donderdag 1 juli 2010

Hamas, Mossad en nu Christen. En stukgemaakt.

Een Amerikaanse immigratierechter heeft gisteren Mosab Hassan Yousef (32) gelijk gegeven; hij wordt niet uitgewezen naar de Westelijke Jordaanoever, omdat de kans dat hij daar om zeep wordt geholpen niet gering is. Mosab is een cause celebre voor veel Christenen en Joden in de USA omdat hij een paar jaar geleden naar dat land kwam en onthulde dat hij, zoon van een topman van Hamas, Christen was geworden. En een paar maanden later zei hij ook dat hij jarenlang voor de Mossad, de Israëlische geheime dienst, had gespioneerd.

Toen ik dit las moest ik denken aan een andere held van mijn Amerikaanse Christelijke vrienden, de Turk Ergun Caner. Die was zoon van een Turkse vader die hem opvoedde tot radicale moslim maar met gevaar voor eigen leven werd hij een Christen. Hij ging in de VS boeken schrijven en werd al snel de dean van een Baptistenseminarie. Ja, met zulke antecedenten, dan maak je makkelijk carrière he?

Die Caner, die is de afgelopen maanden wel ontmaskerd. Ik twijfel niet aan zijn oprechte bekering, maar zijn dramatische achtergrond blijkt grotendeels uit de duim gezogen. Hij is nauwelijks als moslim opgevoed. Maar ja, wat wil je, in de VS merk je al snel dat je met het juiste verhaal de handen op elkaar en in de wallet krijgt. De kerken daar maken het wel heel aantrekkelijk om je verhaal wat te verfraaien met de gewenste details.

En die Mosab, ex-Hamas en ex-Mossad? Ik wil niet twijfelen aan zijn oprechtheid; hij is vast van harte een christen geworden, dat is tussen hem en zijn Schepper. Maar wat bezielt hem om dan publiek te gaan? Je wilt je familie in Gaza toch niet te schande maken? Zo wordt dat onder moslims beleefd. En als je echt jaren voor de Mossad werkte, dan hou je toch je mond daarover?

Nou eh... nee, niet als je in de VS woont natuurlijk. Want zodra Christenen daar door hebben dat je iets met Hamas had (allemaal messentrekkende terroristen) en dat je nu Christen bent, dan staan de uitgevers, de uitbaters, de sprekers-circuit-organisatoren, de TV producers, de hele christelijke industrie, in de rij. En gaat het met de carrière niet snel genoeg? ‘Ik heb ook nog voor de Mossad gewerkt!’ Hier een voorbeeld van zijn optreden op TV.

Ik vrees dat Mosab of een geslepen leugenaar is die mooie verhalen opdist, of hij is het slachtoffer van een christelijke cultuur in de VS die hem op een voetstuk plaatst. Ik vermoed eerlijk gezegd dat laatste. Het zijn wel heel sterke benen die zo’n weelde kunnen dragen. Een jongen uit Hamas-achtergrond heeft veel te leren, en als hij voor de Mossad werkte, bewijst dat wat een verknipte persoon hij was. Dan heeft hij het recht om geholpen te worden met goede pastorale begeleiding; wie zich echt om zo’n vent bekommert, zorgt dat hij geen podia beklimt. Maar ik vrees dat het al te laat is. De kerk in de VS heeft dringend helden nodig die vertellen hoe goed de VS het doet en hoe slecht de Islam is. En dat verhaal vertellen veel van dit soort bekeerlingen graag.

3 opmerkingen:

gert zei

Die Jos toch weer,eigenlijk gelooft hij alleen nog maar in de oprechte bekering van Wesly Sneijder.

Scheepshuid zei

Wat is dat toch steeds? Het verhaal van Ergun Caner is triest. Ik hoop dat je geen gelijk hebt mbt Mosab Hassan Yousef.
Zo circuleren er ook vragen rondom Mark A. Gabriel. Heeft hij nu wel of niet aan de Al Azhar gestudeerd en les gegeven? Reciteert hij werkelijk de koran zo slecht in het arabisch. Of is dat bashing van de kant van moslims. Heb jij hier meer info over? In het contact met moslims heb ik behoefte aan goede betrouwbare verhalen die niet zomaar onderuit gehaald kunnen worden.

ps: de woordverificatie voor deze reactie was opmerkelijk: lastr :)

Jos M. Strengholt zei

Gert, ik geloof dat je niet helemaal leest wat ik zeg. Ik zeg juist dat ik niet de oprechtheid twijfel.

Wel aan de manier waarop dit soort lui tot een soort knuffelhelden worden gemaakt. En dat maakt mensen stuk. Wat zei Paulus over geen jong-gelovigen in belangrijke posities plaatsen? Dat gebeurt hier.

En over Mark Gabriel weet ik niks. Ik heb ook helemaal niet geneigd om kritisch naar dit soort lui te gaan kijken omdat er een paar bijzijn die op persoonlijk vlak problemen hebben hoor.