donderdag 22 juli 2010

Weet het ANP waar het echte graf van Jezus was

Het ANP leert me dat de autoriteiten in Israël overwegen om niet meer toe te staan dat christelijke toeristen zich in de rivier de Jordaan laten dopen. De rivier is te vervuild omdat het als open riool wordt gebruikt terwijl het waterstroompje steeds kleiner wordt. Ongeveer 100.000 christenen laten zich jaarlijks bij Qasar al-Yahud dopen. Het ANP zegt er in zijn verslag bij: “Volgens de Bijbel werd Jezus hier gedoopt door Johannes de Doper.” Een knappe jongen bij het ANP die me kan aanwijzen waar de bijbel me vertelt dat Jezus bij Qasar al-Yahud werd gedoopt.

Het Koninkrijk Jordanië beweert dat Jezus juist aan de kant van Jordanië doopte en heeft daar een toeristische trekpleister van gemaakt (foto). Ook Jordanie noemt zich graag het ‘Heilige Land’, want Jezus was in Jordanië, net als Mozes en Elia. De Kopten in Egypte zien hun land trouwens ook als ‘Heilige Land’. Het volk Israel was er, Mozes, Jeremia, de berg Sinai is in Egypte, en voor de Kopten vooral van belang, Jezus trok met zijn ‘vader’ en moeder drie jaar door het land, op de vlucht voor Herodes.

Jordanie heeft trouwens wel een punt wat betreft de doopplaats in de Jordanie. Zowel Johannes 1:28 als Johannes 10:40-42 zeggen expliciet dat de doop aan de overkant van de Jordaan plaatsvond, niet aan de huidige Israelische kant dus. Maar aangezien de Jordaan als rivier bijzonder smal is, en Israel en Jordanie het water delen, zouden ze misschien kunnen besluiten dat de doop globaal gesproken in het midden plaatsvond. Nou nee natuurlijk, dat kan niet. Toerisme boven alles!

Israel, Jordanië en Egypte kan je niet bepaald landen noemen die warm lopen voor de christelijke boodschap, maar de historische resten van het christendom uit de oudheid worden maar wat graag gebruikt in het kader van het toerisme. Mooi dat het ANP ons nu weet te vertellen waar de echte plaatsen zijn. Misschien ook handig als we horen waar het echte graf van Jezus is.

Geen opmerkingen: