zondag 12 december 2010

Maurice de Hond en misbruik in de kerk

56 Procent van de bevolking is voorstander van een parlementair onderzoek naar misbruik binnen de katholieke kerk. Dat blijkt uit een zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond. (foto, met zijn 34 jaar jongere vrouw Mari. Hm.)

Hoe diep zijn we gezonken. Blijkt uit deze enquete dat we in ons land enig kritisch denkvermogen missen? Of is het als het om de kerk gaat, alle negatieve onderbuikgevoelens lekker ruim baan mogen krijgen en dat het verstand dan even moet wijken?

Wat bezielt Maurice de Hond om zo’n vraag te stellen? Alsof het parlement hier mee te maken heeft. Heeft De Hond soms niet geluisterd naar Deetman? Die meldde, na alle leuren en peuren van het afgelopen jaar, 241 niet verjaarde gevallen die bij zijn commissie zijn gemeld. Dat is verschrikkelijk voor elk van de gevallen, maar dat zijn er voor de afgelopen 20 jaar dus 12 per jaar. (Verjaring is toch na 20 jaar?) Een parlementaire enquete voor 12 klachten van misbruik per jaar? En die klachten zijn nog niet eens bewezen.

Waarom stelt de Hond de vraag? Lekker scoren en aandacht krijgen voor zijn bedrijf? Want de vraag is gewoon stupide voor een ieder die zijn verstand niet helemaal op nul zet en die probeert een beetje objectief te blijven. Voor 12 gevallen per jaar.

4 opmerkingen:

wvanderwolf zei

Jos, ieder geval van seksueel misbruik binnen de kerk is er één teveel. En daarmee wordt de naam van onze God door het slijk gehaald.

Vind je het vreemd dat de buitenkerkelijke wereld meekijkt naar wat er binnen de kerk gebeurd? Verwacht je enige genade en barmhartigheid?

En dan hebben we het alleen nog maar over de gevallen in Nederland. Ik denk dat je dat niet mag bagatelliseren. Seksueel misbruik binnen de kerk is een ernstig vergrijp.

De Kerk heeft de naam van de Almachtige God hoog te houden. En dat geldt al helemaal voor gezagsdragers binnen die kerk.

Voor ieder kind van God geldt: Noblesse oblige.

Unknown zei

Genade? Barmhartigheid? Naturlijk niet.

Dit weekend viel er een dode op de straat tussen Soest en Baarn. (bij wijs van spreken) Misschien ook parlementaire enquete?

de suggestie dat een parlementaire enquete moet plaatsvinden om zoiets als dit, raakt gewoon kant nog wal. Dat mensen de kerk kritisch volgen hoeft toch niet te betekenen dat ze hun eigen kritisch vermogen bij het vuilnis zetten?

Hoeveel misbruikzaken zijn er in evangelische gemeenten? Hup man, parlementaire enquete.

Het is toch te zot voor woorden.

Anoniem zei

dat ben ik toch niet met je eens.

Want het zou goed kunnen dat er veel meer gevallen van misbruik zijn dan de hier gemelde. Sterker nog, dat is uiterst waarschijnlijk.

En belangrijkste argument zijn niet de aantallen- maar dat het de schijn heeft dat de rkk dit alles heeft geprobeerd weg te stoppen en het jarenlang volstrekt niet serieus te nemen.

Ik ben niet voor een parlementaire ennquete. maar helemaal idioot is dat plan nu ook weer niet.

mr

Paul Miller zei

Deze discussie heeft iets vermeoeiends, dus doe ik er niet aan mee. Eén suggestie heb ik wel. In het AMC wordt het komende vier dagen erg druk. Extra spreekuur en zo. Misschien moest maar bij wet verboden worden, mannen te laten werken in kinderdagverblijven.
Ook is er geroepen dat het celibaat voor veel ellende zorgt. Daar kan zelfs Rutte niets aan doen. Hé, dat is grappig. Hij zou zelf eens het goede voorbeeld moeten geven. :-)