dinsdag 14 december 2010

Wat een raar verhaal van toevalligheden

Ik hoor net van de priester, Mike, met wie ik in de kathedraal werk een heel bizar verhaal. Hoe is dit mogelijk...

Mike ging op bezoek bij Samy, een gemeentelid van ons die in de wijk Heliopolis woont. Heliopolis is de wijk waar ik komend jaar twee nieuwe kerkelijke gemeentes mag gaan opzetten. Mijn huidige kerk is in Zamalek, ongeveer 15 kilometer van Heliopolis. Ikzelf woon in Maadi, ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten van Heliopolis. Het kaartje hierboven geeft een beetje de contouren van de stad aan, waar in totaal zo'n 20 miljoen mensen wonen.

Die arme Samy heeft als Christen serieus problemen in Egypte waar ik maar niet over zal uitweiden. Hij heeft geen geld want werken is moeilijk vanwege zijn handicap. Een van zijn benen is onbruikbaar. Tot overmaat van ramp is hij deze week aangereden, waardoor zijn goede been het ook even heeft begeven. Hij ligt dus hulpeloos thuis in een vieze flat waar hij een kamertje huurt. Hij moet daar dringend weg. Maar daar gaat het nu even niet om.

Samy vertelde tijdens het ziekenbezoek aan Mike dat hij vorige week, een paar dagen voor de aanrijding, in Heliopolis iets op straat zag liggen. Bleek een bijbel die naar het leek uit elkaar was gerukt. Wie vindt er nou een bijbel op straat in Cairo? Heb ik nog nooit gehoord.

De hoes, met Arabische opdruk, lag eraf, en een paar meter verder vond Samy de inhoud. Hij liet het tijdens het ziekenbezoek aan Mike zien. Het bleek een Engelstalige RSV bijbel. Die had behoord aan ene J.M. Strengholt – mijn naam stond erin, met mijn vroegere adres in Nederland! Die had ik misschien ooit eens aan iemand weggeven?

In een stad van 20 miljoen mensen komt Samy naar onze kleine gemeente op vrijdagmorgen. Samy vind een bijbel op straat in zijn wijk, ver weg van onze kerk en ver weg van waar ik woon. En die blijkt dan van mij te zijn geweest. Samy had helemaal niet door dat de naam J.M. Strengholt slaat op de priester die hij wekelijks in zijn kerk ziet. Hij kent mij alleen als Rev Jos. een bizar verhaal!

16 opmerkingen:

Anoniem zei

een occult verhaal! Raar land!

Anoniem zei

Kan die Samy niet op één of andere manier geholpen worden (rekeningnummer)?

Unknown zei

Moet kunnen, kan altijd via mijn nummer ;-) Maar email me dan even.

wvanderwolf zei

Prachtig verhaal Jos. Maar nu even de hamvraag...

Kan Sami goed Engels lezen?

En mail a.u.b. even je rekeningnummer...

Anoniem zei

Ha, ik wil ook graag wat geven. Mag ik een rekeningnummer?

Unknown zei

dan moet je me even mailen - jos@strengholt.info

Wendy zei

Bijzonder; mensen die Samy voor dit verhaal nog niet kenden willen nu geld aan hem geven. Aleen daarom is dit 'rare' verhaal al 'geslaagd' toch?!

Unknown zei

Ha die Wendy - ja, en ik heb het niet eens verzonnen! Hoop dat je het goed maakt?

Anoniem zei

bizar zeg! wie weet wat je nog meer van je tegenkomt in cairo. kinderen?

Unknown zei

Kinderen? Hooguit de 3 die je kent. Ik heb wel veel weggeven, maar dat niet :-)

Paul Miller zei

En ik maar klagen over de kwaliteit van mijn eigen leventje... Schande?!
Jij ziet veel broeders en zusters in ellende. Hoe reageren die op onze westerse fratsen? Hoe ga jij daar (die ellende) doorgaans zelf mee om?
In mijn kerk zitten veel rijke en succesvolle (maatschappelijk gezien) christenen. Ik heb het daar soms moeilijk mee. vergeijken is een zonde, maar ja, ik ben dan ook een zondaar.

gert zei

Hoi Jack,niet boos zijn,God geeft het(rijkdom/overvloed) Zijn beminde in de slaap.

Enne "overal" waar een Joods/christelijke cultuur is is "rijkdom".
Totdat de graaiers de zaak weer verknallen.

Waar de islam de baas is is veelal erremoe,geestelijk en materieel.

Anoniem zei

Bijzonder verhaal, Jos! Ik ken Caïro een heel klein beetje, van een vakantie enkele jaren geleden. Zó druk dat je een zo onderhand een taxi moet nemen om veilig aan de overkant van een (brede) straat te komen. En dan dit, ongelofelijk! :)

Paul Miller zei

@gert
Heb je zin in een rondje nostalgie?
Probeer deze link eens: http://verkenningen.blogspot.com/2010/12/onvoorstelbaar-goed.html
De boel is definitief ter ziele. Misschien heeft vriend Ben interesse in de nu beschikbaar gekomen domeinnaam?
Hoop je weer eens te ontmoeten (snif).

Anoniem zei

Zo fortuinlijk als het met Samy ging, zo beroerd ging het hier, na de kerstviering van de basisschool reed ik over de fiets van de organist. best wel een propje geworden met die tank van 1800kg. van mij.
is dat ook een teken van boven?

Unknown zei

Ik denk dat dit een teken voor je is Alex! het laat zien dat fietsen gevaarlijk is, en dat je meer met de auto moet, gewoon voor de zekerheid.