zaterdag 18 december 2010

Kairo Krampjes - voor zwakke zielen

'Delhi belly’ schijnt een term de diaree die reizigers opdoen op hun vakantie, maar Kairo Krampjes is een betere term. Egypte is het land waar vakantiegangers de grootste kans hebben op een stevige ‘buikgriep’ die hier Pharao’s Revenge wordt genoemd.

Het Health Protection Agency (HPA) schat dat van elke 100.000 bezoekers aan Egypte 82 mensen ziek worden, gevolgd door India, Thailand, Pakistan and Marokko. Vreemd genoeg, Malta en Cyprus staan ook in de top tien. Het advies aan reizigers: kijk uit voor onhygiënische restaurants en zwembaden, was je handen vaak, en kijk uit met drinkwater.

In Egypte 82 gevallen op de 100.000? Dan wordt er alleen naar de echt serieuze gevallen gekeken lijkt me. Van alle battles stories die ik van reizigers in Egypte te horen krijg, is diaree een heel vaak voorkomend aspect.

Voor uw geruststelling: we wonen hier 20 jaar en hebben zelf zeer zelden te klagen. Misschien is ons lichaam van binnen al helemaal geplamuurd door de vervuiling – een heel wat groter probleem voor wie hier woont dat de kwaliteit van water of restaurants.

11 opmerkingen:

Jack zei

Als je het gewend bent, schijn je gewoon je tanden te kunnen poetsen in de Ganges.
Wel weer een reden voor mij om niet naar Egypte te komen. Ik ben afgelopen donderdag wezen uit eten met het werk, en m'n darmen zijn nog steeds goed van slag. En daarna één dag mijn medicijnen niet genomen en van boven schiet het er 's nachts ook weer uit.
Weet je wel zeker dat je me een weekje wilt verzorgen? :-)

Wist je trouwens dat het zout voor onze winterse wegen uit Egypte komt?! Athans, als de Nederlandse gemeenten geld genoeg hebben om het tijdig in te slaan. Tonnen. Ik dacht dat jullie daar een zandoverschot hadden, maar nee. Egypte, toch een beetje zout der aarde!
overigens genoten van je wonderlijke bijbelverhaal. Wat is het volgende? Gouden vullingen en goudstof? Just kidding. Je bent een wonderlijke priester.

Jos M. Strengholt zei

Ja dank je Jack. het leven is vol wonderen. Zoals Paul Simon zingt: 'These are the days of miracle and wonder...'

Bij ons thuis zou je het buitengewoon goed hebben kwa niet verliezen van je lichaamssappen door de verkeerde gaten of in de verkeerde snelheid.

Alex zei

beste Jack, wanneer je mijn pizza's aankan, zal het in maadi ook wel gaan.

Jos M. Strengholt zei

Ik kan getuigen, ik heb vaak bij Alex gelogeerd, en nooit heb ik daar last van Soest Struif gekregen.

Jack zei

Het zou wel eens goed zijn om mijn grenzen te verleggen en een goede smoes te hebben om eindelijk een paspoort te kopen.
En alleen reizen in Caïro, eng..., overleef ik dat? Of wordt er collectief gejaagd op blonde Westerlingen?
Mijn pa heeft zijn huis verkocht en mijn dochter wil het eventuele extra geld beuren voor een jaartje Frankrijk (ze is heel bescheiden hoor). Mocht er voor de zoon ook iets overblijven, dan weet ik nu in ieder gaval een mooie bestemming voor dat geld. Zou graag eens een college van je bijwonen, een partijtje schaak spelen, genieten van de kookkunst van je vrouw en een theologische boom planten met uwes.
Een collega van mij is op dit moment op familiebezoek in Caïro. Zij hoeft dus niet meer bij de paatselijke vuilnisdiensten te werken en kon in Nederland gewoon studeren.
Met haaien heb ik niets, maar met stranden ook niet, dus dat scheelt.
Ik ben nu met m'n derde boek bezig over medisch werk in de Cambodjaanse vluchtelingenkampen, vorige eeuw. Een vriend van mij werke daar. Wij logeerden toen een maandje in Thailand. Zie hoe internationaal bereisd ik ben.
Mijn vrouw en ik waren één dag doodziek in Hua Hin, een christelijk vakantiehuis. Of het door gebrek aan hygiëne kwam of een soort van zonnesteek was, is mij nooit duidelijk geworden. Een lieve broeder legde ons de handen op en zie, we kunnen het 'wonder' navertellen.

gert zei

Ik ben nooit ziek,half deze week vroeg een van m'n dochters of ik een dagje op een van de kids die diarree had wilde passen.Het knaapje bij mij thuis aangekomen liet direkt een natte fart dus ik kon gelijk aan de slag met schone broeken en een aantal keren z'n achterste cleanen.Ik had uit voorzorg handschoenen aan en hyg.doekjes om de bacterieen uit te roeien.
De volgende dag was het ventje weer genezen,maar opa kon mooi met spuigbak op de knieen heel de dag in het kleinste kamertje doorbrengen.Sniff zou Jack zeggen.

Jack zei

@alex
Die pizza moet het inderdaad eens van komen. Sorry, dat ik aan je vriendelijke uitnodiging nog geen vervolg heb gegeven. Het winterse weer gaat nu even voor, maar ik ga mijn vrouw z.s.m. inschakelen voor een bezoekje.
Gister was ik drie uur onderweg van werk naar huis. Dat viel achteraf mee, maar was beetje bang in A-dam te stranden. Ik ga nu snel naar buiten, anders mis ik die mooie witte deken.

Dikkie zei

Wat een item zeg!.. ’t zal wel een mannending zijn. Maar eh...Jos, ik weet het niet hoor. Die leuke kleur van de wc rol heeft wel iets “verdachts”. ;-)

gert zei

Jack,die Joodse mossad haaien eten alleen maar kosjer vlees daar hoef jij niet bang voor te zijn.

Wanneer kom je eens schaken?
Ik open meestal met open Spaans,kun je je er vast op voorbereiden.
Ik zit sinds kort op een schaakclubje(want ook schakers moeten het evangelie horen),alleen er kan bar weinig gesproken worden,je bereikt er alleen maar wat met goede werken.

Evangeliseren op een schaakclub dat is pas een heidens werk.

Jos M. Strengholt zei

Dikkie, ik heb geen bewijs dat dit een mannenthema is. Hebben dames minder last van de rees? Bewijs het maar!

Arme Gert. Lekker zulke kleinkinderen. Het leven is vol lijden.

Jack zei

Een rolletje schuurpapier is het.
Vandaag eindelijk de HSV gekocht, na wandeing over de hei in de sneeuw.
Hele avond voor de buis gehangen. Met de vrouw weliswaar. Moest maar weer eens gaan bloggen en schrijven. Dat is beter voor een mens.
Welterusten allemaal.