde Omar al-Bashir vrolijk dat als dit gebeurt hij in het noorden onmiddellijk de sjaria, de islamitische wetgeving invoert. 'Dan zijn we immers cultureel en religieus verenigd in het noorden, was zijn argument.

Maar dat is mooie onzin. In het Noorden wonen al tientallen jaren miljoenen zuiderlingen die heus niet allemaal naar het Zuiden terugwillen. En in het Noorden wonen de Nubiers en veel andere niet-Arabische stammen. Denk aan Darfoer! [Inderdaad, de termen 'Noorden' en 'Zuiden' zijn wat eigenaardig. Het Zuiden is wel echt in het Zuiden, maar het Noorden is ook in het zuiden] Bovendien, lang niet alle Noorderlingen zijn moslims.

Veel Soedanezen vrezen een oorlog tussen Noord en Zuid en een bijtljesdag tegen de Zuiderlingen die in het Noorden wonen. En als het Zuiden is afgescheiden zullen de bewoners van de Nuba bergen voor hun eigen afscheiding gaan strijden, denken veel Soedanezen. Is het een wonder dat de UNHCR vreest dat wel eens een stroom van miljoen vvluchtelingen op gang kan komen? Velen zullen binnen Soedan naar het Zuiden vluchten, maar hier in Cairo is al merkbaar dat veel Soedanezen de wijk nemen naar Egypte. Niet-Arabische en christelijke Soedanezen die in en om Khartoem wonen, nemen de benen en bij onze kathedraal, waar duizenden Soedanezen hulp krijgen, is de toevloed van nieuwe hulpzoekers opmerkelijk.

Wat willen Moebarak en Qaddafi in Khartoem? Ze willen Soedan op het hart drukken om de uitslag van het referendum te respecteren en om een bijltjesdag te voorkomen. Ze willen immers niet dat Egypte en Libie overlopen worden door hulpzoekers. Bovendien, Egypte noch Libie zijn gebaat bij een Soedan dat de sjaria formeel invoert. Niet alleen zorgt dat voor meer vluchtelingen, maar dat versterkt ook de radicale oppositiebewegingen in Egypte en Libie die om de implementatie van de sjaria vragen.

Dus beloven Egypte en Libie vandaag allerlei financiele en politieke hulp aan de leider van Soedan. Zoals ongetwijfeld ook Iran met de geldbuidel rammelt om Soedan ertoe te zetten die sjaria wel in te voeren en om dat land in zijn kamp te kopen.

5 opmerkingen:

gert zei

Dat is nog niks vergeleken bij ons landje,wij hebben onze sharia4holland.
Trix is al vriendelijk verzocht zich goedschiks tot mo te bekeren.De komende kersttoespraak zal wel bol staan met pro islam retoriek.Opmerkelijk is ook dat er enkel heel bekende "nieuwe, licht getinte nederlanders" deze club steunen.Lees maar...
http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=12614

Arjan Baarssen zei

Mooi kijkje in de Arabische wereld. Ben benieuwd hoe het afloopt :-)

gert zei

Ik ga alvast de humane cursus "stenigen doe je zo" volgen.

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/11/hoorcollege_stenigen_doe_je_zo.html

gert zei

In Engeland is 40% van de moslim studenten voor invoering van de sharia.Van hen keurt 32% doden uit naam van hun religie goed.50% van de studenten wil door een islampolitieke partij vertegenwoordigd worden.
Eigenlijk waren dit geheime cijfers die door wikileak zijn openbaar gemaakt.

" Ween niet over Soedan maar ween over uzelf!"

Jos M. Strengholt zei

1) Geloof je die cijfers? Via Wikileaks? Alsof hieraan iets geheim zou zijn.

2) Hoeveel procent vormen moslims in Engeland?

3) Hoeveel van die studenten doen in de praktijk iets met deze ideeen?

4) Welke moslimpartij is daar dan? En hoeveel zetels heeft die?